Lenf Bezi Biyopsi İşlemleri Nasıl Yapılmaktadır?

Lenf bezi biyopsi işlemleri hangi bölgeden yapılırsa yapılsın o bölgede kanserli yapıların olup olmadığını ya da sıçrama yapıp yapmadığını belirlemeye yardım eder.

Lenf Bezi Biyopsisi

resimLenf bezi biyopsi işlemleri kanser ile alakalı hücrelerin olup olmadığını belirlemek adına yapılan incelemelerin adıdır. Bu işleme sentinel lenf nodu biyopsisi de denir. Kısa ismi de SLNB’dir. Negatif şekilde ortaya çıkan SLNB tanımlandığı zaman kanserin yakın kısmında bulunan lenf nodları ya da diğer nodlara yayılmalar ile alakalı yeteneğin geliştirdiğine işaret eder. Pozitif SLNB sonucu kanserli hüre olduğunu ve yakınlarda bulunan diğer lenf nodları ile muhtemelen farklı organlarda yer alabileceğini gösterir. Uzman hekimin kanserin hangi evrede olduğunu belirlemesine destek olur. Uzmanlar bu sayede gerekli tedavi planını hazırlar. Bu uygulama aşağıda bulunan kanser türlerinde yapılır.

  • Göğüs kanseri ile melanomun evrelemesinde
  • Gastrik kanser
  • Kolorektal
  • Tiroid kanseri
  • Baş ile boyun kanserleri
  • Özofagus kanserleri
  • Küçük hücreli dışı akciğer kanseri de dâhil olarak birçok kanser türünün belirlenmesinde kullanılabilir.

Lenf biyopsi işlemleri çoğu zaman meme kanseri sorununun sıçrama yapması ve kanserin belirlemesi adına uygulanır. Özellikle kanserin sıçraması adına incelemeler yapılır. Rahim ağzı, meme, mesane, prostat, kalın bağırsak, akciğer, mide ve rektum ameliyatlarından önce de yapılır.

Biyopsi Esnasında Neler Olur?

Uzmanlar sentinel lenf düğümünün hangi konumda olduğunu belirlemek adına tümörün yakın çevresinde radyoaktif madde yahut mavi bir boya enjekte eder. Uzmanlar bunların ikisini de beraber enjekte edebilir. Uzman daha sonra nöbetçi olan lenf düğümünü belirlemek adına radyoaktivite tespiti yapılan bir cihazın kullanımını yapar. Mavi boya aracılığıyla leke olmuş olan düğümlerin aranması işlemi yapılır. Lenf düğümleri belirlendiği zaman uzman üst kısımdaki deriden kesi meydana getirir. Bu kesi yaklaşık olarak 2 santim civarında olur. Bu sayede düğümü ortadan kaldırır. Alınan düğüm patolog tarafından kanserli olup olmadığı konusunda detaylı şekilde incelenir. Kanser ile alakalı bulgular bulunuyorsa lenf bezinin çıkarılması işlemi yapılır. Bu durumda bazen hastanede kalmak gerekir. SLNB çoğu zaman primer tümör işlemi ile aynı zamanda yapılabilir. Bunun yanı sıra işlemler tümörün çıkarılmasından daha önce ya da sonra yapılabilir.

Meme Kanserinde Biyopsi

Meme kanseri sorununda sentinel lenf biyopsi işlemleri için uzman doktor radyoaktif madde ile mavi boya kullanımı yapabilir. Yahut bunların ikisini de beraber enjekte eder. Ardından uzman doktor meme kanserinin sıçramasıyla alakalı olarak koltuk altı kısmından lenf düğümlerine ulaşılması adına bu bölgeden 2 santim civarında kesi yapar. Bu kısımdan mavi boyayla boyanan ya da radyoaktif maddenin tutunduğu belirlenmiş olan lenf düğümü çıkartılır.

Meme Kanserinde Biyopsi Avantajları

Sentinel lenf düğümü biyopsi işlemleri meme kanseri sorunlarında rutin şekilde koltukaltı lenf düğümlerinden alınacağı için yan etkilerden korunma sağlayacaktır. Buradan düğümlerin alınmasıyla kolun arka kısmında hissizlik duygusu, enfeksiyon, ödem, kolun toplardamar kısmında yangı ile kürek kemiğinde yukarıya doğru kalkması tarzında sorunlar meydana gelir.

Meme Kanseri Biyopsisi Yan Etkileri

Çıkartılacak olan sentinel lenf düğümü bölgelerinde morarma, ağrı ve verilecek olan mavi boyadan yahut radyoaktif maddeden kaynaklı olarak alerji meydana gelebilir. Ayrıca hasta kişinin idrarında yahut cildinde boyanma gözlemlenebilir.

Kanserin Oluşması Konusunda Risk Faktörleri

  • İleri yaş kanserin oluşması konusunda fazlasıyla etkilidir.
  • Ailede meydana gelen öyküler
  • Ailede bir ya da daha fazla meme kanseri sorunu oluşması
  • 50 yaş altında olan kadınların ailelerinde yumurtalık kanserinin varlığı
  • Kişisel olarak kanserler ile alakalı öyküler
  • İlk adet döneminin 12 yaşından daha öncesinde meydana gelmesi sorunu
  • Geç şekilde menopoz yaşının varlığı
  • Kadınların ilk doğumlarını 30 yaşından sonra yapması yahut doğum yapmamış olması
  • Progesteron ya da östrojen hormunu ile alakalı ilaçların kullanımı
  • Doğum kontrol ilaçlarının düzenli şekilde alınması
  • Aşırı düzeyde alkol alımı
  • Hareketsiz bir yaşama devam etmek
  • Kilo alımı ve obezite

Yapılan biyopsi işlemleri kanserin ne durumda ve hangi evrede olduğunu belirleyen etkilere sahiptir. Bu uygulama ile elde edilen veriler uzman tarafından detaylı şekilde incelenir. Bu incelemeler sonucunda kısa sürede tedavi ile alakalı olan planlamalar hazırlanmaya başlar. Bu planlama hastanın ilerleyen zamanları içine çok önemlidir. Gerekirse uzmanların düğümlerin tamamen alınmasını isteyebilir.

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5
(1 Oy, Ortalama: 5,00 Toplam 5, Oy)
Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...