Tiroid Biyopsisi Nasıl Yapılır? Aşamaları ve Zararları

Tiroid bezinde bulunan hücreleri mikroskop altında incelenmesi ve hastalık tanısı konulması için yapılan biyopsinin istenme nedenleri, yapım aşamaları ve zararları.

Endikasyon


Tiroid Biyopsisi

Tiroid hastalarında kan değerlerinin istenmeyen bir sonucu olması halinde kanserden şüphelenilen hastalardan istenmektedir. Boğazda bulunan bezler insanların endokrin sisteminden sorumludur. Görevini yapmamaya başladığında hormon bozukluğu da ortaya çıkar. Steril bir ortamda hastaların bezlerinden pirinç tanesi büyüklüğünde parça alınmaktadır. İstenmesinin nedenleri şunlardır:

  • 1 santimden daha büyük nodül olduğunda;
  • Çok hızlı büyümesi;
  • Kan değerlerinin yüksek çıkması;
  • Otoimmun tiroid hastalığı.

Hastaların rutin kontrollerini aksatmamalıdır. Bezlerin şeklinde bozulma olduğunda ve şikayetleri arttığı zaman kanserden şüphelenildiğinde yapılır. Hastalığın neden kaynaklandığını ve kanserli hücrelerin incelenmesi için parça alınarak Patoloji Uzmanı tarafından incelenmelidir. Lenf düğümlerinin altında olan bezlerin parça alınması için Endokrin ve Metabolizma Hastalıkları uzmanları tarafından şüphelenilen durumlarda Endokrin Cerrahı tarafından biyopsi alınmaktadır. SGK tarafından bütün masrafları karşılanmaktadır.

Şayet hastanın herhangi bir sosyal güvencesi olmaması durumunda ise bütün hastanelerde ücretini kendisi ödemelidir. 1000 ile 8000 TL arasında değişen ücret karşılığında yaptırmaları mümkündür.

Aşamaları

Hastalık tanısını koymak için en etkili yöntemler arasındadır. Hastanın açık ya da kapalı yöntemle bezlerine ulaşarak çok küçük bir parça alınacaktır. Bu parçanın hangi yöntem tercih edilerek alınacağına doktor muayenesi sonrasında doktor verecektir.

Hastanın en az 6 saat boyunca herhangi bir şey yememesi ve içmemesi önerilmektedir.

Öncesi

Hastanın hazırlık süresi içerisinde öncesinde aç ve herhangi bir şey içmemesi gerekmektedir. Parça alacak doktor gerekli açıklamayı yapacaktır. Dikkatli dinlemesi gerekiyor. Öncesinde kullandığı ilaçlar hakkında bilgi vermeli ve Aspirin tarzında kan sulandırıcı ilaçlar almamalıdır. Anestezi uygulanacak olduğundan hastanın herhangi bir maddeye alerjisi olması durumunda ise doktorlar bilgilendirilmesi gerekiyor.

İşlemin yapılacağı saatte hastaneye gelmelidir. Rahat kıyafetler giyinmesi ve vücudunda herhangi bir takı ya da aksesuar olmamalıdır. Hastaneye geldiğinde özel hastane kıyafetlerinin giyilmesi istenebilir. Özellikle açık biyopsi yapılacağı zaman ameliyathane ortamında gerçekleşeceğinden ameliyat kıyafetleri hastane tarafından temin edilmektedir.

Hasta özel sedyeye uzanması ve başını yukarı doğru kaldırması istenecektir. İşlem sırasında uyuşturulması nedeniyle kişiler herhangi bir ağrı ve sızı hissetmeyecektir. Hareketsiz kalmaları gerekiyor.

Alınması

İğne Aspirasyon: Endokrin cerrahı alanında uzmanlaşmış bir cerrahın ultrason cihazı eşliğinde çok ince bir iğne yardımıyla yetişkin hastalarda lokal olarak çocuklarda ise genel anestezi verilerek yapılmaktadır. Bu sayede hasta herhangi bir ağrı hissetmemektedir. Yetişkin hastaların korkması durumunda onlara da genel anestezi verilmektedir. İğnenin deriden girerek bezlere ulaşması ve yanlış bir yerden parça alınmaması için ultrason cihazından yardım alınmaktadır. 5 le 10 dakika arasında olan bu yöntem sayesinde kesin sonuç vermektedir.

