Biyopsi Sonrası Dikkat Edilmesi Gereken Konular

Biyopsinin olası yan etkileri nelerdir, biyopsi sonrası kişilerin nelere dikkat etmesi gerekir, enfeksiyon kapmamak için neler yapılması gerekir, nasıl davranılması gerekir hakkında makale.

Biyopsinin Olası Yan Etkileri

Hastalık teşhisi için günümüzde yaygın olarak kullanılan biyopsi işlemi her ne kadar hızlı ve güvenilir bir yöntem olsa da, kimi yan etkilere sahiptir. Bu yan etkiler büyük çoğunlukla hayat kaybına yol açan ciddi boyutlardaki istenmeyen etkiler olsa da, tedavi gerektiren ve kimi zaman başka hastalıklara neden olan bir yapıda oldukları için her zaman için göz önünde bulundurulmalıdırlar.

Biyopsi sonrası görülebilen yan etkiler şu şekilde sıralanabilir:

  • Kanama
  • Enfeksiyon
  • Lokal anestezi yapılan bölgede deri döküntüsü, kızarıklık
  • Ağrı
  • İltihap
  • Damar ve sinir hasarı
  • Dikiş bölgesinin açılması
  • Yara oluşumu
  • Damarlarda emboli oluşumu

Bu olası yan etkilerin büyük bir çoğunluğu ilk 24 saat içerisinde meydana geldiği için biyopsi sonrası bu saat aralığında hastalar daha yakından takip edilmelidirler. Kimi durumlarda doktor tarafından uygun görülürse biyopsi sonrası hastalar 24 saat süreliğine hastaneye yatırılarak gözlem altında tutulurlar.

Bu tür yan etkiler büyük çoğunlukla herhangi bir hayat kaybına neden olabilecek etkilere sahip olmamakla birlikte özellikle kanama durumlarında eğer kanama durdurulamazsa kanamanın olduğu organın kimi zaman çıkartılması gerekebilmektedir. Gene aynı şekilde hava embolisi oluştuğu durumlarda ciddi sağlık problemlerine neden olabilmektedirler.

Biyopsi Sonrası Bakım

Oldukça basit bir işlem olan biyopsi sonrasında hastaların gerçekleştirecekleri basit bakımlar hem olası yan etkilerin ortaya çıkma ihtimalini azaltacak, hem de daha çabuk bir iyileşme süreci sağlayacaktır. Bu bakımdan bakım kurallarına dikkat etmek oldukça önemlidir.

  • Biyopsi sonrası yapılan pansuman 24 sonra açılmalı, temizlendikten sonra pansuman yapılarak tekrar kapatılmalıdır.
  • İşlem sonrasında istirahat kesinlikle ihmal edilmemeli, ağır işler yapılmadan mümkün olduğunca istirahat edilmelidir
  • Ağır eşyalar kaldırılmamalıdır
  • İlaç kullanımına dikkat edilmeli, doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmamalı, kan sulandırıcı ilaçlardan uzak durulmalıdır
  • Karaciğer, böbrek biyopsisi gibi durumlarda kanama riski yüksek olduğu için mümkün olduğunca ayağa kalkmadan istirahat edilmelidir.
  • Kanama riski olan biyopsilerden sonra en az iki saat süreyle hastane yatılmalı ve kontrol altında tutulmalıdır

Bu tür biyopsi sonrası temel bakım ve dinlenme kurallarına dikkat edildiği sürece işlem sonrası ortaya çıkabilecek olan riskler minimum seviyeye indirilebilir ve olası yan etkilerin ortaya çıkması engellenebilir. Eğer bu tür basit önlemlere dikkat edilmezse özellikle kanama riski olan durumlarda organlarda kanama meydana gelmesi oldukça olasıdır. Böylesi bir durum da yeni bir medikal operasyonu gerektireceği için yeni bir risk oluşturmaktadır.

Özellikle kimi zaman biyopsilerden sonra ateş çıkması görülebilmektedir. Oldukça az bir oranda görülse de bu tür bir durum biyopsi işlemi sırasında enfeksiyon ortaya çıktığının  bir belirtisi olabilmektedir. Böylesi bir durumda ateşi kendi imkanlarımızla düşürmeye çalışmamalı, hızlı bir şekilde hastaneye gidilmelidir. Burada yapılacak olan tetkiklerden sonra enfeksiyonun kaynağı saptanabilir ve uygun antibiyotikler ile tedavi gerçekleştirilebilir.

Biyopsi Sonrası Dikkat Edilecekler

Biyopsi sonrası dikkat edilmesi konular bakımından üzerinde durulması gereken konulardan bazıları yeme ve içme, banyo yapma ve cinsel ilişki kurma gibi konulardır. Bu tür faaliyetlerin ne zaman yapılabileceğini bilme ve bunlara dikkat etme iyileşme sürecini başarılı bir şekilde geçirme olasılığını artırmaktadır.

Banyo Yapma

İşlem sonrası iğne giriş çıkışının olduğu bölgeye pansuman yapılmaktadır. Bu pansuman ilk 24 saat boyunca çıkartılmadan olduğu yerde durmalıdır. Bu süre zarfı boyunca banyo yapılması uygun değildir. İlk 24 saatlik süreden sonra banyo yapılabilir fakat banyo yaptıktan sonra yara bölgesinin tekrar temizlenerek pansuman edilmesi gerekir.

Yeme ve İçme

Biyopsiden sonra en az iki saat süresince herhangi bir şey yemek ve içmek uygun değildir. İç organlarda, tiroid nodüllerinde gerçekleştirilen biyopsiden sonra yeme içme bir zarar oluşturabileceği için en az iki saat boyunca yemekten ve içmekten kaçınmalıdır.

Cinsel İlişki

Özellikle prostat gibi biyopsi işlemlerinden sonra kesinlikle cinsel ilişkiye girilmemeli, bu tür fiziksel aktiviteler için en az 24 saat boyunca beklenmelidir. Bu tür fiziksel aktiviteler biyopsi sonrası kanama riskini yüksek bir oranda artırmaktadır.

Bu tür faaliyetlerde söz konusu zamanlara uymak kanama riskini ve yan etki çıkma olasılığını en aza indirgeyecek ve sağlıklı bir iyileşme süreci sağlayacaktır.

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5
(1 Oy, Ortalama: 5,00 Toplam 5, Oy)
Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...