Guatr Biyopsi Neden İstenir ve Nasıl Yapılır?

Tiroid bezinin anormal bir şekilde büyümesiyle ortaya çıkmaktadır. Guatr hastalığı tanısı konulduğunda belirli aralıklarla yapılacak biyopsinin neden istendiği ve yapım süreci.

Guatr Biyopsisi


İğneli Guatr Biyopsisi

Kan tahlilleri yapılarak TSH, T3, T4 ve tiroglobulin değerlerinin yüksek olması sonucunda ve ultrason görüntülemesinde tanıyı koymak mümkündür. Fakat bu testler ve görüntüleme sonucunda tiroid bezlerinin büyümesinin iyi huylu mu yoksa kötü huylu olduğunu anlamak için biyopsi istenmektedir. Gözlem altında olan bir hastanın tiroid bezlerinde ani ve hızlı büyüme başladığında, hormonların yüksek ya da düşük çıktığında istenmektedir. Alınan parçanın mikroskop ile birlikte incelenerek hangi hücrelerin olduğu saptanacaktır.

İyi huylu ya da kötü huylu olması halinde hormonların düzelmesi için uygun tedavi rapor sonucunda başlanmalıdır.

Biyopsi Alınma Yöntemleri

Guatr tanısı konulduğunda Endokrin ve Metabolizma Hastalıkları uzmanı tarafından gerek görüldüğünde biyopsi istenmelidir. Biyopsiyi Endokrin Cerrahları tarafından yapılmaktadır. İki türlü guatr biyopsisi yapılır.

  • Açık biyopsi;
  • İğne biyopsisi.

Hangi tür yapılacak olduğuna her zaman doktor sonuçlara göre karar verir. Hastane ortamı içerisinde ve steril bir alanda yapılmaktadır.

Hazırlık Aşamaları

Hormon ve ultrason görüntülemesinde tanı konulduğunda ve şüphe uyandırmasıyla birlikte biyopsi istenmektedir. Hastanın ağrı hissetmemesi için lokal ya da genel anestezi uygulanır. İşlemden 6 saat öncesinde yemek ve içecek içmemelidir. Vücudunda herhangi bir takı bulunmayacağı için küpe, kolye gibi aksesuarlarını çıkartmalıdır. Rahat kıyafetler giyinmeli ve daha önceden kullandığı ilaçları almamalıdır. Herhangi bir alerjisi olması durumunda doktor bilgilendirilmelidir.

Biyopsinin Yapılması

İki türlü biyopsi bulunmaktadır. Açık ve İğneli olan biyopsiler pirinç tanesinden daha küçük boyutu vardır. Alınmasının ardından Patoloji doktoru tarafından mikroskop altında inceleyecek ve hücrelerin durumu rapor edilecektir. Sosyal güvencesi olanların herhangi bir ücret ödemeden yaptırabilir. Olmayanlar ise hastaneden hastaneye göre değişen 1000 ile 8000 TL arasında değişen bir ücret ödemelidir.

Sonuçlar her laboratuvarda farklı sürelerde çıkacak olsa da, 5 ile 7 gün arasında olmaktadır.

İğne Biyopsisi: Çok ince bir iğneyle boğaz kısmından girilerek ultrason görüntülemesi ile birlikte yapılır. Boğazın çok hassas bir bölge olduğundan ses tellerinin ya da nefes borusunun yanlışlıkla delinmemesi için ultrasondan yararlanılmaktadır. Büyümüş tiroid bezlerine ulaştığında oradan hücreleri iğneyle çeker. Böylelikle bir miktar hücre incelenmek amacıyla alınır. 5 ile 10 dakika arasında sürer. Gündelik hayatında hemen devam edebilir.

Açık Biyopsi: Ameliyathane ortamında gerçekleşir. Bir ile bir buçuk saat arasında değişen süresi bulunur. Boğaz bölümünden küçük bir kesi açılır ve buradan tiroid bezlerine ulaşılarak yaklaşık olarak pirinç tanesi boyutunda bir parça alınır. Genel anestezi altında yapılır. Hastanın parça alınmasıyla birlikte bir gece hastanede yatması gerekir. Bir ameliyat geçirmesi nedeniyle 3 gün boyunca yıkanmaması, hijyenine çok dikkat etmesi önemlidir.

İyileşme Süreci

İğneyle yapılan işlem sonrasında hastanın gündelik yaşantısına dönmekte bir sıkıntı olmayacaktır. İlk birkaç gün boğazında ağrı hissedebilir ve iğnenin girdiği bölümde morarma oluşabilir. Açık operasyon ile alınması halinde iyileşme süresi uzun sürecektir. Bir ameliyat geçirmiş olduğundan, hastanın gerek hastane gerek ev ortamında hijyenine ve yediklerine dikkat etmesi önemlidir.

Hastaya 1 hafta ile 15 gün arasında rapor verir. Bu sürede dinlenmeli ve yarasına pansumanını ve reçete edilmiş ilaçlar alınmalıdır.

Riskleri

İğneyle yapılan işlemin riskleri sadece anestezi verilmesi durumunda gerçekleşecektir. Açık operasyonun ise riskleri nadirende olsa bulunur. Bunlar şunlardır:

  • Ses telleri, nefes ve yemek borusunun zarar görmesi;
  • Yutkunma zorluğu;
  • Lenf düğümlerinin şişmesi;
  • Enfeksiyon.

Hastanın anesteziye bağlı olarak mide bulantısı, kusma görülebilir. Bu nedenle ilk birkaç gün anestezi ilaçlarını vücudundan atana kadar hafif gıdalarla beslenmelidir. Ameliyat esnasında nefes borusunun delinmesi durumunda acil müdahale edilmelidir. Bölgede ağrı sıklıkla meydana gelir. Doktor ve ekibin deneyimli olması sonucunda ise herhangi bir komplikasyon meydana gelmeden başarıyla biyopsi yapılır. Kesi bölgesinde enfeksiyon kapması sonucunda kötü kokulu akıntı gelmeye başladığında ve hastanın yüksek ateşi olursa doktor bilgilendirilmelidir.

Sonuçlar

Tiroidlerin anormal büyümesi ile birlikte hormon bozukluğu yaşayan hastadan alınan parça mikroskop altında incelendiğinde uzman hekim raporu yazacaktır.

  • Nodüler guatr;
  • İyi huylu tümör;
  • Kist;
  • Malign tümör.

Büyümenin normal olması durumunda %98 oranında endişe gerektirecek bir durum olmadığını Nodüler guatr olduğu anlaşılacaktır. Neoplazmın büyük oranda iyi huyludur.

Alınan parçanın incelenmesi durumunda hücrelerde “kolloid” “kan” foliküler epitelyum” hücreleri görüldüğnde %95 oranında iyi huylu tümör olmaktadır. Şayet mikroskop altında incelenen parçanın hücrelerinde “karsinom” kelimesi kullanılması durumunda ise %70 ile %100 arasında kötü huylu olan malign tümör olduğu anlamına gelmektedir.

Biyopsi çalışması ile birlikte sonuç kötü huylu tümör olduğu ortaya çıktığında uygun olan tedavi ve onkoloji uzmanıyla görüşülmelidir.

Guatr Tiroid Biyopsisini SGK anlaşmalı Özel Ankara Cerrahi Tıp Merkezinde yaptırabilirsiniz. Telefon numarası 03124738855  05558264674

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Oyunuz ilk olacak)

Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...