Mideden Parça Alınması (Mide Biyopsisi) Nasıl Yapılır?

Midenin belirli bir dokusundan parça alınmasına denilen mide biyopsisi, başta gastrit olmak üzere ülser, reflü ve mide kanseri gibi hastalıkların teşhisinde oldukça önemlidir.

Mide Problemleri ve Mide Biyopsisi

Yeme bozukluğu, stres ve genetik faktörlerden dolayı çoğu kişi mide problemleri ile karşı karşıya kalmaktadır. Kişinin günlük hayatını etkileyen ve ciddi ağrılara neden olan bu sağlık sorunu, kısa sürede tedavi altına alınmalıdır. Buproblemi yaşayan kişilerin, bu problemi yaşama nedeni genellikle stres faktörlü olsa da, bu durumun altında düşünülenden çok daha farklı sebepler yatabilmektedir. Bir türlü geçmeyen ya da sürekli artan ağrılar durumunda kişilerin zaman kaybetmeden bir uzman doktora gitmesi önerilmektedir.

Bir türlü geçmeyen mide ağrılarında doğru teşhisin koyulabilmesi için bazı durumlarda doktorlar tarafından biyopsi yapılması istenebilir. Biyopsi kelimesi, kişiler için kanseri çağrıştırmakta ve bu sebeple de oldukça ürkütücü bir durum olduğu için, mideden parça alınması nedir? Veya mide biyopsi nedir? Gibi sorular oldukça yoğun bir şekilde yöneltilmektedir.

resim

Mide Biyopsi

Mide Biyopsisi Yapılma Nedeni ve Yapım Aşamaları

Yaşanan mide ağrıları, kişilerde farklı sağlık sorunlarını da beraberinde getirir. Genellikle stres ya da yeme bozukluklarına dayanan mide ağrısı, kişilerde hızlı kilo kaybı, geçmeyen karın ağrısı problemi ya da dışkıdaki anormal koku ya da renk değişikliği gibi sorunlara neden olabilir. Yaşanan bu sorunlar için ilk olarak hastadan kan ve idrar testleri istenir. Yapılan bu testlerin sonuçları ve de doktorun elle muayenesi sonrasında teşhis konulmaması gibi durumlar da söz konusu olabilir. Bu gibi problemlerin yaşanması durumunda ise hastalığın teşhisinin ve derecesinin belirlenmesi için biyopsi yapılması öngörülebilir. Kişilerin bu konudaki korku ve paniklerini hafifletebilmeleri için mideden parça alınması video ya da fotoğraflarına bakmaması da önerilir. Mide biyopsi nasıl yapılır? sorusuna karşın en genel aşamalar şu şekildedir; 

  • İşlemden önce kullanılan ilaçların muhakkak doktora bildirilmesi gerekmektedir. Aynı zamanda işlem saatinden en az 12 saat öncesinde yeme ve içme işlemlerinin bırakılması önemlidir.
  • Hasta, endoskopi masasına yatılır ve anestezi uzmanı tarafından oldukça hafif bir dozda anestezi verilir.
  • Hasta uyutulduktan sonra, uç kısmında ışık ve küçük bir kamera bulunan ince uzun bir silindir tüp ile ağız yolundan giriş yapılır.
  • Görüntünün daha net ve anlaşılır olması için doktor tarafından hava verilebilir.
  • Silindir tüp dikkatli bir şekilde mideye (bazı durumlarda on iki parmak bağırsağına) yerleştirildikten sonra doku örneği alınır. Doku örneğini alırken, anormal bir yapıya sahip olan doku tercih edilir.

Alınan doku, patoloji laboratuvarına gönderilir. Bu işlem genellikle 20-30 dakika arasında sürmektedir. İşlem sonrasında hasta uyandırılır ve bir süre kendine gelmesi için kontrol altında tutulur daha sonrasında ise aynı gün evine gönderilir. 

Biyopsi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bu işlem diğer biyopsi türlerine göre ameliyat şeklinde yapılmamaktadır. Bu sebeple de işlem sonrasında kişilerin yara pansumanı ya da dikiş gibi işlemleri yapmalarına gerek kalmaz. Mide biyopsi sonrası nelere dikkat edilmeli? Sorusuna karşın, kişilerin ilk olarak yağlı ve kızarmış yemeklerden uzak durmaları önerilmektedir. Bunun yanı sıra asitli, alkollü ve kafein içeren içeceklerin de kesinlikle tüketilmemesi gerekir.

Kişi işlem öncesinde anestezi ilacı aldığı için, işlemden sonra dikkat kaybı yaşayabileceği için araç kullanmaması önerilir. Aynı zamanda biyopsiden sonra kişide öksürme, kusma ve bulantı gibi problemler görülebilir. Bu durum birkaç saat içerisinde geçmektedir. Kişilerin kullandığı ilaçlar var ise, doktoru aksini söylemediği sürece bu ilaçları kullanmamalıdır.

Mide Biyopsisinin Zararları

Yaşanan sağlık sorunları için en doğru teşhisin koyulmasında kullanılan biyopsi işleminin kişiler üzerinde herhangi bir yan etkisi bulunmamaktadır. Mide biyopsi zararlı mıdır? Sorusuna karşın, yapılan araştırmalar doğrultusunda herhangi bir zararının olduğu tespit edilmemiştir. Mide biyopsisinin zararları dışında genellikle çok kısa süreli olarak kişilerin yemek borusunda, işlem sonrasını takip eden ilk birkaç saat yalnızca tahriş görülebilir. Çok kısa bir işlem olmak ile birlikte aynı zamanda kalıcı hiçbir hasara da yol açmaz.

Mide Biyopsisi Sonuçları ve Yorumu

Mideden parça alma işlemi sonrasında, mide biyopsisi rapor yorumu genellikle birkaç gün içerisinde çıkmaktadır. Fakat doktorunuz kanserden şüphelenmiş ve çok daha kapsamlı bir tarama istemiş ise, bu taramanın sonuçları bir hafta ile 10 gün arasında çıkmaktadır. Hyplori adı verilen bakteri, hücre hasarı, enfeksiyon bulgusu ya da kanser gibi bulguların olması durumunda doktorlar tarafından gerekli tedavi planlamaları yapılır. Fakat bu gibi bulgulara ulaşılmaması durumunda genellikle daha farklı tahlil ve testler yapılır. 

Kanser teşhisi koyulan ve halen çalışan kişiler, doktor tarafından alınan raporlar ile birlikte malulen emekli olabilmektedir. Fakat bu noktada uygulanan prosedür ve işlemler, hastalığın derecesine ve iş görme yeteneğine göre değişkenlik gösterebilmektedir.

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Oyunuz ilk olacak)

Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...