Tru Cut Biyopsi Neden İstenir ve Aşamaları Nelerdir?

Kötü huylu meme kanseri şüphesi olanlarda Tru cut biyopsi ile birlikte alınan parçanın incelenmesi neticesinde tanı konularak tedavi başlanır. Yapım aşamaları ve sonrası.

Tru Cut Meme Biyopsisinin Amacı

Meme kanserinden şüphelenildiğinde parça alınmasında kullanılan bir biyopsi türüdür. Tru cut biyopsisi meme kanseri şüphesinde olanlara uygulanmakta olan, son yıllarda çok fazla tercih edilen bir yöntem olarak karşımıza çıkmaktadır. Güvenilir bir yöntem olduğundan ve ameliyat öncesinde iyi ya da kötü huylu tanısını koymak için yapılır. Avantajları arasında şunlar bulunur:

  • Kist ve lenf düğümlerinin içeriğini görmek;
  • Hızlı ve %98 güvenilir sonuç verir;
  • Mamografide görünen lekelerin tanısını koyabilmek;
  • Yara izi kalmayacağı gibi, birkaç gün içerisinde normal hayatına dönebilir;
  • Ağrısız bir işlemdir.

Kanserde erken tanı konularak erken tedavi hayat kurtaracaktır. Hastalıktan kurtulma şansını arttırması nedeniyle patoloji türü olarak tercih edilmektedir. İşlem sırasında genel ya da lokal olarak sadece bölgenin uyuşturularak yapılacak olduğu bir işlem türüdür. Halk arasında çekirdek biyopsisi olarak da isimlendirilen ve kalın bir iğne yardımıyla ultrason altında gerçekleştirilen tedavi yöntemi olmaktadır.

Açık biyopsi yapmaktansa kalın bir iğneyle yapılarak alınan parçanın mikroskopta incelenerek kesin tanıyı koymakta etkilidir.

Tru Cut Meme Biyopsisi Aşamaları

İşlemin bir ile bir buçuk saat arasında değişen süreyle gerçekleştirilmektedir. Tümör ultrason eşliğinde görülerek, kalın bir iğne yardımıyla bu yerden çok küçük bir parça alınmaktadır. Cerrahi bir işlem olması sebebiyle anestezi altında ve ameliyathanede yapılmaktadır. SGK kapsamında olan hastanelerde ya da bazı kapsamlı özel hastanelerde yapılmaktadır. Özel hastanelerde ve SGK tarafından güvencesi olmayanlar ücretini kendisi karşılamalıdır. Kullanılan iğnenin pahalı olması nedeniyle, ücretli yaptıracaklara maliyetli olur. Tekniğin her zaman uzmanlarca yapılacak olduğundan, tecrübesiz birileri tarafından yapılması yanlış yerden doku alınması tümörün varlığını belirlemeyecektir.

Öncesi

Ameliyathane ortamı içerisinde olacağı ve küçük cerrahi bir uygulama olduğundan hastanın öncesinde dikkat etmesi gerekenler bulunur. İlk olarak hastaların herhangi bir şey yememeleri ve içmemeleri 6 saat öncesinde gerekmektedir. Hastanın kullandığı kronik ilaçlar doktora  doktora söylenmeli ve gebe ya da gebelik şüphesi olanlarınsa bu durumdan doktorlarına bilgi vermeleri gerekmektedir. Kan sulandırıcı ilaçlar kullanılıyorsa alınmamalıdır.

Hastane kıyafetleri giyinmeli, hastanın vücudunda herhangi bir takı ya da aksesuar eşyası olmamalıdır.

Aşamaları

Ameliyathane ortamında hastanın herhangi bir ağrı ya da sızı hissetmemesi için anestezi altında yapılan ve ultrason görüntüleme tekniği ile gerçekleştirilmektedir. İşlem şu aşamalardan gerçekleşecektir.

  • Kalın bir iğne dokunun derinliklerine ultrason görüntüsüyle ilerleyecektir;
  • Tümörden mikroskop altında incelenmesi için doku örneği alınır;
  • Yoğun var olan tümörlerde daha kalın iğne kullanılır;
  • Alınan dokunun incelenmesi için laboratuvara gönderilir.

Meme ve yumuşak dokunun kötü huylu tümör şüphelenilmesi halinde parça alınarak laboratuvarda incelenerek ultrason kontrolünde yapılan çekirdek biyopsi olarak da isimlendirilen türdür. Alınan dokunun yeterli miktarda olması nedeniyle gerçek tanının konulmasını koyabilmek için en güvenilir ve ağrısız bir yöntemlerdendir.

Sonrası ve Riskleri

Yapılan biyopsinin uzman hekimler tarafından ve hijyenik ortamlarda yapılması halinde herhangi bir komplikasyon yaratmayacaktır. İğnenin girdiği yerde morarma olabilir. Genel anestezi ve fazla tümör olması halinde 1 gece nadiren hastane de yatmanız ve gözlem altında kalabilirsiniz. Sonrasında hastanın hijyenine dikkat etmesi enfeksiyon yaşamaması için önemlidir. Hastalarda ağrı genellikle olmayacaksa da, nadiren dokunulduğunda ağrı görülebilir. İşlem sonrasında şişlik görülebilir. İstenmeyen ağrı, akıntı gelmesi durumunda doktor bilgilendirilmelidir.

Sonuçları

resimSonuçlar 5 ile 10 gün arasında çıkmaktadır. Rapor patoloji hekimi tarafından hazırlanarak şüphelenen doktora gönderilecektir. Kanseri teşhis edebilmek için ve tümörün hangi hücrelerden oluştuğunun tanısını koyabilmek için biyopsi mamografi görüntüsünde lekeler olması halinde istenmelidir. Patolojide malign ya da bening olduğunun tanısını büyük oranda verecektir.

Sonuçların şüpheli çıkması ile birlikte ileri bir araştırma yapılması gerekmektedir. Şayet iyi huylu tanısı raporda yazıyorsa bundan da emin olunmalıdır. %98 doğruluk pay olmasına rağmen, %2 yanılma ya da yeterli sonuç gözlemlenmeyebilir. Bu nedenle birkaç ay süre sonra yeni bir biyopsi alınmasını ve gözlem altında kalması gerekebilir.

Kötü huylu hücrelerin raporda yazmasıyla birlikte kanser tanısı konulacaktır. Tümör malign olması sebebiyle tümörün çıkartılması, memenin tamamının alınması, şayet tümör büyük olduğunda kemoterapi alarak hastanın tümörünün öncelikle küçültülmesi daha sonrasında ise çıkartılması gerekmektedir.

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5
(1 Oy, Ortalama: 5,00 Toplam 5, Oy)
Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...