Boğazdan biyopsinin alınmasıyla birlikte mikroskop altında incelenerek anormal hücrelerin varlığının tanısı konulmaktadır. Biyopsinin neden yapıldığı, hazırlık aşamaları ve yapılması.
Boğazdan Parça Alınması
Boğazdan et parçası alınarak patoloji uzmanı tarafından laboratuvarda mikroskop incelemesiyle birlikte kanser gibi anormal hücrelerin tanısını koyabilmek amacıyla yapılmaktadır. Nodüllerin yaygın olduğu kişilerde şikayetlerin artması ve tiroid bezlerinin çok hızla büyümesi gibi durumlarda hastalarda kanser gibi hastalıklardan şüpheli olduğunda yapılmaktadır. En sıklıkla patoloji laboratuvarında incelenmesinin nedenleri arasında şunlar bulunmaktadır.
- Tiroit düğümlerinin 1 santimden daha büyük olması halinde;
- Çok hızlı büyümenin olması;
- Kan değerlerinin normalin üzerinde olması;
- Ultrason görüntüsünde kist görülmesi.
Parça alınması daha çoğunlukla akrabalarında kanser tanısı konulması durumunda ya da hastanın takibi sırasında şayet hızlı büyüme olduğunda ve lenf düğümlerinde tek taraflı bir büyümenin olması halinde yapılmaktadır.
Çok fazla radyasyon görmüş olan ve şikayetlerinin artması ile birlikte de yapılmaktadır.
Biyopsi yapılmadan öncesinde hastalarda kan tahlili yapılması, ultrason görüntülemesi ya da sintigrafi görüntülemesi yapılarak nodüllerin yapısı ve boyutları değerlendirilmelidir. Ultrason görüntülemesi belirli aralıklarla gerçekleştirilecek ve sonrasında ise boyutlarında artış olduğunda nodüllerin iyi ya da kötü huylu olup olmadığının anlaşılması amacıyla yapılır.
Biyopsi Aşamaları
Biyopsinin yapılmasına doktor karar verecektir. Nodül ya da guatır olmasının ve tiroid bezlerinin hızla niçin büyüdüğünü anlamak amacıyla yapılan biyopsinin yapılan araştırmalarda %10’u kanser tanısı konulmaktadır. Kanserli olmayan hücrelerin artışı sonucunda zehirli nodül olması ya da guatr olması durumunda hormonlarda ciddi oranda artış olmasına neden olur. Biyopsinin gerçekleşmesi için doktor tarafından istek gönderilmesi sonucunda özel hastaneler ya da devlet hastanelerinde gerçekleşmektedir.
Öncesi
Hastanın boğazından parça alınacağı zaman kullanmakta olduğu ilaçlar doktoruna bilgilendirmesi gerekmektedir. İğneyle ve açık yöntemle gerçekleşecek türü bulunmaktadır. Hastanın 7 saat boyunca aç ve susuz kalması ayrıca vücudunda herhangi bir takı bulundurmaması gerekiyor. İşlem öncesinde kan sulandırıcı ilaçları almaması da önemlidir.
Aşamaları
Ultrason görüntülemesinde kesin sonuç verilemeyeceği için doktorunuz biyopsi isteyebilir. Bu işlem iğneli ve açık olmak üzere iki türü bulunmaktadır. Hangi tür biyopsinin gerçekleşecek olduğuna ise doktor karar verecektir. Açık biyopsi gerçekeleşecek olduğunda hastanın ameliyathane ortamı içerisinde yapılacağını bilmelidir. İğneli işlem ise karanlık bir oda içerisinde ve ultrason cihazı eşliğinde yapılmaktadır.
İğne Aspirasyon Biyopsisi: Teşhis konusunda çok güvenilir bir yöntem olarak uygulanmaktadır. Bunun için ultrason görüntülemesi yapılarak gerçekleşmektedir. Boğaz bölgesinden çok ince bir iğne ile delinmesi ile birlikte dokuya emme yapılmaktadır. İğnenin boyutları 21-23G çapında ve 10 ya da 20 ml boyutlarında olmaktadır. Karanlık bir oda içerisinde gerçekleştirilir. Lokal olarak anestezinin uygulanması ile birlikte ortalama olarak 10 ile 20 dakika arasında gerçekleşmektedir. Hastanın işlem sırasında hareketsiz kalması önemlidir. Yüzeysel olarak uyuşturma işlemi gerçekleşmesi nedeniyle herhangi bir ağrı hissedilmez.
Ultrason görüntülemesi ile yapılmasının nedeni ise, ses telleri, yemek ya da nefes borusuna zarar verilmemesidir.
Açık Biyopsi: Ameliyathane ortamı içerisinde hastaların genel anestezi altında gerçekleştirilecek bir uygulamadır. Ortalama 1 saat sürecek ve uzman cerrah tarafından yapılmalıdır. Çok küçük bir kesi yapılarak anormal dokudan pirinç tanesi büyüklüğünde parça alınması sonucunda gerçekleştirilmektedir. Hastanın kontrol amacıyla 1 gece hastanede yatması gerekmektedir.
Sonrası
Sonuçlar laboratuvar ortamında incelenmesi yaklaşık olarak 5 ile 7 gün arasında sürmektedir. Rapor patoloji hekimi tarafından yazılacak ve teşhis, ayrıca uygun tedavi için, kendi hekiminize görünmeniz gerekmektedir. İğne aspirasyon yöntemi kullanılarak biyopsi yapılması sonucunda hastanın hemen günlük hayatına dönmesi mümkündür. Fakat açık yöntem kullanılarak yapılması sonucunda ise hastanın mutlaka enfeksiyon riskine karşı önlem alması ve dikkatli olması gerekmektedir. İşlem sonrasında kesik dikiş atılarak kapatılacaktır. Ortalama 10 gün sonrasında dikişler doktor tarafından alınır. İlaçlarını düzenli kullanması, pansuman yapması daha hızlı iyileşmeyi sağlar. Açık yöntem ile alınan parça sonrasında hastaya 10 ile 15 gün arasında rapor verilmektedir.
Riskleri
Nadiren bir takım riskler ortaya çıkmaktadır. Bu riskler işlem sırasında deneyimli bir hekim tarafından gerçekleştirilmesi ile birlikte çok nadir görülmektedir. Oluşabilecek komplikasyonlar arasında şunlar bulunur:
- Ses telleri, yemek borusu, nefes borusunun zedelenmesi;
- Enfeksiyon;
- Lenf bezlerinde hasar;
- Cilt üzerinde morarma.
Hastalar komplikasyon yaşamaması için hijyenine çok önem vermelidir. Ayrıca işlem sırasında en ufak bir hatanın hastanın nefes borusunu delmesine neden olur. Böyle bir komplikasyon sonucunda derhal müdahale edilmelidir. Yara bölgesinden kötü kokulu bir akıntı gelmesi, yüksek ateş ve solunum sıkıntısı olması durumunda doktorunuza başvurmanız gerekmektedir.
Soru - Cevap