Rahim Biyopsi Nasıl Yapılır? Neden Yapılmaktadır?

Rahim biyopsisi işlemi nasıl yapılır, neden yapılır, hangi hastalara uygulanır, işlem öncesi ve sonrasında dikkat edilecekler hakkında gerekli bilgileri bulabilirsiniz.

Rahim Biyopsisi Nedir?

Çok sayıda biyopsi yöntemi vardır. Günümüzde iç organlarda oluşabilecek olan hastalıkların net bir şekilde tespiti için bu yöntem kullanılmaktadır. Kadınlarda sıklıkla görülen rahim kanaması, diatasyon ya da kürtaj işlemleri sonrasında oluşabilecek sorunların tedavi edilmesine yardımcı olmak için uygulanır. Yaşanan bu tür düzensiz kanaların tespiti için uygulanan bu işlem uzman doktorlar tarafından yapılmaktadır. İşlem sonrasında elde edilecek olan parça yada parçalar patolojik olarak testlere tabi tutulmaktadır. Rahim içi kanseri içinde bu yöntem uygulanarak durum belirlenmektedir. Uygulanacak bu yöntem kadının yaş aralığına göre farklı nedenlerden ötürü yapılabilir. Gebelik endişesi ya da gebelik dışlanarak da bu yöntem uygulanmaktadır. Birçok nedenden ötürü uygulanan biyopsi işlemi uzman doktor kontrolünde tüm hazırlıklar yapıldıktan sonra uygulanacaktır.

Rahim Biyopsisi Nasıl Yapılır?

Bu işlem steril bir klinikte ya da hastanede yapılmaktadır. Uygulama için ışık yayan özel bir sistem kullanılmaktadır. Bu sayede rahmin içi daha net bir şekilde görülerek, doğru noktadan parça alınmaktadır. İşlem yapılmadan önce doktor tarafından  belirlenen anestezi bölgeye uygulanmaktadır. Doktorun gerek görmesi halinde alanın genişletilmesi için özel ilaçlarda kullanılabilir. Hasta işleme hazır hale gelmesi için özel olarak hazırlanan bir sandalyede sırt üstü pozisyonda yatacak, bacakları ile özel bacaklıklara koyarak hazır hale gelecektir. Gözle yapılacak olan pelvik muayenenin ardından vajina bölgesine rahim ağzı aleti dikkatli bir şekilde yerleştirilir.

Parça alınmadan önce rahim içerisinde bulunan sıvı bir alet yardımı ile temizlenir. Bu da patolojik olarak incelemeye tabi tutulur. Diğer biyopsi yöntemlerine göre bu sistem daha basit ve rahatsız etmeden yapılmaktadır. Rahim ağzını genişletmeye gerek kalmadan özel bir yöntem ile de parça alınmaktadır. Bu işlem için anesteziyi kullanmaya gerek kalmamaktadır. Her iki işlem içinde hasta yani kadın çok az bir sızı hissedecektir. Tüm detaylar hazır hale geldikten sonra parça içeriden alınarak işlem tamamlanacaktır.

Rahim Biyopsisi Nasıl Yapılır?

Rahim Biyopsisi Öncesi Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bu biyopsi işlemi de diğerleri gibi işleme başlamadan önce dikkat edilmesi gereken çok sayıda detayı barındırmaktadır. Bu detaylar işlemin verimli ve sorunsuz bir şekilde yapılabilmesi için önemlidir. Hastanın rahim biyopsisi için hazır hale getirmek önemlidir.

  • Hasta kan sulandırıcı hap kullanıyorsa en az işlemden 72 saat önce bu ilacı kullanmayı bırakmak zorundadır.
  • Eğer hastada gebelik ihtimali varsa ya da gebeyse bu işlem yapılmamaktadır. Doktor bunun farkındaysa size işlemi yapmayacaktır. Ancak siz bunun farkındaysanız mutlaka doktorunuza iletmelisiniz. Çünkü bu işlem gebeliği tehlikeye atacak, hatta bebeğinizi kaybetmenize neden olabilecektir.
  • Düzenli kullanılan ilaçlar mutlaka doktora iletilmelidir. Ya da işlem sırasında bir ilaca alerjiniz varsa bu da iletilmelidir. Bu detaylar işlemin doğru ve sağlıklı bir şekilde yapılabilmesi açısından önemlidir.

Rahim Biyopsisi Sonrası Yaşanacak Riskler

Bu işlemde diğer biyopsi işlemlerde olduğu gibi düşük olsa da yaşanabilecek belirli riskler mevcuttur. Bu riskler arasında rahimde delinme, enfeksiyon kapma riski ve rahmin ağzında yaşanacak kanama ilk dikkat çekenlerdir. Bu durumlar gelişen teknoloji sayesinde çok nadir olarak yaşanmaktadır. Ancak gene de mutlaka dikkat edilmelidir. İşlem sonrasında eğer biyopsinin yapıldığı bölgede aşırı kanama, ateşlenme, karın bölgesinde ağrı, vajinada kötü koku yayan bir akıntı yaşanırsa işlemi yapan doktor ile irtibata geçmek gerekir.

Rahim Biyopsisi Yaşanacak Riskler

Rahim Biyopsisi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

İşlem basit olduğu için rahim biyopsisi uygulanan hasta gerekli kontrolleri yapıldıktan sonra birkaç saat tutulduktan sonra evine gönderilebilir. Ancak yanınızda mutlaka birisi olmalıdır. Birkaç gün ağır işler yapmadan dinlenmek gerekir. İyileşme süreci esnasında hastada bazen belirli sorunlar görülebilir. Bu sorunlar arasında hafif derecede kanama, kasık bölgesinde yaşanacak ağrılar ve anestezi nedeniyle boğaz da ağrı yaşanabilir. Adette gecikme işlem nedeniyle yaşanabilir. Bu işlemden sonra eşiniz ile belirli bir süre ilişkiye girmemeniz tavsiye edilir. Enfeksiyon kapma riski bu dönemde çok kolay olabilir. Bu dönemde yaşanabilecek tüm olumsuz durumlar için doktorunuz ile mutlaka iletişime geçmelisiniz. Çok kısa sürecek bir iyileşme dönemi olsa da dikkat edilmesi gerekmektedir.

Rahim Biyopsisi Kimlere Uygulanmaktadır?

İşlem farklı yaş gruplarında birçok kadın için tercih edilen bir hasta tanı yöntemidir. Kanaması olan menopoz geçiren kadınlar, 40 yaşında üzerinde adet ve fazla kanaması olanlar, gebelikle ilgili problemler yaşayanlar, ultrason sonucu polip şüphesi yaşayanlar ve rahim içerisinde iltihap olan kadınlarda uygulanan bir yöntemdir. Bu konuda doktorlar hastalarına gerekli bilgilendirmeyi daha detaylı bir şekilde yapacaktır.

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5
(1 Oy, Ortalama: 5,00 Toplam 5, Oy)
Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...