İnce İğne Aspirasyon Biyopsisi İşlemleri Nedir ve Nasıl Yapılır?

İnce iğne aspirasyon biyopsi işlemleri şüpheli durumlarda uzman tarafından yapılması istenen bir uygulamadır. İşlem sonrasında alınan doku patolog tarafından incelenir.

İnce İğne Aspirasyon Biyopsisi

biyopsiİncecik bir iğnenin deriden geçirilme işlemi yapılarak katı kütleden yahut bir kitleden doku ya da sıvı örneklemesi almak adına uygulanan bir prosedürdür. Biyopsi ile alınacak olan hücresel materyal numunesi daha sonra analiz yapılması adına laboratuvar incelemesini gönderilir. Bu biyopsi işlemi şüpheli bir durum ortaya çıktığı zaman uygulanır. İnce iğne yardımıyla yapılacak olan biyopsi işlemleri diğer işlemlere göre daha hızlı uygulanan ve daha az ağrı meydana gelen bir işlemdir.

Nasıl Yapılır?

İnce iğne aspirasyon biyopsi işlemleri hızlı ve basit şekilde gerçekleştirilen işlemlerden oluşur. Hücrelerin mikroskopun altında incelenmesi işlemlerini sağlamak adına numune alınır. İşlemlerde ağrı meydana gelmediği için çoğu zaman lokal anestezi uygulaması yapılmaz. Bu uygulama hissedilebilen topaklar, röntgen ve ultrasonda saptanmış olan impals edilemeyen topaklar üstünde yapılmaktadır. Cilt üzerinde iğnenin giriş yapacağı alan temizlenir ve yumru sonra incelenecektir. Topak hissedilme durumu varsa uzman doktor iğnenin yerleşmesi adına yumruyu palpe eder. Topak hissedilme durumu yoksa iğnenin tam olarak yerinin belirlenmesi adına görüntüleme işlemi gerekebilir. Görüntüleme çoğu zaman ultrason ile yapılır. Uzman doktor monitör üstünden iğnenin izleneceği ve bölgeye farklı açı kısımlarından mamogram olarak kullanılan stereotaktik ve tam koordineli şekilde çalıştırma meydana çıkartmak adına ince iğne kullanır. Bu iğne normal iğnelerden çok incedir. İğne ile yapılacak olan uygulama kan testinde kolunuza giren iğnenin hissiyatını verir. İğnede bulunan vakum özelliğiyle içeri ve dışarı olarak tanımlanan hareket sayesine örnek alımı yapılır. Alınan örneğin yeterli düzeyde olması adına iğne ile giriş çıkış işlemi birkaç defa uygulanabilir. Uygulamanın tamamlanmasından sonra alana küçük bir bant uygulaması yapılır. İğne yapıldıktan sonra bölgede belli bir hassasiyet ve morarma yaşanabilir. Prosedürde meydana gelebilecek olan komplikasyon oluşmaz. Ateş, şişme, kanama tarzında sorunlar yaşanırsa hemen uzman doktora başvurulmalıdır. Uzman doktor bu sorunlar için gerekli ilaçların kullanılması için reçete yazar.

Biyopsi Uygulamasının Sonuçları

Biyopsiyle alınan tüm örnekler mikroskop altında inceleme yapılır ve bu incelemeler patolog tarafından yapılır. Hücrelerde kanser olabileceğine dair bir durum olup olmadığı da bu incelemede belli olur. İncelemeler sonucunda patolog tarafından gerekli raporlamalar yazılır. Kütleye ya da bir yumruya sahip olmak illaki kanser olduğu anlamına gelmez. İnce iğne biyopsi işlemleri şüpheli topaklar ile kitleler var olduğunda uygulanan bir işlemdir. Alınan örnekler sonucunda aşağıda bulunan durumlardan herhangi bir tanesi ortaya çıkabilir.

  • Benign, hücrelerde kanser bulunmaz. Topak ya da kitlenin büyümesi kontrollü şekildedir. Kişi vücudunun farklı alanlarına yayılmalar bulunmaz.
  • Malign, hücrelerde kanser mevcuttur. Kontrolsüz şekilde büyüme vardır ve vücudun farklı bölgelerine yayılma gözlemlenir.
  • Belirsiz ya da malignite şüphesi, alınan sonuçlarda belirsizlik vardır. Hücrelerin bazılarında anormal görüntü mevcuttur. Yalnız bunlar kanserli değildir.

Biyopsi Fiyatları

Hasta kişiler işlemlerini devlet hastanesinde yaptırıyorsa uygulama uzmanlar tarafından ücretsiz şekilde uygulanır. Hasta özel kurumlarda işlem yaptıracaksa bu aşamada fiyatlar değişkenlik gösterir. Kurumun özelliklerine göre fiyat değişmektedir. Özel kurumlarda uzman doktor yardımı almak ve biyopsi işlemlerinden yararlanmak isteyen kişiler SGK kapsamında belli bir ücret öderler. Bu ücret SGK ve kurumun anlaşmasına bağlı olarak değişir. Özel sigortası olan kişiler sigortası dahilinde işlemlerini yaptırma olanağına sahiptir. Yalnız daha önceden özel sigortanın bu durumu kapsayıp kapsamadığını sorgulamak gerekebilir.

Biyopsinin Zararları ve Faydaları

İnce iğne aspirasyon biyopsi işlemleri şüpheli olarak görülen dokuların genel durumlarını belirlemek adına etkili ve hızlı şekilde yapılan testtir. Ameliyat aracılığıyla yapılacak olan biyopsilerle karşılaştırıldığı zaman bu uygulama türü daha ağrısız şekilde gerçekleştirilir. Yalnız her işlemde olduğu gibi bu işlemde de bazı yan etkiler meydana gelebilir. Bunlar;

  • Sakarlaşma
  • Az düzeyde ağrı
  • Enfeksiyon

Özellikle var olan kist sorunlarının teşhis edilmesinde ve tedavilerinin planlanmasında önemli bir yere sahiptir. Yapılacak biyopsinin oluşabilecek diğer riskleri içinde, iğne çekilirken doku çekilmesi sorunun yaşanmasıdır. İşlemlerin tamamı konusunda uzmanlaşmış kişiler tarafından uygulanırsa yan etkiler ve riskler oldukça nadir şekilde meydana gelir. Uygulama esnasında oluşabilecek olan riskler ve uygulamanın nasıl yapılacağı konusunda detaylar işlem yapılmadan daha önce uzman tarafından hasta kişiye detaylarıyla birlikte anlatılır. Bu detaylar sayesinde hasta aklındaki soruları da yanıtlamış olur.

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Oyunuz ilk olacak)

Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...