Biyopsiden Sonra Kanama Neden Olur ve Ne Kadar Sürer?

Yapılan biyopsi sonrasında gelişecek komplikasyonlar arasında kanama görülmektedir. Kanamanın neden meydana geldiği ve ne kadar sürdüğü hakkında genel bilgiler.

Biyopsi Sonrası Kanama Nedenleri

resimOrgan üzerinden doku örneği alınarak gerçekleştirilen biyopsinin incelenmesi sonucunda kanser gibi birçok ciddi hastalık tanısı konulmaktadır. Organlar üzerinde alınan parça sonrasında gerek doktordan kaynaklı olarak gerek hasta sebebiyle kanama yaşanabilir. Bu durum sonucunda hastalarda gerçekleşecek kanamalar ile birlikte kişilerde komplikasyonlar gelişecektir. Gelişiminin nedenleri arasında şunlar bulunmaktadır. 

  • Yanlış bölgeden doku alınması;
  • Damardan doku alınması;
  • Kan sulandırıcı ilaçlar kullanılması;
  • Yara iyileşmemesi;
  • Ağır kaldırması;
  • Hastanın hijyenine dikkat etmemesi.

Hastalık tanısının konulması için alınmakta olan parçaların neden olduğu ilk olarak bulunmaktadır. Servikal biyopsi gibi alınan biyopsilerde kanamanın görülmesi normal olarak sayılmaktadır. Fakat kanamanın uzun sürmesi sebebiyle ya da yoğun bir kanama gelmesi durumunda ciddi durum olmaktadır. Biyopsi sonuçta dokudan parça alınması gerekmektedir. Bu nedenle de dokudan parça alınacak olduğundan kanamanın az olması ya da hiç gerçekleşmemesi için kişilerin mutlaka aspirin tarzında kan sulandırıcı ilaçlar kullanmaması gerekmektedir. Şayet kullanması durumunda kanama daha yoğun olarak gelecektir.

Kişilerin işlem öncesinde 2 gün kala ve işlem sonrasında 5 gün boyunca kan sulandırıcı hiçbir ilaç alınmamalıdır.

Biyopsi Sonrası Kanama Ne Kadar Sürer?

Biyopsinin gerçekleşmesi ile birlikte farklı bölgelerde kanamalar gibi bir komplikasyon gelişmektedir. İnsanların yaşadığı komplikasyonlar arasında en sıklıkla görülmekte olan bir durumdur. Birçok biyopsinin yapılması sebebiyle kişilerin mutlaka yoğun oluşan kanamanın gelişimi ile birlikte doktor bilgilendirmelidir. Her biyopsinin sonrasında bir miktar ve kısa sürmekte olan kanamalar oluşabilir.

Akciğer Biyopsisi

Akciğer biyopsisinin gerçekleşmesi durumunda akciğer zarlarında hava kaçması görüldüğü gibi kanama da en sıklıkla gerçekleşecek komplikasyonlar gelişecektir. Bu kanamalar çok küçük miktarda gelişmektedir. Küçük bir bandaj sarılmaktadır. Oluşması halinde kişiler 24 saat boyunca devam edebilir. Bu ciddi komplikasyonun olması demektir. Akciğerden parça alınması ile birlikte 2 saat sonra tekrar kontrol edilmeli ve kanamayı görülmesi halinde kişilerin tedavisi başlanmalıdır.Akciğer biyopsisi sonrasında gerçekleşecek kanamanın çok küçük olacaktır. Ayrıca bu işlem sadece iğnenin çıkartılması ile birlikte oluşur.

Böbrek Biyopsisi

Böbrek biyopsisi sonrasında kanamanında nadiren ortaya çıkmaktadır. Böbrek çevresinde kan toplanması görülebilir. Kanamanın olması durumunda ise birkaç saat içerisinde ya da birkaç gün süren çok ince bir kanamanında meydana gelebilir. Hastalarda gerçekleşecek kanamanın olması durumunda kendiliğinden duracaktır. Nadiren ortaya çıkan kişilerde ise kan nakli gerçekleşmeli ve müdahale edilmesi gerekmektedir.

Tiroit Biyopsisi

Tiroit biyopsileri genellikle iğne yöntemiyle yapılmaktadır. İğnenin girdiği bölgede deri altında ya da çok ince sızı şeklinde bir kanama görülebilmektedir. Kişilerde ağrı olması ya da ses kısıklığı gibi sebepler ortaya çıkabilir. Kanamalar olması durumunda kişilerde ağrı ortaya çıkmaktadır. Birçok hastalarda yorgunluk olması ya da sinir hali de ortaya çıkabilir. Deri altında oluşan kanamanında sonrasında ise kişilerde iğnenin girdiği bölgede bir morarma oluşmaktadır. Bu morarma 1 hafta ile 10 gün arasında kendiliğinden geçecektir. Cerrahi müdahale yapılarak gerçekleşecek biyopsi sonrasında ise riskleri arasında kanamanın meydana gelmesi görülmektedir.

Bu kişilerde cerrahi müdahale sonrasında herhangi bir kan olması durumunda ciddi komplikasyonlar gelişimi olması sebebiyle mutlaka doktorlar bilgilendirmeli ve müdahale yapılmalıdır.

Rahim Biyopsisi

Kadınlarda yapılan rahim biyopsisi sonrasında birçok bayanda kanamalar ve koyu renkli akıntı meydana gelecektir. Bu kanamaların olma nedeni adet kanaması gibi olmamaktadır. Daha çok az bir kanama gelmesi normal olarak görülmektedir. Fakat bazı durumlarda kişilerden yanlış bölgeden doku parçası alınması ya da büyük bir parça alınması sonucunda bayanlarda kanamalar yoğun olarak görülmektedir. Şayet olması durumunda ise az bir akıntı tarzında kanama gelmesi durumunda 10 günden fazla sürmeyecek bir kanama oluşmaktadır. Az bir akıntı tarzında kan gelmesi durumunda doktorlar tarafından ped kullanılması önerilmektedir. Şayet kanamaların şiddetli olması durumunda ise hastaların doktorlarına bilgi vermeleri ve müdahale edilmesi de gerekmektedir.

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 vote, average: 4,00 out of 51 vote, average: 4,00 out of 51 vote, average: 4,00 out of 51 vote, average: 4,00 out of 51 vote, average: 4,00 out of 5
(1 Oy, Ortalama: 4,00 Toplam 5, Oy)
Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...