Kalın Bağırsak Biyopsisi Neden ve Nasıl Yapılır?

Kalın bağırsakta şüpheli bir durum görülmesi halinde yapılan incelemelerin yetersiz kalması nedeniyle biyopsi istenebilir. Biyopsinin neden istendiği ve nasıl yapıldığı.

Kalın Bağırsak Biyopsisi Neden Yapılır?

resimHem yetişkinlerde hem de çocuklarda uygulanmakta olan ve hastalığın neden kaynaklandığını anlayabilmek amacıyla yapılacak gastroenteroloji tekniği olmaktadır. Uzman hekim tarafından yapılmakta olup, Hastanın şikayetlerinin kan testi ya da fiziksel muayene sonucunda anlaşılamaması halinde kalın bağırsak biyopsisi doktor tarafından istenmektedir. Endikasyonları şu şekilde sıralanabilir:

  • Makattan kan gelmesi;
  • Mukozanın anormal büyümesi;
  • Kronik kabızlık;
  • Kalın bağırsağın anormal gelişimi;
  • Fistül.

Dışkı örneğinin laboratuvarda incelenmesi ile birlikte gizli kanama olduğu gibi durumlarda da doktor tarafından neden olduğunu anlayabilmek amacıyla istenmektedir. Kan testlerinin ya da fiziksel muayene ile birlikte hastalığın tanısının konulması yetersiz olacaktır. Dışkıda gizli kan olması halinde herhangi bir renk değişikliği olmayacak ve sadece laboratuvarda yapılan inceleme sonrasında anlaşılacaktır.

Biyopsinin yapılma işleminin şikayetleri olan her insana yapılabilmektedir. Bunun için kolonoskopi yöntemi kullanılarak gerçekleşmektedir.

Biyopsinin Aşamaları

Gastroenteroloji dalında uzmanlaşmış bir hekim tarafından gerçekleştirilerek kalın bağırsakta şüpheli görülen bölgeden doku örneği alınıp, laboratuvar da incelenmektedir. Bu işlem sırasında Kolonoskop adı verilen bir cihaz kullanılarak gerçekleştirilmektedir. İşlemin anal yoldan gerçekleşecek olması sebebiyle bir miktar endişe duyulmaktadır. Öncesinde ve sonrasında hastanın dikkat etmesi gereken bazı durumlar bulunur. İşlemi SGK kapsamında olan hastaların herhangi bir ücret ödemeden gerçekleştirebileceği için hastanelerin gastroenteroloji hekimi olması halinde yapılmaktadır.

Öncesinde Hazırlık Aşamaları

Kalın bağırsaktan parça alınması için kolonoskop adı verilen özel bir cihaz yardımıyla gerçekleşmektedir. Bu işlemin gerçek sonuçları vermesi için istendiğinde hastanın öncesinde bazı durumlara dikkat etmesi gerekmektedir. Kalın bağırsağın boş olması gerekmektedir. Bu nedenle de şu durumlara dikkat edilmesi çok önemlidir.

  • 4 gün öncesinde sadece sıvı ve tanesiz gıdalarla beslenmesi;
  • İşlem öncesinde 8 saat boyunca herhangi bir şey yememiş ve içmemiş olması;
  • Lavman yapması;
  • Reçete edilmiş ilaçların öncesinde alınması.

Bağırsaklarda dışkı olması ile birlikte parça alınması da zorlaşacağı gibi bağırsak dokusunun tam olarak görüntülenmesini engelleyecektir. Bu sebeple de hastanın öncesinde lavman yaparak hastaneye gelmesi gerekmektedir. Bağırsakların temizlenmesi için ayrıca hastaya başka ilaçlarda reçete edilir.

Biyopsi Aşamaları

Genel anestezi ya da lokal olarak anestezi verilerek yapılacaktır. Bu durum her hastada değişiklik gösterilmektedir. Uyutulmadan yapılması durumunda hastaya lokal anestezi verilmesine rağmen ağrı duyacaktır.

1.5 metre uzunluğunda olan ince ve ucunda ışıklı kamera olan bir cihaz yardımıyla gerçekleşmektedir. Anal yolla gerçekleşecek ve işlem öncesinde hastanın damar yolu açılacaktır. Hastanın özel hastane kıyafeti giymesi ve teknisyen yardımıyla özel bir sedyeye yatırılarak, uygun pozisyon alınmalıdır. Makattan girilerek hortumun ucunda olan ışıklı kamera sayesinde monitöre bağırsakların görüntüsü verilmektedir. Bu işlem sırasında rektum ve kalın bağırsak incelenecek ve doktor tarafından gerekli gördüğü bölgede pirinç tanesi kadar büyüklükte bir parça alacaktır. Yaklaşık olarak işlem 15 ile 20 dakika arasında sürmektedir. Parça alınarak özel bir kabın içerisine konulacak ve patoloji laboratuvarına gönderilerek burada inceleme yapılacaktır.

Sonuçların çıkması 5 ile 7 gün arasında değişmektedir.

Sonrası

İşlem sonrasında hastanın yaklaşık olarak 1 saat boyunca hastane ortamında dinlenmesi gerekmektedir. Bazı hastaların ise kanaması gibi bir durum meydana gelirse 24 saat boyunca gözlem altında kalmalıdır. Bu süre içerisinde parça alınma sırasında kalın bağırsağın tam olarak görülebilmesi için bir miktar gaz verilecek olduğundan hastanın ağrısı olacağı gibi aynı zamanda da gaz sorunu gelişir. Birkaç saat dinlenmesinin sonucunda hasta günlük hayatına devam edebilir. Fakat kabızlık problemi olması durumunda ıkınmadan tuvaletini yapması ve ilk 2 gün boyunca çok katı gıdalar yememesi önerilmektedir.

Biyopsinin Riskleri

Hastalarda ciddi riskleri bulunmayan güvenilir bir tanı koyma yöntemi olmaktadır. Fakat nadiren bazı hastalarda yan etkiler meydana gelmektedir. Bu yan etkiler genel anestezi verilerek yapılması durumunda hastada kusma, gaz, ishal gibi durumlar gelişebilir. Ayrıca hastalarda şu gibi durumlarda oluşabilir.

  • Gaz sancısı;
  • Otururken ağrısının olması;
  • Mide bulantısı;
  • Kanama.

Parçanın alınırken tecrübeli bir hekim tarafından kalın bağırsak dokusundan çok küçük bir parça alınmalıdır. Alınırken hafif bir kanama olması görülebilir. Yoğun ve açık renkte bir kanamanın gelmesi durumunda ise bağırsak yırtılması ya da farklı bir sorunla karşı karşıya kalacağınız için, hastada kan kaybı nedeniyle baş dönmesi, bilinç kaybı yaşanmadan hastaneye gitmesi önemlidir. Doktor tarafından verilen ilaçlar aksatılmadan kullanılmalıdır.

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Oyunuz ilk olacak)

Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...