Beyin biyopsi işlemleri beyinde bulunan tümörün ne durumda olduğunu belirlemek adına yapılır. Bu uygulama tedavi süreçleri için önemli veriler verir.
Beyin Biyopsisi
Tümör ya da beyin dokusunda yer alan belli bir kısmın, var olan hastalığın oluşan bulgularının tanılanması adına mikroskop altında inceleme yapılması adına gerekli dokuların çıkarılmasını kapsayan bir uygulamadır. Bu uygulama türünün birçok çeşidi bulunur. Bunlar;
Delme Biyopsisi
Beyindeki dokulara ulaşım sağlamak adına kafatasına oldukça minik bir delik delinme işlemiyle uygulanır. Bu delik içinden beyin dokusunun ya da tümörün minik bir kısmının toplanabileceği ince iğne yerleştirilmesi yapılır.
Stereotaktij Biyopsisi
Beyinde bulunan tümörün ya da beyin dokularının küçük bir kısmını almayı hedefleyen uygulamada minimal invaziv şekilde işlemeler yapılır. stereotaktij şekilde yapılacak olan uygulamada ponksiyon iğnelerinin yüksek düzeydeki hassasiyeti ve uygulamanın güvenli şekilde ilerlemesini sağlamakta olan MR ve CT uygulamaları kullanılır. Yani işlem bunlarla birlikte ilerler. Bu uygulama şeklinde uzman doktorlar yaptıkları araştırmalarda tümörün tüm özelliklerini ayrıntılı bir şekilde inceleme imkânı bulur. Bu incelemeler tedavinin ilerlemesi ve planlaması adına oldukça önemlidir.
Açık Beyin Biyopsisi
Beyinden yapılacak olan biyopsi uygulamalarında en çok kullanılan işlemleri içerir. Cerrahi işlem genel anestezi uygulaması altında yapılır. İşlemlerin yapılması esnasında uzman doktorlar kafatasının kemiğinin belli bir kısmını çıkartma işlemi yapar. Bunun ardından tümörün belli bir kısmı da çıkartılır. Açık olan cerrahi uygulamaları diğer biyopsi işlemlerine göre daha büyük risk içerir. Bu uygulama daha uzun şekilde iyileştirme süreci gerektirir. Beyin tümörü mevut olduğu zaman malignite seviyesini belirlemek adına biyopsi işlemi yapılır. Uygulama işlemleri creutzfeldt- Jakob ve Alzheimer hastalığı tarzında demans sorunlarını tanımlamak adına da uygulanır. Beyinden yapılacak olan biyopsilerde multipl sklerozun ve beyinde bulunan inflamtuar hastalıkların tanılanmasında da kullanılır. Beyinden yapılacak olan biyopsi işlemlerinin tamamı hastalığın tanılanması adına en son çözüm olarak kabul görür.
Endikasyonları
Beyin biyopsi işlemleri tümörlü yapıların aydınlatılması adına en zor olan muayene durumlarının bile gerçekleştirilmesini mümkün kılmaktadır. Bunun yanında beyinden yapılan biyopsiler beyine eşlik etmekte olan inflamasyon ile enfeksiyon varlıklarının netleştirilmesini de sağlar. Önemli olarak tümörlerin ulaşılması zor olan yerlerde lokalize ve işlevsellik bakımından önemli bir uygulamadır. Sık şekilde biyopsiler tümörlerin genel doğasını en doğru şekilde belirler. Beyinde oluşan tümörlerin sınırlı alanda yer alması sebebiyle, yapıları hızlı şekilde sıkılaştırmaya başlar ve bundan dolayı ortadan kaldırılmalıdır.
Biyopsi Prosedürü
Beyinden yapılan biyopsiler kesinlikle ameliyathanede yapılır. Bazı zamanlarda stereotaktik çerçeve, hasta kişinin kafasına konulacak ve hastanın pozisyonda kalmasını sağlayan özel bir halka konulacaktır. Bazı durumlarda MRG ve BT, biyopsi ile stereotaktik çerçeve ile beraber gerçekleştirilir. Farklı seçenekler arasında biyopsi yapılmadan önce MR ve BT çalışmalarının genel sonuçları nöronavigasyon sistemi içine girmesini içermektedir. Bu stereotaktik çerçeve ihtiyaçlarını tamamen ortadan kaldırır. Kafa derisi üzerinden oldukça küçük düzeyde insizyon yapılır. Bu birkaç milimetre düzeyinde olacaktır. Ardından kafatasından küçük delik açılması gerekir. Işık kaynağı ve mikro düzeyde kamera yardımıyla donatılmış incecik iğne beyne kadar sokulur. Uzman doktor iğnenin tüm hareketlerini monitör üstünden detaylı şekilde izleyecektir. Ameliyatın bitmesinden sonra da insizyon braketle dikilir. Beyinde var olan tümör için açık şekilde biyopsi işlemleri yapıldığı zaman kemiklerin uzak olan bölgeleri cerrahi ağ yahut plaka ile değiştirilmesi yapılır. Beyin bölgesinde enfeksiyon veya ödem varsa kafatası açık şekilde bırakılır.
Biyopsiden Sonra Bakım ve Riskler
Beyinden yapılacak işlemler hepsi belli başlı riskler içerir. Yalnız stereotaktik ve delinme uygulamaları cerrahi olarak yapılacak işlemlerine göre daha güvenilir şekilde ilerler. Açık uygulamanın sonuçları daha zorlu şekilde ilerler. Beyinden yapılan biyopsilerin olası olan yan etki sonuçları arasında;
- Tümör gelişmiş
- Kanama sorunları
- İnme
- Konvülziyon
- Enfeksiyon
- Doku sorunu
Gelişen teknolojiler sayesinde ve modern tanı uygulamaları sayesinde günümüzde yukarıda bulunan yan etkilerin meydana gelmesi durumu en aza indirilmiştir.
İşlemlerin yapılmasından sonra hasta kişilerin genel durumuna bağlı olarak ne kadar süre hastanede kalması gerektiği uzman doktor tarafından belirlenir. Bu süre öncesinde kesinlikle hastaneden çıkılmaz. Ayrıca hastanede yatış süresi komplikasyonlara göre de uzayabilir. Eve dönüşte bakım oldukça önemlidir. Uzman ilaç reçete etmişse bunlar aksatılmadan kullanılır. Beslenme konusunda uzmanın söylediklerine göre tüketim yapılması da çok önemlidir.
Soru - Cevap