Rahim Biyopsi Sonrası Kanama ve Diğer Riskleri

Rahim biyopsisi hücrelerin incelenmesi ve tanıyı koyabilmek için güvenilir bir yöntem olması nedeniyle yapımı sonrasında kanama neden olur?

Biyopsi Sonrası Kanama

resimRahim biyopsisi sonrasında görülen yan etkilerden bir tanesi de kanama olmaktadır. Parça alınması sebebiyle bir miktar kanamanın olması normal bir durumdur. Fakat kanamanın yoğun olarak görülmesi biyopsi sırasında yanlış bir işlem uygulanması ile birlikte komplikasyonlar gelişmektedir. Prosedür sonrasında şu durumlar kanama oluşmaktadır:

  • Büyük doku örneğinin alınması;
  • Komplikasyonların gelişmesi;
  • Doktor hatası;
  • Enfeksiyon yaşaması.

İşlemin gerçekleşmesi çok kısa bir süre olmaktadır. Bu sürede hastalarda komplikasyon olmaması için deneyimli bir hekim tarafından gerçekleşmesi gerekmektedir. Ayrıca kanamanın fazla olmasının nedenleri arasında hastanın dikkat etmemesi durumunda da yoğun kanama oluşmaktadır.

Sonuçta rahimden doku alınması nedeniyle hafif bir kanamanın olması normaldir. Bu kanamanın lekelenme tarzında olacaktır. Ortalama olarak işlem sonrasında 10 gün boyunca devam eder. İlk günlerde kanamanın daha yoğun olacağı için tamamen kesilene kadar ped kullanılmalıdır. Sonraları ise kanama azalacak ve kendiliğinden duracaktır.

Serviks parça alınırken yapılacak herhangi bir hata veya başarılı geçen bir biyopsi sonrasında hastanın kendisine dikkat etmemesi durumunda hastadan kaynaklı olarak görülebilir.

Şiddetli Kanamanın Nedenleri

Şiddetli kanama prosedür tamamlandıktan hemen sonra ya da hastadan kaynaklı olması halinde ise daha sonraki günlerde de gerçekleşebilir. Bu durumda hastanın kendisine dikkat etmemesi halinde oluşan kanama birçok neden sonucunda oluşmaktadır. Bayanların ilk günlerde kanamasının olmaması daha sonra ki günlerde kanamasının olmayacağı anlamına gelmemektedir. Bu nedenle de prosedür sonrasında gerçekleşmesi halinde hastadan kaynaklı olduğunu söyleyebiliriz. Hastanın şu durumlar altında prosedür sonrasında kanamasının olması görülebilmektedir.

  • 3 kilo gramdan daha ağır kaldırmak;
  • Ağır spor yapmak;
  • Cinsel ilişki yaşamak;
  • Çok sıcak banyo yapmak;
  • Fitil kullanmak.

Biyopsi sonrasında 15 gün boyunca doktor tarafından aksi belirtilmemesi halinde kan incelmesine yardımcı olacak, aspirin tarzında ilaçların kullanılmaması gerekmektedir. Bilinçsiz bir şekilde kullanımıyla birlikte şiddetli kanamalar meydana gelecektir. Bayanların kanaması olması durumunda ped kullanmaları gerekmektedir. Asla tampon kullanmamaları gerekiyor. Başarılı bir biyopsi sonrasında oluşacak kanamanın meydana gelmemesi için doktor tarafından söylenen tavsiyeler dikkate alınmalıdır. 

Kan inceltici özelliğine sahip olan ilaçların hepsinin kan pıhtılaşmasını engellemesine neden olacaktır. Bu sebeple de işlemden 2 gün öncesinde ilaçların alınmaması gerekmektedir. Hastanın kanamasını engellemek için kesinlikle ilk 10 gün boyunca 3 kilodan daha fazla ağırlık kaldırmamalı ve çok yoğun egzersizler de yapmamalıdır. Hastalara sadece ılık suyla duş almaları önerilmektedir.

Kanama Olması Durumunda Ne Yapılmalıdır?

Uzmanlar tarafından hastanın komplikasyon içermeyen bir biyopsisi sonrasında hastaların 10 gün boyunca hafif kanamalarının, lekelenme tarzında bir kan gelmesinin normal olduğunu belirtmektedir. Fakat lekelenme tarzında olmayan ve yoğun kanama olması durumunda ise komplikasyonların geliştiği anlamı taşımaktadır. Fazla kanamanın olması halinde kişilerde kan kaybı yaşanması gibi ciddi bir durum gözlenecektir. Ayrıca hastaların enfeksiyon gibi nedenlerden dolayı da kanaması olması halinde bu hastaların yüksek ateş, halsizlik ve kusma gibi semptomlar gelişiyorsa mutlaka zaman kaybetmeden hastaneye gitmelidir.

Lekelenme tarzında oluşan kanama için uzmanlar tarafından ped kullanmaları önerilmektedir. Normal adet kanamasından daha az olacak, kanamanın iç çamaşırlarınıza bulaşmaması ve ya hijyen açısından ped kullanmalı asla tampon kullanılmaması gerekmektedir.

Biyopsinin Riskleri

Uzman ve tecrübeli bir hekim tarafından yapılması halinde oluşacak komplikasyonlar genellikle daha az olmaktadır. Bu kişilerde ilk olarak gerçekleşecek komplikasyonlardan bir tanesi bahsettiğimiz gibi kanlı bir akıntının olmasıdır. Kanlı akıntı ilk zamanlarda adet kanamasından daha az olacak ve 10 gün içerisinde azalacaktır. Rahimden parça alınması ile birlikte nadiren gelişmekte olan komplikasyonlar arasında şunlar bulunmaktadır.

  • Enfeksiyon;
  • Karnın alt tarafında şiddetli ağrı;
  • Kötü kokan ve sarı renkte bir akıntı;
  • Rahmin genel durumunda bozulma.

Oluşan riskler çok az görülmektedir. Tanı koyabilmek için güvenilir bir prosedür olmasına rağmen hekim ve hasta iş birliği çok önemli olmaktadır. Doktorun tecrübeli olması halinde herhangi bir riskin olacağı kanama ya da rahmin genel durumunda bozulma meydana gelmeyecektir. İşlem sonrasında ise hastaya çok görev düşmektedir. Hastanın ağır kaldırmaması, yüzme, sıcak su ile banyo yapmak, hijyenine dikkat etmemesi gibi sebepler ile birlikte birçok hastanın komplikasyon yaşamasına sebep olacaktır. En ufak bir şüphenizin olması, yüksek ateşe sahip olmanız durumunda doktorunuzu bilgilendirmelisiniz.

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5
(1 Oy, Ortalama: 5,00 Toplam 5, Oy)
Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...