Beyin ve meme stereotaktik biyopsisi tanı koyabilmek ve uygun tedaviye başlanabilmesi amacıyla parça alınarak mikroskop altında hücrelerin incelenmesidir. Yapılması ve riskleri.
Meme Stereotaktik Biyopsisi

Meme Stereotaktik Biyopsisi
- Ele gelen kitlenin tanısını koymak;
- Ultrasonda belirlenemeyen kitle;
- Şüpheli durumlar.
İğne yardımıyla parça alınmaktadır. Biyopsinin amaçları kesin sonucu verirken kitleden parça alınabilmesi için, kitlenin nerede olduğunu görebilmek, farklı bir dokudan parça alınmaması için mamografi cihazı kullanılmaktadır. Meme içerisinde anormal bir doku varsa bu mamografi cihazında görülecek ve bu sayede iğne doğru yerden parça almış olacaktır.
Ele gelen kitlenin ultrason cihazında ve mamografide sadece belirli kitle görülmemesi halinde istenmektedir.
Öncesi
Doktor tarafından tanının kesin olarak konulabilmesi için istenmesi halinde kullanmakta olduğunuz ilaçlar ve herhangi bir maddeye karşı alerjiniz varsa söylenmelidir. Öncesinde 6 saat boyunca herhangi bir şey yenmemesi oluşacak komplikasyonları engellemek için önemlidir. Tel sütyen takmamalı ve vücudunuzda bulunan bütün takıların işlem öncesinde çıkartılmalıdır. İşlem sırasında hareketsiz durmanız istenecektir. Hastaneye ait olan özel kıyafet giymeniz ve özel bir odaya alınacaksınız.
Yapım Aşaması
Radyolog tarafından gerçekleştirilecek biyopsinin alınabilmesi için özel bir masaya uzanmanız ya da ayakta durmanız istenebilir. İşlem yarım saat ile 1 saat arasında sürebilir. Cihaz içerisinde özel aletler bağlanarak ekrana görüntü gelecektir. Hastaların göğüslerinin sıkıştırılması ve iğneyle girilerek kitlenin yeri memenin sıkıştırılması sonucunda ekrana yansıyacaktır.
Çok ince bir ucu olan iğneyle girilecek ve kitleden parça alınarak hücrelerin incelenmesi için patoloji laboratuvarına gönderilecektir.
İyileşme Süresi ve Riskleri
Parçanın alınması ile birlikte daha sonrasında kanamanın ortaya çıkmaması için bölgenin kapatılması gerekmektedir.Enfeksiyonu önlemek ve hijyenine dikkat edilmesi için iğnenin girdiği yer bantla kapatılmalıdır. 5 gün ile 1 hafta arasında değişen bir sürede patoloji doktoru tarafından yaılan incelemenin sonucu biyopsiyi isteyen doktora iletilecektir. Genellikle herhangi bir zararı ve yan etkileri olmasa da nadiren bazı insanlarda komplikasyonlar gelişmesi olabilir. Şudurumlar gelişebilir:
- Şişlik;
- Kanama;
- Enfeksiyon;
- Yüksek ateş;
- İğne yerinden kötü kokulu akıntı;
- Ağrı.
Enfeksiyon ciddi komplikasyonlara sebebiyet verecek olduğundan yüksek ateş gelişimi ya da akıntı olduğunda doktora gidilmelidir. İşlem sonrasında herhangi bir ilaç reçete edilmesi halinde aksatılmadan alınmalıdır. İğne yerinde şişkinlik ya da ağrının ciddi oranda görülebilir. Ayrıca deri altında kanama olması sonucunda morarma da oluşabilir.
Beyin Stereotaktik Biyopsisi

Beyin Stereotaktik Biyopsisi
- Kafanın çerçeve içinde sabitlenmesi;
- Bilgisayarlı tomografi ya da MR görüntüleme;
- Özel bir iğne;
- Başın çok küçük delinmesi.
Beyin çok hassas bir organ olması sebebiyle iğnenin yanlış bir yere hasar vermemesi için görüntüleme teknikleri olan BT ya da MR yardımıyla gerçekleştirilmektedir.
Öncesi
Beyin biyopsisi öncesinde özel bir hazırlık gerekmemektedir. Fakat işlem öncesinde en az 6 saat boyunca herhangi bir şey yememesi ve içmemesi gerekmektedir. Kullanmakta olduğu kan sulandırıcı gibi ilaçlar alınmamalıdır. Kullanmak zorunda olduğunuz ilaçlar ise doktora bilgi verilerek alınmalıdır. Hastane ortamında yapılacak olduğundan ve komplikasyonlar gerçekleşmemesi için mutlaka takılarınızı çıkarmanız ve rahat kıyafetler giyinmelisiniz.
Yapım Aşamaları
30 dakika ile 1 saat arasında değişen bir süre içerisinde gerçekleşmektedir. Bölge lokal olarak uyuşturulacak ve hasta herhangi bir ağrı hissetmeyecektir. Kitleden parça alınabilmesi için görüntüleme cihazlarından yardım alarak kitlenin yeri ekrana yansıtılacaktır. Kafaya yerleştirilen özel bir alet sayesinde ince uçlu iğnenin sabit kalması sağlanacaktır. Parça alınarak patolojiye gönderilir.
Riskleri
Parçanın patolojiye gönderilmesi ve hücrelerin incelenmesi ile birlikte %95 oranında doğru tanı konulmaktadır. Riskleri açık biyopsiye göre daha az olmaktadır. Kanama meydana gelmesi, anestezinin etkisi geçtiğinde ağrının olması görülebilir. Enfeksiyon riski her biyopside olduğu gibi bu biyopsi türünde de vardır. Hasta hijyenine dikkat etmeli, Varsa doktor tarafından verilen ilaçlar aksatılmamalıdır. İlk birkaç gün boyunca hastanın su değdirmemesi gerekmektedir.
Soru - Cevap