Endometrial Biyopsi Neden İstenir? Aşamaları ve Sonrası

Bayanlarda uterus astarı olarak bilinen endometriyumdan pirinç tanesinden daha küçük olan bir parça alınarak incelenmesinin nedenleri, alınması ve aşamaları.

Amacı

resim

Endometrial Biyopsi

Uterusun astarından çok küçük parça alınarak mikroskop altında inceleyerek anormal bir doku ya da hormon seviyesi neticesinde hücre değişiklikleri gözlemlenmektedir. Hastalığın tanısını koyarak uygun olarak hekim tarafından bir tedaviye başlanması amacıyla Kadın Doğum Uzmanı tarafından parçanın alınmasıyla birlikte, Patoloji uzmanı tarafından mikroskopta hücrelerin incelenerek tanısının konulması şeklinde gerçekleşecektir. İstenmesi şu durumlarda olur:

  • Menopoz sonrasında kanama olması;
  • Endometrium kanseri tanısı;
  • Doğurganlığın değerlendirilmesi;
  • Vajinal enfeksiyon;
  • Rahim ağzı kanseri.

Rahimlerde oluşan sorunları, anormal hücreleri mikroskop altında incelemek amacıyla yapıldığı gibi aynı zamanda da PAP testi yapılarak “prekanseröz” isimli hücreler tespit edilirse, endometrial biyopsi yapılarak kesin tanının konulması gerekmektedir. Anormal derecede adet kanaması olanların ya da menopozdan bir süre sonrasında kanamanız meydana gelirse yapılacak biyopsi sonucunda oluşan kanamanın durması amacıyla yapılmayıp, kanamaya neden olan etken araştırılması için yapılmaktadır.

Biyopside alınan endometriyal dokunun incelenmesi sırasında uterusta oluşan enfeksiyonların da incelenmesi ve tanısı konulabilir.

Biyopsi Aşamaları

Biyopsinin alınma işlemini kadın doğum uzmanları tarafından yapılması gerekmektedir. Bu biyopsinin alınması sırasında hastanın çok aşırı bir ağrısının olmayacağı için anestezi altında yapılmamaktadır. Hastanın ağrı hissetmemesi için işlemden önce ağrı kesici iğne vurulabilir. Bu işlemin yapılması ve alınmasının SGK güvencesindeki olanların herhangi bir ücret ödemeden kamu ya da üniversite hastanelerinde gerçekleştirilebilir. Özel hastanelerde ise 750 TL ile 3000 arasında ücret karşılığında yaptırılabilir.

Öncesi

Gebelik esnasında endometriyadan parça alınarak incelenmesi tehlikeli olacağından önerilmemektedir. Şayet öncesinde gebeyseniz ya da şüpheniz varsa bunu doktorla konuşmalısınız. Şayet şüphesi olanlar varsa test öncesinde ise doktora belirterek test yaptırarak yaptırmalıdır. Gebe bir kadının yaptırması sonucunda düşük yapmasına neden olacaktır. Doktor tarafından hastanın ağrıyacağı için hissetmemesi için vereceği yatıştırıcı nedeniyle işleme giderken yanınızda mutlaka bir yakınınızla gitmelisiniz. Rahat kıyafetler giyinmeniz istenecektir. Vücudunuzda herhangi bir takı ya da aksesuar olmamasına dikkat etmelisiniz.

Aşamaları

Ayakların jinekoloji muayenesine ayakların konulmasıyla birlikte doktorun ilk olarak pelvik muayenesi yapmalıdır. Daha sonrasında ise hem vajina hem de rahim temizliği yapacaktır. Daha sonrasında ise şu işlemler uygulanacaktır:

  • Serviks açılması sonrasında ince pipelle adı verilen tüp rahme yerleştirilir;
  • Pipel tüpü uterusa uzatılır;
  • Pipel ileri geri hareket ettirilmesiyle çok küçük bir parça alınır.

Ağrı hissetmemesi için yapılan ağrı kesici sonrasında işlem yaklaşık olarak 10 dakika boyunca sürmektedir. Alınan doku örneğinin bir sıvının içerisine konularak doktor tarafından incelenmesi için laboratuvara gönderilecektir.

Analizi yaklaşık olarak 5 ile 10 gün arasında çıkacaktır.

Sonrası

Sonrasında biyopsi alınarak hasta eve giderken yanında bir yakınının olması gerekmektedir. Hastaların biyopsi sonrasında yatıştırıcı nedeniyle baş dönmesi gibi durumlar gelişebilir. Alınan gün dinlenmelidir. İşlem sonrasında hastanın lekelenmesi ya da hafif bir kanaması olabilir. Bu nedenle hastaneden sonra doktorun verecek olduğu ped kullanılmalıdır. Hijyenine dikkat etmesi, genital bölge temizliğini aksatmamalı ve iç çamaşırı pamuk olmasına dikkat etmelidir.

Riskleri

biyopsi alınma işlemi uzman bir hekim tarafından yapılması sonucunda riskler oldukça az olmaktadır. Bu sebeple de her zaman için uzman hekim tercih edilmelidir. Biyopsinin uzman olmayan bir doktorun yapması sonucunda rahim duvarının delinmesi gibi ciddi bir komplikasyonun gelişmesi görülebilir. Bu risk çok nadir olması sebebiyle dikkatli olunmalıdır. Bunun dışında ortaya çıkacak riskler şunlardır:

  • Enfeksiyon;
  • İlk birkaç gün kanama;
  • Alt bölgede şiddetli ağr;
  • Pis kokulu akıntı.

Parça alınması nedeniyle oluşacak ilk birkaç gün kanama ya da lekelenme normal olacaktır. Fakat çok pis kokan renksiz bir akıntı gelmesi durumunda ise bu konu enfeksiyon kapma riskinin olmasına sebep olacağından mutlaka doktoruna bilgilendirme verilmelidir. Enfeksiyon ç

ok ciddi komplikasyonların olmasına sebep olacağından hastanın çok dikkatli olması ve nadiren de olması halinde mutlaka tedaviye başlanması gerekiyor.

Sonuçları

Anormal bir hücre biyopside görülmemesi durumunda bunun anlamı olarak kanserli hücre bulunmadığı anlamına gelmektedir. Bu sebeple de Endometriyal biyopsinin sonucu normal olur. Ayrıca şu şekilde sonuçlar verilmesi de olabilir:

  • İyi huylu olan ve kanserli hücreleri barındırmayan büyümenin olduğu;
  • Endometriumun kalınlaşması;
  • Kanserli hücrelerin bulunması.

Sonuçların 5 ile 10 gün arasında alınmasıyla birlikte parçayı alan ve istek yapan doktor tarafından incelenmelidir. Patoloji doktorunun mikroskopta incelemekte olduğu doku parçası sonucunda hücrelerin durumunu incelmesiyle birlikte yazmış olduğu raporun incelenmesiyle birlikte uygun tedaviye başlanılmalıdır.

Tedavi olarak, ilaçların kullanılması, cerrahi müdahale edilerek rahmin alınması ve kanserli hücrelerin görülmesi halinde ise rahmin alınması sonrasında ise kemoterapi alması gerekebilir.

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5
(1 Oy, Ortalama: 5,00 Toplam 5, Oy)
Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...