Rahimden Parça Alınmasından Sonra Cinsel İlişki Durumu

Rahimden parça alındıktan sonra cinsel ilişkiye girme ile alakalı durumun kesinli,kle uzman doktora sorular uygulanması gerekir. En doğru karar uzman verecektir.

Rahimden Parça Alınması Sonrası Cinsel İlişki

resim

Rahim kısmından parça alınmasından sonra cinsel ilişkiye girmek tamamen prosedürün uygulanma türüne bağlı olarak değişir. Parçanın alınması oldukça zorlu bir süreçten meydana gelmişse ve rahim ağzında genişletme ile alakalı uygulamalar yapılmışsa 4 güne kadar kesinlikle eş ile cinsel ilişkiye girilmesi yasaktır. Rahimden parça alınması sonucunda ilk zamanlarda ilişkiye girmek her zaman riskli bir durumdur. Rahimden parça alınması durumunda rahimin ağız ile civar kısımlarında hasar oluşma durumu söz konusudur. Bu hasarın oluşması sonrasında kadınlarda iltihap meydana gelir. Cinsel ilişki de iltihap oluşması riskini arttırır ya da idrar yollarında oluşan iltihaplarla karşılaşmamak adına kesinlikle birkaç gün cinsel ilişkiye girmemek gerekir. Rahimin ağız kısmından parça alınması ile alakalı işlemler zor şekilde geçmemişse ve herhangi bir komplikasyon durumu meydana gelmemişse 4 gün sonra ilişkiye girilebilir durumunu daha önce belirtmiştik. Uygulama sonrasında az düzeyde kanama ve kramp sorunları meydana gelebilir. Bu belirtiler ortadan kalktıktan sonra ilişkiler yapılmalıdır. Yalnız bazı kişilerde parçaların alınması durumunda servikal dilatasyon tarzında uygulamalar yapılmış olabilir. Bu tarz işlemlerde dokularda hasar çoğalır. Kanama ile iltihap riski oldukça yüksek düzeydedir. Bu tarz durumlarda yaklaşık olarak 7 gün boyunca beklenmesi daha uygun olur. İşlemlerin yapılması sırasında nasıl bir uygulama yapılacağını bilemediğinizden kaynaklı olarak bu tarz ilişkiler konusunda uzman doktordan görüş almak daha doğru olur. En doğru süre uzman tarafından verilecek olan süredir.

Beklenmedik Durumlarda

Rahim kısmından parça ya da parçaların alınması sonrasında çamaşırlarda kahverengi renkli lekeler, az düzeyde kanama sorunları, pelvik bölge kısmında kramplar ve mide bulantısı sorunları meydana gelebilir. Bu sorunlar birkaç gün içinde geçmelidir. Sorunlar ortadan kalkıncaya kadar kesinlikle ilişkide bulunmamak gerekir. Bu sorunlar ile alakalı durumlarda uzamalar meydana gelirse ve aşağıda yer alan sorunlar meydana çıkarsa kesinlikle ilişkide bulunmadan önce uzman doktorla görüşmek gerektiğini unutmamak önemli detaydır.

  • Beklenmedik düzeyde idrara çıkma
  • İdrarın boşalım sağlamaması
  • İdrar yapma esnasında oluşan yanma
  • Kötü koku salan akıntılar
  • Karın bölgesinde ağrı
  • Pelvik alanda şiddetli düzeyde ağrı
  • Yüksek ateş
  • Ağır düzeyde kanama

Rahimden Parça Alınması

Vücudun herhangi bir alanından doku alınması işlemine biyopsi adı verilir. Jinekolojik alanda yapılmasına da rahimden parça alınması adı verilir. Bu işlem aşağıda bulunan durumların sonucunda uygulanır;

  • Düzensiz ve beklenen daha çok adet kanaması
  • Gebelik durumunun sonlandırılması
  • Dış gebelik durumu
  • Düşük yaşanması sonrasında iç kısımda kalan parçaların alınması
  • Miyom ya da polip sorunlarının yaşanması
  • Adet kanamasından farklı kanamaların meydana gelmesi

Rahimden parçanın alınması halinde hasta kişiye lokal ya da genel anestezi uygulaması yapılır. Bu işlem çoğu zaman 15 dakika gibi kısa bir zamanda tamamlanır. Lokal anestezi uygulaması yapılırsa hasta hemen ayaklanır. Genel anestezi uygulaması yapılırsa hasta olan kişiler 2 saat civarında dinlendikten sonra taburcu olabilir. Yapılan işlemlerden sonra az düzeyde kanama ile lekelenme sorunları gözlemlenir. Oluşan bir durum oldukça normaldir ve kısa sürede ortadan kalkar. Ayrıca taburcu olduktan sonra ağrının oluşması da normaldir. Patolojik anlamda gönderilecek olan parça tanı koymak ve tedavi planı hazırlamak adına oldukça önemlidir. Jinekoloji işlemlerinde biyopsi işlemlerinin yapılması oldukça önemli bir yere sahiptir. Uzman doktorun şüpheli olarak yaklaştığı durumlara biyopsi yapılarak teşhis konulması gerekir. Jinekolojik anlamda yapılacak olan işlemler farklı kategorilerde ele alınır. Bu işlemler aşağıdaki şekilde sıralanmaktadır.

  • Yumurtalık yani over işlemleri, yumurtalık kısmından alınacak olan parçalara verilen isimdir.
  • Servikal işlemler, rahimin ağız kısmından parçaların alınması işlemlerinden meydana gelir. Bu bölgede sinirler yer almadığı için bu uygulama sırasında herhangi bir rahatsızlık duyulmaz. Bundan dolayı anestezi işlemine gerek kalmadan uygulama yapılır.
  • Endometriyal işlemler, rahimin iç tabakası kısmından parçanın alınması işlemlerinin bütünüdür. Ultrasonografi uygulamasında rahimin iç tabaka kısmında kalınlaşma meydana gelmiş şekilde gözlenmişse bu işlemin yapılması uzman tarafından istenir.
  • Vulva işlemleri, dış vajinal bölge kısmından parçanın alınmasına denir. Dış kısmında bölgede var olan cilt sorunlarında biyopsi işlemi yapılır ve patolojide incelemeye gönderilir.
  • Vajina biyopsi işlemleri, vajinanın iç kısmından parçanın alınmasıdır. Gerek duyulduğu zaman ve uzman doktorun şüphe duydur zamanlarda uygulanır.

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 vote, average: 1,00 out of 51 vote, average: 1,00 out of 51 vote, average: 1,00 out of 51 vote, average: 1,00 out of 51 vote, average: 1,00 out of 5
(1 Oy, Ortalama: 1,00 Toplam 5, Oy)
Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...