Antrum Biyopsi Kimlere Uygulanır ve Nasıl Alınır?

Endoskopi yöntemi kullanılarak midenin antrum zarından küçük bir parça alınarak incelenmesiyle gastrit, ülser ya da kanser tanısını koymak için yapılır. Aşamaları ve sonuçları.

Antrum Biyopsisinin Amacı

resim

Antrum Biyopsi

Mide astarı olan antrumdan çok küçük bir doku örneği alarak mikroskop altında incelemek ve tanısını koyabilmek için uygulanmaktadır. Hücrelerin mikroskop altında incelenmesi için doku örneğinin alınmasının endoskopi yöntemiyle gerçekleştirilecektir. Yaşlılıkla gelişen ya da bir bakterinin neden olduğu gastrit, ülser ve kanser gibi hastalıklarda tanı koymak için yapılan bir işlemdir. Ayrıca şu durumlarda da yapılması uygun olacaktır:

  • Kemoterapi sonrası antrumun incelenmesi;
  • Mide astarında iltihaplanma;
  • Bakterilerin tanısını koyabilmek;
  • Yaralanmalar;
  • Dokunun performansı.

Çoğu zaman işlemin yapılmasının nedenleri arasında kötü huylu tümörün tanısını koyarak insan yaşamını tehdit edecek bir polip tanısını koymak amacıyla yapılan bir işlem olur. Astarda gelişecek neoplazm tanısı da alınan dokunun incelenmesiyle gerçekleşecektir. Mide mukozası olan antrumda oluşan değişikliğin nedenini ve hangi hızda gelştiğini belirlemede yardımcı olacaktır.

Gastrit ya da ülseri olan hastanın antrumda bulunan hücrelerde oluşan mutasyon kanser hücrelerini barındırmasının en net tanısı konulur.

Biyopsinin Aşamaları

Midenin astar kısmından alınacak parçanın inceleme işlemini patoloji uzmanı tarafından yapılır. Hastanın yakındığı şikayetlerde bu sayede anlaşılacaktır. Endoskopi yöntemiyle alınması nedeniyle hastanın öncesinde ve sonrasında dikkatli olması gerekmektedir. Kapsamlı devlet hastanelerinde ya da özel hastanelerde SGK kapsamında ücret ödenmeden yapılmaktadır. Özel hastanelerde ise bir kısmını sosyal güvence tarafından karşılanacak, bir kısmı ise hasta tarafından karşılanacaktır.

Öncesi

Test sırasında mideden parça alınacak olması sebebiyle hastanın 12 saat öncesinde herhangi bir şey yememesi ve içmemesi çok önemlidir. Dolu bir mideye endoskopi yapılmamaktadır. Dolu bir mideye yapılması halinde ise sonuçları etkileyecektir. Hastanın özel bir kıyafet giymesi, vücudunda herhangi bir takının ve aksesuarın olmaması gerektiğinden küpeler dahil çıkarması gerekiyor. İşlem öncesinde hastanın alması gereken ilaçlar doktora belirtilmeli ve daha önceki sonuçları da yanında götürülmelidir.

Aşamaları

Genel ya da lokal anestezi altında gerçekleşmektedir. Lokal olarak yapılması durumunda hastanın boğazına bir sprey sıkılarak uyuşturulmaktadır. Genel anestezi ile yapılacağı zaman hasta tamamen uyutulmaktadır. Acısız ve ağrısız bir işlem olmaktadır. Hastanın ağzına bir tüp yerleştirilir ve yan dönmesi istenmektedir. İnce uzun olan bir kablonun ucunda kamera vardır. Bu hortum hastanın ağzından içeriye sokularak inceleme başlanır. Ucundaki ışıklı kamera ekrana görüntü verecektir. Doktorun şüphelendiği kısımlardan doku örneği alınır. Alınan doku örneğinin hücreleri incelenmesi için laboratuvara gönderilecektir. 10 ile 15 dakika arasında sürmektedir.

Sonrası

İşlem sonrasında hastanın hemen katı yiyecekler yememesi gerekmektedir. Çok nadiren komplikasyonlar gelişebilir. İlk iki gün asitli gıdalar ve içeceklerden uzak durulmalıdır. Mide astarını zedeleyecek baharatlı gıdalarda yenmemelidir. İşlem sonrasında birkaç saat boyunca kusma isteği gelebilir. İşlemden sonra ise 2 saat içerisinde dil bölgesinde olan uyuşukluk geçecektir. Genel anestezi altında parçanın alınması sonrasında ise komplikasyon gelişimini önlemek için hastanın hastanede yatması gerekebilir.

Riskleri

Deneyimli bir hekim tarafından yapılması çok önemlidir. Yemek borusunun ya da midenin zarar görmemesi için tecrübe önemlidir. Hastalarda ilk iki saat sonrasında da kusuyor ya da kusarken kan geliyorsa bu durum doktora bildirilmelidir. Biyopsi sırasında fazla delinmesi ya da damar kopması sonucunda kanama gelişebilir. Ayrıca hastanın enfeksiyon almasıyla birlikte yüksek ateş ortaya çıkacaktır. Aşınma ya da ödem olmaması için hastanın dikkatli olması önemlidir.

Sonuçları

Antrum doku örneği alındığında mikroskop altında incelenerek gerçek tanı konulacaktır. Kanserli olup olmadığının ya da ülser olup olmadığını anlayacak ve değişen hücrelerin ne oduğunu da tanısı konulacaktır. Doku örneğinin incelenmesiyle birlikte laboratuvar ortamında incelenecek ve tanı konulmasıyla uygun olan tedavi başlayacaktır. İnceleme sonrasında hazırlanacak raporda şunlar yazabilir:

Adenomakarcenoma: Kanser

Adenoma: İyi huylu tümör

Polip: iyi huylu büyüme

Malingizasyon: İyi huylu tümörde bulunan kanser hücreleri

Atrofi: Mide duvarının incelmesi

Alınan parçanın incelenmesiyle birlikte antrumun zarar görme derecesi de belirlenmektedir. Şayet malign tanısı konulması halinde dokunun zarar görmesinin yüksek olduğundan cerrahi tedaviden sonra kanser tedavisi de almalıdır. Çalışmanın sonucu ile birlikte hastaya uygulanacak tedavi yöntemi her zaman için diğer tetkikler sonucunda gerçekleşecektir. Biyopsinin alınarak incelenmesi sonrasında doğru tanının konularak tedavi başlanacaktır. Bu nedenle de şikayetler başladığında erken yapılması hayati önem taşımaktadır.

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 vote, average: 1,00 out of 51 vote, average: 1,00 out of 51 vote, average: 1,00 out of 51 vote, average: 1,00 out of 51 vote, average: 1,00 out of 5
(1 Oy, Ortalama: 1,00 Toplam 5, Oy)
Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...