Nodül Biyopsi Neden Yapılır ve Nasıl Alınır?

Nodül biyopsisi tiroid bezinde olan boğum ya da tümörlerin tanısını %100 koyabilmek ve uygun tedaviye başlanması için yapılır. Biyopsinin yapılması ve riskleri.

Nodül Biyopsisi


Nodül Biyopsi

Tiroid nodüllerinin 50 yaş üstü insanlarda %10 oranında artmaktadır. %95 oranında iyi huylu olan ve sadece %5 oranında kötü huylu olmaktadır. İyi huyu tümörlerin en çok adenom tipinde olmaktadır. Tiroid hücrelerinin aşırı çoğalmasıyla birlikte bezler büyür. Biyopsinin istenme nedenleri şunlardır:

  • Ailesinde tiroid kanseri olanlar;
  • Hipertiroidizm ve hipotirodizm semptomları;
  • Nodülün ağrı yapması;
  • Kanda hormon yüksekliği.

İyot eksikliğinin olması ve tiroitlerde büyümenin olmasıyla birlikte guatr olmasında bunlar nodüllerde artmaya neden olur. Tiroid nodüllerinin gerçek tanısını koyabilmek için yapılan biyopsiyi hastayı takip eden Endokrin ve Metabolizma Uzmanı doktoru tarafından şüphe uyandırılmasıyla birlikte istenmektedir.

Parça alınmasını ise Endokrin Cerrahları tarafından yapılarak, alınan parçanın laboratuvar ortamında mikroskop altında incelenerek Patoloji uzmanı inceler. 

Biyopsi Aşamaları

Nodüllerin sayısının artması, kan tahlillerinin anormal olması, iyot eksikliği, sürekli ağrı hissetmeniz ya da büyümesi anormal olduğunda doktor tarafından istenmektedir. Kanserli olmayan ama zehirli nodüllere sahip olanların hormonların çok fazla çalışması sebebiyle kan değerlerinde yüksek olduğunda da istenebilir. Aşamalarını şu şekilde açıklayabiliriz.

Öncesi

Doktor tarafından parça alınacağı için açık mı yoksa kapalı mı yapılacağına karar verildiğinde hastanede saatinde olmalısınız. Herhangi bir şey yememeli ve içmemelisiniz. Hastaların açık operasyon ile alınması durumunda ise ameliyathane ortamında yapılacağı için vücudunda herhangi bir süs eşyası küpe kolye gibi olmamalıdır. Öncesinde mutlaka doktorunuza kullanmakta olduğunuz herhangi bir ilacınız varsa onu söylemelisiniz. Kanama ihtimalini önlemek amacıyla asla kan sulandırıcı ilaçlar alınmamalıdır. Ayrıca hastaların alerjisi varsa bu durum belirtilmelidir.

Çeşitleri

İğneli Biyopsi: Özel ve karanlık bir oda içerisinde hastaların boğazından ince bir iğne ile birlikte parça alınmaktadır. Bu iğnenin sadece tiroid bezlerinden parça alabilmesi için ultrason odası içerisinde yapılmalıdır. Ses tellerine ya da diğer organlara zarar vermemesi nedeniyle doktorun işinde uzman olması çok önemlidir. Hastaya lokal olarak ya da genel anestezi verilerek yapılacağından herhangi bir ağrı ve sızı hissetmeyecektir.

5 ile 10 dakika arasında değişen bir süre içerisinde gerçekleşecek ve hastanın gündelik yaşamına kısa süre içerisinde dönebilir.

Açık Biyopsi: Endokrin uzmanı tarafından ameliyathanede gerçekleştirilen ve genel anestezi altında alınacaktır. Boğaz bölümünden çok küçük bir kesinin açılması ile birlikte pirinç tanesinden daha küçük olan bir parça alınacak ve Patoloji laboratuvarında incelemesi gerçekleşecektir. Sonrasında ise hastanın ameliyat olması nedeniyle 1 gece hastanede yatırılarak ertesinde taburcu edilir.

İyileşme Süresi

İğne yöntemiyle alınması durumunda iyileşme süresi çok hızlı  olması nedeniyle hastanın hemen gündelik hayatına dönmesi beklenir. Şayet herhangi bir komplikasyon yaratmaması durumunda ise hastanede yatmaya gerek kalmayacaktır. Fakat açık biyopsi ile parçanın alınması sonrasında ise ameliyat olduğundan bir gece hastanede yatması komplikasyon oluşmaması için hastaların gözetim altında kaldıktan sonra taburcu edilmesi gerekmektedir. 1 hafta ile 15 gün arasında değişen bir sürede hastalara rapor verilmektedir. İyileşme süresi içerisinde ilk üç gün boyunca doktor tarafından aksi belirtilmemesi halinde banyo yaparak yara yerine su değdirmemelidir. Enfeksiyona önlem olması için mutlaka hijyenine dikkat etmeli ve doktorun söylediği ilaçları ise aksatmadan almalıdır.

Riskleri

İğneyle parça alınmasının çok fazla bir riski olmamaktadır. Açık yapılan operasyonda ise çok nadiren bazı riskler ve zararlar oluştuğu görülmektedir. Bu zararları ortadan kaldırmak için uzman hekimin tecrübeli olması gerekmektedir. Oluşabilecek riskler arasında şunlar bulunur.

  • Solunum ya da ses tellerinin zarar görmesi;
  • Paratiroid bezlerinin delinmesi;
  • Enfeksiyon;
  • Lenf bezlerinde hasar;
  • Yutkunma ya da konuşma zorluğu;
  • Hipertansiyon.

Çok dikkatli olunarak alınması gerekmektedir. En ufak bir hata sonucunda ses telleri, lenf bezleri ya da solunum borusunda delinme olabilir. Bu durumda ise hastaya hemen müdahale edilmelidir. Hastanın solunum yolları delinmesi durumunda tekrardan kapatılmalıdır. Hijyenine dikkat edilmemesi halinde ise hastalar enfeksiyon kapacağı için pis kokan bir akıntının gelmesi ya da hastaların ateşnin yükselmesi oluşabilir.

Sonuçlar

Patolog tarafından mikroskop altında incelenerek hücreler bakılacaktır. Bunun daha sonrasın da ise doktor tarafından değerlendirilmesi için doktorunuza gönderilir. Çok büyük oranda tanı koyma nedeniyle hastaların uygun tedavisi başlayacaktır.

Benign: Tiroidlerde en yaygın olarak görlen nodül çeşidi olmaktadır. Hastaların hücreleri incelendiğinde kolloid adı verilen hücreler ya da foliküler epitelyum saptanmaktadır.

Malign: %5 oranında görülmektedir. Kanserli hücrelerin yayıldığına işaret edecektir. Bu durum iğneli biyopsi sonucunda teşhisi mümkün olmaması nedeniyle açık operason alınarak parçamikroskop altında değerlendirilir.

Şüpheli: Yaklaşık olarak %10 civarında insanda şüphe uyandırmaktadır. İyi huylu ya da kötü huylu olduğuna mikroskop altında değerlendirilememektedir. İğneyle yapılan biyopsilerde geçerli olmaktadır. Şüpheli olarak sonuç çıkması halinde ise hastaların şüpheyi ortadan kaldırmak amacıyla açık biyopsi yapılmalıdır.

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5
(1 Oy, Ortalama: 5,00 Toplam 5, Oy)
Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...