Tiroid bezinden parça alınarak incelenmesi her yaşta yapılan ve kötü huylu tümörlerin varlığını tespit etmek amacıyla istenen bir tanı yöntemi olduğundan aşamaları ve riskleri.
Biyopsi İstenmesinin Nedenleri
Endokrin sisteminin bir parçası olan bezlerinin fazla çalışması, büyümesi, az çalışması gibi durumlar hormonal dengeyi etkileyecektir. Vücut ısısını dengeleyen, Duygu durumu ve metabolizma üzerinde etkili olan bezden parça alınması mikroskop altında incelenerek kanserli hücrelerin tanısını koymak dışında şu amaçla istenmektedir:
- Hızla büyümesi;
- Ultrason görüntüsünde neoplazm sayısının fazla olması;
- Lenf düğümlerinin şüphe uyandırması;
- Kistler.
Bezlerin üzerinde enfeksiyona bağlı olarak bir hastalık gelişebilir. Bunun nedenleri arasında bağışıklık sisteminin yeterli olmaması sonucunda oluşmaktadır. Ultrason görüntülenmesinde tek taraflı ya da çift olarak bezlerin hızla büyüdüğünün nedeni araştırılması amacıyla da istenmektedir.
Biyopsi yapılmasıyla birlikte tanı %95 oranında doğruluk payı olması nedeniyle hastaların kötü huylu bir tümöre sahip olması halinde bunun en iyi tanısı konulabilir. Yöntemin neredeyse ağrısız olması ve çok nadiren görülen yan etkilerinin bulunması sebebiyle günümüzde net sonucu almak için şüpheli görülen hastalarda tercih edilmektedir.
Aşamaları
Günümüzde parça alınması için iki farklı yöntem uygulanmaktadır. Her ikisi de büyük oranda gerçek sonucu verecek olduğundan hastanın biyopsisinde hangi yöntem uygulanacağına doktor karar vermelidir.
Öncesi
Yöntemlerden iğne tercih edilmesi halinde özel bir hazırlık yapılmasına gerek kalmaz. Fakat açık olarak yapılacaksa hastanın dikkat etmesi gereken hususlar bulunmaktadır. Örnek dokunun alınabilmesi için hastanın bölgesi lokal olarak ya da genel anestezi altında alınacaktır. Herhangi bir alerjik reaksiyonu olması durumunda doktoru bilgilendirmelidir. Çok nadiren görülen risklere karşı önlem alınmalıdır. Hastaların aç karnına gitmesi önemlidir. Kanamaya ya da pıhtılaşmaya neden olacak herhangi bir ilaç alınmamalı ve almak zorunda olduğu ilaçlar hakkında bilgilendirilmelidir. Vücudunda herhangi bir küpe, piercing gibi süs eşyaları bulunmamalıdır. Takma diş kullanıyorsa işlem öncesinde çıkartmalıdır.
Hastaların rahat kıyafetler giymesi ve işlem esnasında verilecek hastane kıyafetlerini de giymelidir.
Uygulama Yöntemleri
Aspirasyon yöntemi: Kanserli hücrelerin tanısını koyabilmek için güvenilir yöntemlerden bir tanesidir. Boğaz tarafında bulunan şüpheli görülen nodüllerin çok ince bir iğne yardımıyla delinerek ultrason eşliğinde yavaşça çekilmesi sonucunda tiroid bezlerinden parça alınacaktır. 5 ile 10 dakika arasında değişen bir sürede yapılır. Hasta kısmen ya da tamamen uyutulacak olduğundan herhangi bir ağrı hissetmeyecektir. Mikroskop altında incelenmesi ile birlikte şu tanılar sıklıkla konulabilir:
- Yutma güçlüğü;
- Ani başlayan kilo kaybı;
- Nodüller;
- Kanser.
Açık yöntem: Ameliyat ortamı içerisinde özel eğitim almış cerrah tarafından gerçekleşecek ortalama olarak 1 saat boyunca süren bir tanı koyma yöntemi olmaktadır. Tiroidlerde şüpheli durumlarda istenmektedir. Cerrah tarafından özel ekipmanlar kullanılarak yapılır. Yoğun bir ağrı duyulmasını engellemek amacıyla genel anestezi altında yapılmaktadır. Cerrah tarafından çok küçük bir kesi sonucunda tiroid dokusuna ulaşılarak buradan çok küçük boyutta bir doku örneği alınacaktır. Steril ortamda alınan doku örneği sonrasında hastanın 3 gün boyunca yara yerine su değdirmemesi ve kuru kullanmaya dikkat edilmelidir.
Hastanın genel sağlık değerlerine bakılarak gerek görülmesi halinde 1 gece hastanede kalabilir.
İyileşme Süreci
Biyopsinin alımı sırasında iğneli yöntem kullanıldığında hastanın hareket etmemesi ve ağrı hissetmemesi için anestezi uygulanmaktadır. Anesteziye bağlı olarak komplikasyonlar gelişmesi görülebilir. Mide bunaltısı, baş ağrısı olacağı için işlem sonrasında hastanın gözetim altında kalması gerekmektedir. Açık yöntem uygulanması durumunda hastanın takibi için 1 gece hastanede yatması gerekebilir. Bu süre içerisinde pansumanı ve drenaj uygulaması yapılacaktır. Gözetim altında kalmalıdır. Hastaneden taburcu olduktan sonra işlem yerinin hijyenine dikkat etmeli ve enfeksiyon yaşanmaması hastanın dikkatine bağlıdır.
Parça alınmasıyla birlikte patolojide yapılacak inceleme sonucunda hastaların tanısı konulacaktır. Bu işlem yaklaşık olarak 5 ile 7 gün arasında değişir.
Riskleri
Oluşacak riskler çok nadiren ortaya çıkmaktadır. Bunun için hastaların ilk 24 saat gözetim altında kalması ve açık yöntem uygulandığında ise hastaların mutlaka 3 gün boyunca yara bölgesinin kuruluğuna özen göstermesi, banyo yapmaması ve pansumanlarını ihmal etmemelerine dikkat etmelidir. Komplikasyonlar arasında şunlar bulunur.
- Kanamalar;
- Ağrı;
- Boynu hareket ettirememe;
- Enfeksiyon;
- Tansiyon düşüklüğü.
Cilt altına kanın sızmasıyla birlikte morarmalar görülebilir. Hastalarda daha çoğunlukla açık cerahi yöntem uygulanması ile birlikte yutkunma zorluğu görülmektedir. Hormonların etkilenecek olduğundan vücut ısısında düşme, bağışıklık sisteminde zayıflama ve soğuk algınlığı görülebilir. Ses tellerine zarar verme sonucunda ise ses kısıklığı da ortaya çıkan riskler arasındadır.
Soru - Cevap