Endoskopi uygulamasında biyopsi yapılması için uzman hekimin belli detaylardan şüphelenmesi ve işlem gözlemi esnasında gözlemlemesi gerekmektedir.
Endoskopik Biyopsi Neden Alınır?
Endoskopi işlemlerinin diğer ismi üst gastrointestinal sistem, panendoskopi ve özofagogastroduodenoskopidir. Bu uygulama ile uzman hekim ince bağırsak, yemek borusu ve mide içinde incelemeler yapar. Uygulama esnasında uzman hekim esndoskop olarak adlandırılan ve esneme özelliğine sahip bir tüp kullanımı yapar. Esnek olan tüpün uç kısmında görüntü alama konusunda tasarlanmış olan bir lens bulunur. Lens sayesinde gerekli olan görüntüler bu tüpün iç kısmından geçerek tasarlanmış video işlemciye oradan da bilgisayar monitörüne aktarılmaktadır.
Endoskopi işlemi esnasında sorunlu olan bölgelerden biyopsi alımı da yapılır. Biyopsi alımları en sık mide bölgesinden yapılmaktadır. Mide ya da farklı bir bölgeden bu uygulama ile parça alınmasına endoskopik biyopsi adı verilir. Alınan tüm parçalar aranılan neden doğrultusunda patoloji laboratuvarına gönderilir. Neden olan sorun ile patoloji sonucu yaklaşık olarak 15 ila 20 gün içinde çıkar ve uzman hekime ulaşır. Neden belirlemesi yapıldıktan sonra mide ya da farklı bölgelerdeki hastalıkları ile alakalı olarak tedavi planlaması yapılır. Biyopsinin yapılması özellikle kanser hastalıklarının teşhis edilmesini sağlar. Endoskop materyali ile yapılacak olan uygulamalarda hastalarda sedasyon yapılır. Bu sayede hasta ağrı, sızı ve rahatsızlık hissetmez.
Ayrıca antrum hiperemik ödeminin var olup olmadığını anlamak adına endoskopik incelemeler ile midede ödem olup olmadığı, kanama varlığı, midenin yüzey kısmı taraması ve mide asidi de ölçülür. Bu incelemeler sonucunda uzman hekim gerekli görürse neden kaynaklandığını belirlemek adına parça alımı yapar. Alınan parça örneğinde kanserli hücre olup olmadığına da mikroskop altında bakılır.
Hangi Durumlarda Neden Uygulanır?
Endoskopik işlemler yardımı ile biyopsinin yapılmasına en büyük sebep 5 seneden daha uzun süren reflüdür. 50 yaşını geçen ve bu sorunu 5 seneden daha uzun zamandır yaşayan her insan için muhakkak yapılması şarttır. reflünün uzun süre sürmesi sonucunda özofagus rahatsızlığı gelişir. Bu riskten kaynaklı olarak yemek borusunda bulunan hücreler uzun dönemli olarak asit teması ile karşı karşıya kalır. Bunun sonucunda kalın ve ince bağırsak hücrelerinde dönüşüme bir durum meydana gelir. Sorun zaman içinde kanser oluşumuna zemin hazırlamaktadır.
Hasta kişinin bu sorunu yaşamasından kaynaklı ve neden olduğunun meydana çıkarılması için aralıklı şekilde takip edilmesi gerekmektedir. Özellikle mide bölgesinde parçanın alınması gerektiği durumlar arasında alarm septomları da yer alır. Bu semptomların içinde sindirim sisteminde kanlanma gözlemlenir. Kanlanmadan kaynaklı olarak kahve telvesi tarzında kusma sorunları ile oldukça pis koku yayan dışkılama meydana gelir. Yutma konusunda sorun yaşamak, yutma esnasında ağrı ya da sızı duymak ve aşırı düzeyde kilo kayıplarının kısa zaman içinde yaşanması halinde de bu uygulama gerekebilir. Bunların haricinde kadınların menopoz dönemlerinden sonra, dışkıda kan bulunmasında ve kansızlık ile alakalı uzman hekimler endoskopi işlemi ister.
Genelde bu sorunlar 40 yaş üzerinde meydana gelir. Reflü yakınması çok uzun süren kişilerde meydana gelmiş hasarların adlandırılması içinde mideden biyopsinin yapılması gerekir. reflüye sebep olan yemek borusunun mide bölümüne geçen kısmındaki bölgede fıtık ya da bu bölgenin gevşekliği tespiti için biyopsinin uygulanması gerekir ve çok önemlidir. Özellikle reflü sorunlarının tedavi edilmesi amacı ile yapılması gerekir.
Özellikle genç kişilerde ve uzun dönedir reflü yaşayanlarda yapılmasına gerek bulunmaz. Nasıl uygulanacağı ve ne şekilde yapılacağı konusunda uzman hastasına gerekli detayların hepsini verecektir. İşlemler sedasyon eşliğinde yapılacağı için kişilerde ağrı ve sızı meydana gelmez. Sonrasında boğazda hafif düzeyde ağrı olabilir. Zaten bunun içinde uzman hekim hafif ağrı kesici tavsiye eder.
Biyopsinin sonucunda çıkmasından sonra hemen gerekli tedavi süreci başlar ve vakit kaybetmeden tedavi ile alakalı planlamalar yapılır. Endoskopi erken tanı koyma adına önemli bir tetkikdir.
Soru - Cevap