Tiroid Nodülü Biyopsisi Nedir, Neden Yapılır ve Yan Etkileri

Tiroidlerde meydana gelebielcek olan kanserci hücrelerin tanımlanması adına biyopsi işlemi yapılır. Bu işlemden elde edilen veriler tanı koyma adına gereklidir.

Tiroid Nodül Biyopsisi


Tiroid bezindeki hücrelerin iç kısmında oluşabilecek olan düğümleri, hücrelerin genel durumlarını belirlemek adına biyopsi yapılır. İğne ile hücresel materyallerin alınması işlemidir.  Bu uygulama tiroid bezinde delinme ya da iğne biyopsisi olarak da bilinir. Yapılacak olan bu uygulama tanı koymanın son aşamasıdır. Dokunmalı olan muayene ile ultrason uygulaması yapıldıktan sonra var olan tümörlerin etki altında kalan durumlarının risklerini inceler. Tiroid nodülü konusunda her hastaya biyopsi uygulaması yapılmaz.

Neden Yapılır ve Neler İncelenir?

Tiroid nodülü biyopsi işlemi tanı koymanın genel kuralları içinde bulunur. Bu uygulamanın yapılmasının asıl olan amacı kanserli tümörlerin en doğru zaman içinde tespit edilmesidir. Biyopsinin yapılmasından sonra alınacak olan veri % 95 oranında doğruluk gösterir. Yapılan uygulama oldukça ağrısız şekilde gerçekleşir ve yan etkiler nadir şekilde meydana gelir. Bunlar haricinde yapılacak olan işlem aşağıdaki durumlardan şüphelenildiği zamanda uygulanır.

  • Var olan palpanl tümör
  • Tiroid bezinde var olan ve hızlı şekilde büyüme gösteren düğüm
  • Ultrason uygulaması esnasında gözlemlenen bir ya da daha fazla tümör
  • Daha önceden bulunan tümör
  • Boyun bölgesinde şüpheli olan lenf düğümleri

Nasıl Yapılır?

Tiroid nodülü biyopsisi uygulaması özel olarak farklı bir bakım ve uygulama gerektirmemektedir. Uygulamada anestezi yapılması uzman tarafından tavsiye edilmemektedir. Anestezi hücresel materyaller ile karışma sağlayabilir. Bundan dolayı da elde edilecek olan sonuçlar etkilenir. Prosedür uygulanacak olan hasta bu tarz işlemlerde sorun yaşıyorsa ya da panikliyorsa uzmanlar sedatif almasını tavsiye edebilir. Uygulamanın yapılması için;

  • Hasta kişi sırt üstü yatırılır ve baş kısmını geriye doğru atar.
  • Verilerin elde edilmesi adına uzman bir düğümden direkt olarak 2 ya da 3 adet delme yapacaktır.
  • Delinme işlemi yapılmadan bu bölge alkol yardımıyla silinir.
  • Alınan materyal iğnenin lümen kısmında tutulur, cam yüzeye aktarma yapılır ve histolojiye aktarılır.
  • Enjeksiyonun girmesi esnasında yutma eylemi yapılmamalıdır. Bundan dolayı yanlışlıklar meydana gelebilir.
  • Uygulama ultrason cihazı destekli şekilde yapılır.
  • Yapılacak olan işlemler oldukça basittir.
  • Hemen hemen yarım saat içinde tüm işlemler biter.

İşlemlerin bitmesinden sonra uygulama yapılan bölgede ağrı birkaç gün boyunca devam eder. İşlemlerin tamamı konusunda uzman olan kişiler tarafından yapılmalıdır.

Sonuçların Değerlendirilmesi

Elde edilen materyallerin sonuçlarının detaylı şekilde incelemesinin yapılması hemen hemen 3 ile 7 gün boyunca sürer. Elde edilecek olan sonuç % 95 oranında doğruluk gösterir. Yanlış sonuçların elde edilmesi çoğu zaman uygulama yapan kişilerin tecrübesizliğinden kaynaklı ortaya çıkar. Biyopsi sonrasında alınan rapor kesinlikle uzman hekim tarafından yorumlama yapılmalıdır. Yorumlamaları kişiler kendileri yaptığı zaman çoğunlukla yanlış durumlara yönelimler meydana gelir. Sonucun değerlendirilmesinin yapılmasından sonra tedavi için gereken planlama sürecine başlanır. Hasta kişinin genel sağlık durumu da baz alınarak bir planlama uzman tarafından yapılır. Uzmanın tedavi için gerekli gördüğü her eylem kesintisiz şekilde uygulanmalıdır. Verdiği ilaçlarda dozajında ve söylenilen zaman dilimleri içinde içildiğinde tedavi başarılı şekilde sonuçlanır. Tedavinin ilerleyen süreçlerinde tümörün genel durumuna göre veriler lazım olursa uzman hekimler tekrardan biyopsinin tekrarlanmasını isteyebilir.

Tiroidlerden yapılacak olan uygulamaların iyileşme süresi oldukça kısadır. Hasta kişiler işlem sonrasında günlük yaşamlarına hemen geri dönebilir. Sadece ciddi düzeyde yan etki yaşayan kişilerin gün içi koşturmalarına devam etmesi zor olabilir. Yan etkiler nadir şekilde oluştuğundan genel hasta hemen hayatına geri döner.

Endikasyonları

Tiroid nodülü biyopsisi işlemleri potansiyel bakımdan farklı sorunları içerebilir. Bu uygulamada hasta kişilerin ne tarz işlemlere tabi tutulduğu endikasyonları açısından önemlidir. İncecik bir iğne kullanımı ile yapılan uygulamalarda oluşabilecek olan yan etkiler farklı uygulamalara göre daha az düzeyde meydana gelir. Oluşabilecek olan endikasyonları içinde;

Kanama

Biyopsinin yapıldığı bölgede orta düzeyde kanama oluşabilir. Kan pıhtılaşması sorunlarında kişilerde kanamanın devam edip etmemesi oldukça önemlidir. Ayrıca kan inceltici ilaçların bu dönem içinde kullanılması kanama riskini çoğaltan bir durumdur. Kanama fazla düzeyde meydana geliyorsa kesinlikle uzmana başvurulmalıdır. Uzman gerekli olan müdahaleyi yaparak kanamanın durmasını sağlar.

Yutma ve Ses

Yutma güçlükleri ve seste kısılmalar oldukça nadir şekilde gelişim gösteren bir durumdur. Ses kısıklığı hastanın ses tellerinde bulunan sinirlerin zarar görmesi sonucunda meydana gelir. Bu tarz durumlarda uzman hekime gitmek önemlidir.

Şişlik ve Kızarıklık

Biyopsinin uygulandığı bölgede artan cilt sıcaklıkları, kızarma sorunu, şişlikler ve ağrı sorunu nadir de olsa oluşabilir. Bu durumlarda kişi kendisi müdahalede bulunmadan uzman hekime başvurmalıdır.

Yukarıda bulunan endikasyonlar en sık meydana gelebilecek olanlardır. Bunlar dışında oluşabilecek olan yan etkiler arasında;

  • Boyun bölgesinde şişlik
  • Soğuk algınlığıyla birlikte meydana gelen ateşlenme
  • Bol düzeyde pürülan akıntı
  • Kapalı değil de açık şekilde biyopsi yapılan kişiler alerjik sorunlar
  • Açık biyopsi kısmında uyuşukluk ve kızarma
  • Solunumda arızalanmalar, bu durum oldukça ciddi olduğundan dolayı vakit kaybı yaşanmadan hastaneye başvurulması gerekir.

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Oyunuz ilk olacak)

Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...