Rahimden Parça Alınması Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?

Bayanların rahim kanseri ya da serviks kanser taraması yapılması amacıyla gerçekleştirilmekte olan biyopsi sonrasında hastanın dikkat etmesi gerekenler nelerdir?

Rahim Biyopsisi Sonrası

resimVajinal biyopsi ya da servikal biyopsi rahimden ya da rahim ağzından parça alınarak incelenmesi için gerçekleştirilmektedir. Öncesinde dikkatli olunması gerekiyorken aynı şekilde sonrasında da hastanın dikkatli olması önemli olmaktadır. Kişilere kolposkopi yöntemi ile birlikte parça alınacalk olduğundan 15 gün boyunca çok dikkatli olması gerekmektedir. Parça alınması sonrasında hastalarda bir kaç gün şu durumların olması normal olarak karşılanmaktadır:

  • Vajina bölgesinde ya da karın kısmında ağrı;
  • Hafif kanamanın olması;
  • Koyu renkli bir akıntının gelmesi.

Kanama ya da akıntı gerçekleşmesi halinde tampon kullanmak yerine hastanın ped kullanması ve hijyenine dikkat etmesi gerekmektedir. Kullanmakta olduğu pedler mutlaka 4 saatte bir değiştirilmelidir. Parça alınması sebebiyle kesinlikle hastanın tampon kullanmaması gerekmektedir.

Ağrı görülmesi uzman hekimler tarafından normal karşılanmaktadır. Biyopsi sonrasında karın bölgesinde hafif bir ağrının olması ya da otururken daha çoğunlukta alt kısımda ağrı görülmektedir. Hastaların ilk 10 gün boyunca yoğun egzersizlerden kaçınması ya da ağırlık kaldırmaması dinlenmesi her zaman için doktorlar tarafından önerilmektedir.

Biyopsi sonrasında vajina yoluyla kullanılmakta olan ilaçları almamalısınız. Özellikle de fitil tarzında olan vajina yoluyla kullanılmakta olan ilaçlar hastanın sağlığı açısından riskli olmaktadır. Sizlerde doktorunuz tarafından söylenenlere dikkat etmeli ve asla riskli durumlar içine girmemeye özen göstermelisiniz.

Hastanın iç çamaşırı pamuklu olmalı ve dar, tanga tarzında iç çamaşırlar giymemelidir.

Biyopsi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kolposkopi sonrasında hastanın dikkat etmesi gerekenler sağlığı açısından çok önemli olmaktadır. Şayet hasta dikkatli olmaması durumunda komplikasyonların olmasına neden olur. Bunu önlemek amacıyla kişilerin mutlaka hijyenine dikkat edilmesi önemli olmaktadır. Hastanın öncelikle dikkat edilmesi gerekenler arasında şunlar olmaktadır:

  • Çok sıcak suyla banyo yapılmamalıdır;
  • Havuz, sauna ya da hamama gidilmemelidir;
  • En az 1 hafta boyunca cinsel ilişkiye girilmemelidir;
  • Ağır egzersizler yapılmamalı;
  • 3 kilo gramdan fazla ağırlık kaldırmamalıdır.

Hastaların işlemden 2 gün öncesinde aspirin tarzında olan ve kan sulandırıcı ilaçları kullanmamasına dikkat etmelidir. Bu kişilerin kan inceltici özelliği olan ilaçları alması sonucunda kişilerden alınan doku parçası sonucunda daha çok kanamasının olmasına neden olacaktır.

Hastaya reçete edilen ilaçların eczaneden alınarak düzenli olarak, doktor tarafından belirtildiği şekilde kullanılması çok önemlidir. Hastaların ilaçlarını kullanmaması durumunda komplikasyonların gelişmesine neden olacağı unutulmamalıdır. 10 gün boyunca parça alınmış kişinin kesinlikle ağır eşyaları kaldırmaması gerekmektedir.

Kanamanın olmasına neden olacağı için uzmanlar tarafından en fazla 3 kilo gram ağırlık kaldırması önerilmektedir.

Hastaların kişisel hijyeni için sıcak suyla banyo yapmamalıdır. Sadece yapması gereken ılık suyla duş alması olacaktır. Asla bir kişinin sıcak suyla banyo yapması liflenmesi ya da keselenmesi gibi durumlar önerilmemektedir. Hijyen açısından iki günde bir sadece ılık suyla birlikte duş almanız öneriliyor.

Cinsel ilişki 15 gün boyunca gerçekleştirilmemelidir. Hastaların rahminden parça alınması sebebiyle bir kişinin cinsel ilişkiye girmesi durumunda, parça alınan doku bölgesinde zedelenme, enfeksiyon kapması ya da zorlanma nedeniyle daha çok kanama gelişmektedir.

 Biyopsi Sonrası Oluşan Komplikasyonlar

İşlem sonrasında biyopsinin alınırken doktor tarafından yanlış bölgeden doku parçası alınması, doku parçasının alındığı bölgenin damara denk gelmesi ya da büyük bir parça alınması gibi sebeplerden kaynaklı olarak komplikasyonlar gelişmektedir. Başarılı bir biyopsinin sonrasında ise hastadan kaynaklı olarak komplikasyonların gelişimi görülmektedir. Hastaların yukarıda yazdığımız durumlara uymaması gibi sebeplerden kaynaklı olarak riskleri gelişmektedir. Bu durum insanların hayatında ciddi durumların gelişmesine neden olabilir. Hastalarda yaşanılan komplikasyonlar arasında şunlar bulunmaktadır:

  • Şiddeteli parlak kırmızı kanama;
  • Yüksek ateş;
  • Karın bölgesinde şiddetli ağrı;
  • Enfeksiyon.

İşlem sonrasında hastanın havuza girmesi enfeksiyon kapmasına neden olacağı için komplikasyon gelişmesi görülmektedir. Bu nedenle de bir kişinin 15 gün boyunca havuz ya da hamam gibi ortak kullanım alanlarını kullanmaması çok önemlidir. Hastanın dikkat etmemesi ve enfeksiyon kapması sonrasında ise şu durumlar görülmektedir.

  • Yüksek ateş;
  • Mide bulantısı;
  • Kötü kokan ve renkli bir akıntının gelmesi;
  • Şiddetli karın ağrısı;
  • Halsizlik.

Enfeksiyon yaşanması durumunda ya da hastada kanama yoğun olarak geldiği zaman hastanı tıbbi yardım alması gerekmektedir. Bu kişilerde enfeksiyon durumunda antibiyotik tedavisi ayakta ya da hastaneye yatışı yapılarak gerçekleştirilmektedir. Şiddetli kanaması olması durumunda ise hastaya cerrahi müdahalede bulunması gerekir.

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 vote, average: 1,00 out of 51 vote, average: 1,00 out of 51 vote, average: 1,00 out of 51 vote, average: 1,00 out of 51 vote, average: 1,00 out of 5
(1 Oy, Ortalama: 1,00 Toplam 5, Oy)
Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...