Açık Biyopsi: Ameliyathane ortamında cerrah tarafından gerçekleştirecek boğazın çok küçük bir kesi ile birlikte bezlere ulaşılmaktadır. Hastalarda lokal olarak bölge uyuşturulmayacağının nedeni uzun süreceğinden bu süre içerisinde hareketsiz kalmayacağından ve ağrı duymaması için genel anestezi altında yapılır. Açık operasyonun yapılması sırasında alınan parçanın en fazla bir pirinç tanesi büyüklüğünde olur. Alınan hücrenin kanserli olup olmadığını anlaması için cerrah tarafından alınan parçanın patoloji hekiminin incelemesi ile birlikte tanı koyacaktır. İşlem bittiği zaman kesi yeri dikilecek ve hasta uyandırılacaktır.Yaklaşık olarak 1 ile 1.30 saat sürmektedir. Bir gece boyunca gözetim altında kalmak için hastanede kalınmalıdır.

İyileşme Süresi

Sonuçlar genellikle 1 hafta içerisinde Endokrin ve Metabolizma Hastalıkları uzmanına gönderilmektedir. Bu süre içerisinde hastaya hangi yöntem uygulanırsa uygulansın özellikle hijyenine dikkat etmesi öneriliyor. Bunun nedeni ise hastalarda enfeksiyon ihtimalini önlemektir. Açık biyopsisi gerçekleşen kişinin hastaneden taburcu olmasıyla birlikte ilk 3 gün boyunca yıkanmaması, pansumanını yapması, ilaçlarını kullanması gerekmektedir.

İğneyle parça alınması durumunda hasta günlük yaşantısına hızla dönecektir. Açık yapılması durumunda ise özellikle ilk 3 gün çok dikkatli olması, sonraki 1 haftada ise ilaçlarını aksatmadan kullanması, pansumanını aksatmaması gerekmektedir. Enfeksiyon oluşmaması için antibiyotik ilaçlar reçete edilmesi, yara yerine krem sürülmesi önerildiğinde buna dikkat edilmelidir.  İlk günlerde hemen katı yiyecekler yememesi öneriliyor. Anesteziye bağlı sorunlar yaşanmaması adına hastaların sıvı gıdalar alması gerekiyor.

Açık operasyon geçiren bir hastaya 1 hafta ile 15 gün arasında rapor verilir.

Zararları

Tiroid bezlerinin şüphe uyandırması sonucunda yapılan biyopsinin riskleri bulunmaktadır. Hastaların yan etkilerine maruz kalması iğne ile alınan biyopside çok fazla görülmemektedir. İğneyle alınan parçanın en sıklıkla karşılaştığı sorunlar arasında cilt altında kanama olması sebebiyle morarma oluşur. Ayrıca anesteziye bağlı olarak bazı komplikasyonlar gelişebilir. Açık ameliyat uygulanması durumunda ise şu komplikasyonlar nadiren görülür:

  • Yutkunma, konuşma sorunları;
  • Yüksek tansiyon;
  • Bağışıklık sisteminin zayıflamasıyla soğuk algınlığı ya da grip;
  • Lenf ya da paratiroid bezlerinde hasar;
  • Solunum problemleri.

Ses tellerinin tiroid bezlerine çok yakın olması nedeniyle en ufak bir yanlışlık sonucunda ses telleri ya da solunum borusu etkilenmesi olabilir. Ses tellerinde geçici ya da kalıcı olarak hasar oluşabilir. Ameliyat esnasında cerrahın deneyimsizliği sonucunda hastaların solunum borusunun hasar görmesi sonucunda çok acil müdahale edilmelidir.

Açık biyopsi sonrasında hastaların hijyenine önem vermemesi durumunda, enfeksiyon yaşama riski çok fazladır. Bu durumu engellemek için ilk bir hafta boyunca insanlarla yakın temas kurmaması ve ellerini sık sık yıkamalıdır.

Sonuçları

Parça alınmasıyla birlikte laboratuvar ortamında patoloji doktorunun incelemesi ile birlikte sonuçların 1 hafta içerisinde çıkar.

Kist: Hastaların vücudunda şayet mineral eksikliği varsa kist ortaya çıkar. Bu durum tiroidlerde olursa da alınan parça sayesinde anlaşılır. Tedavi yöntemini her zaman uzman hekim belirlemelidir.

Guatr: Bezlerin yüzey kısmında oluşan çoğunlukla hormon dengesizliği neden olur. Durumun incelenebilmesi için hekim tarafından patoloji incelemesi istenir. Bu sayede büyüme sıklığı takip edilecek, ilerlemesi halinde ameliyat edilmelidir.

Kanser: Biyopsi sonucunda kötü huylu tümörler varsa bunun tanısını koymak mümkündür.

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5
(1 Oy, Ortalama: 5,00 Toplam 5, Oy)
Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...