Akciğerden Parça Alınması (Akciğer Biyopsisi)

Semptomlar sonucunda görüntüleme teknikleri kullanıldığında akciğerlerde şüpheli bir durum olduğu ortaya çıkarsa akciğer biyopsisi alınması istenebilir. Aşamaları ve sonrası.

Akciğer Biyopsisi Amacı

resim

Akciğer Biyopsisi

Göğüs röntgeni ya da bilgisayarlı tomografi ile akciğerlerin görüntülenmesi sonrasında şüphelenilen bir durum varsa akciğer biyopsisi istenmektedir. Akciğerlerin su toplaması sonucunda tam tanının konulması amacıyla da istenecektir. Akciğer dokusundan bir miktar doku örneği alınarak mikroskop altında incelenmesi neticesinde tanı konulmaktadır. Akciğer biyopsisinin yapılmasındaki amacı şudur:

  • Sarkoidoz;
  • Apse;
  • Tüberküloz;
  • Pnömoni;
  • Tümörler.

Akciğerlerde oluşan hastalıklarının neden olduğu şikayetlere bağlı olarak doktor tarafından istenmektedir.

Ciddi bir hastalık söz konusu olması durumunda tanının kesin konulması sağlanmaktadır. Görüntüleme sonrasında akciğerlerde normalden farklı olarak bir patoloji gelişmesi halinde istenmektedir. Akciğerlerinde kist olanlarda ve amfizem tanısı konulan hastalarda kontrendike olacağı gibi aynı zamanda da pulmoner hipertansiyon hastalarında da geçerli olmaktadır.

Akciğerlerin birinde tümör görülmesi halinde hastaya tanının konulması ve uygun tedavinin başlanması amacıyla inceleme yapılmaktadır.

Biyopsi Aşamaları

Akciğerlerden parça alınması birkaç değişik şekillerde gerçekleştirilmektedir. Hangi tür yapılacak olduğuna doktor karar verecek ve uygulayacaktır. SGK kurumlarında ücretsiz gerçekleştirilmektedir.

Öncesi

Biyopsi öncesinde hastanın hazırlık aşaması olmaktadır. 8 saat öncesinde herhangi bir yiyecek yememeli ve içmemelidir. Kesinlikle üzerinizde herhangi bir takı ya da aksesuarın olmamasına dikkat etmelisiniz. Daha önceki sonuçlarınızı da mutlaka yanınızda götürmeniz gerekmektedir. Sigara ya da alkol alınmaması gerektiği gibi şu durumları mutlaka doktorunuza bildirmeniz gerekmektedir:

  • Gebelik ya da hamilelik şüphesi;
  • Bildiğiniz bütün alerjiler;
  • Kullanmakta olduğunuz ilaçlar;
  • Geçirdiğiniz ameliyatlar.

Öncesinde kesinlikle kan inceltme özelliği olan aspirin tarzında ilaçlar alınmamalıdır. Doktor tarafından izin verilmemesi durumunda hastanın kendi ilaçlarını da almaması gerekiyor.

Aşamaları

Bronkoskopi ya da açık olarak bilinen biyopsi türü uygulanmaktadır. Her iki işlem sonrasında en az birkaç gün hastanede yatmanız önemlidir. Bronkoskopi yapılması göğüs hastalıkları uzmanları tarafından gerçekleştirecektir. Yaklaşık olarak 1 saat sürmektedir.

Çok ince ve esnek olan bir bronkoskop kullanılmaktadır. Bu yöntemin tercih edilmesi bulaşıcı herhangi bir hastalık ya da bronşların yakınlarında olan patolojik akciğer dokusundan parça alınarak yapılmaktadır. Hastanın genel anestezi altında olması gerekmektedir. Ağzı ya da burundan akciğerlere ulaşacak bronskop adı verilen bir cihaz sokulacaktır. Solunum yolları monitörde görülecek ve normal olmayan dokudan çok küçük bir parça alınacaktır. 

Akciğerlerin delinme olarak isimlendirilen biyopsi gerçekleştirilebilir. Perkütan biyopsisi ya da aspirasyon biyopsisi isimleri de verilmektedir. İşlem göğüs hastalıkları uzmanları ve radyoloji uzmanları tarafından gerçekleştirilmektedir. Uzun ve ince bir iğnenin akciğer bölgesinden girilerek delinme sırasında ultrason ya da röntgen yardımıyla kontrolü sağlanacaktır. Hastadan yaklaşık olarak 4 mm doku örneği alınacak ve patoloji uzmanının incelemesi için laboratuvara gönderilecektir.

Açık biyopsinin olması küçük bir kesi sonucunda numune alınması için dokuya ulaşılarak parça alınacaktır. Hastaya genel anestezi altında yapılacaktır. Kaburgalar arasında küçük bir kesi yapılacak ve bir parça alınacaktır. Sonrasında birkaç gün boyunca hastanede yatmalıdır. Hastanın 2 gün boyunca plevral drenaj tüpü takılmaktadır. Herhangi bir akıntı olmaması durumunda drenaj çıkartılmaktadır. Dikişler ise 2 hafta sonra alınır.

Sonuçların alınması 5 ile 7 gün arasında değişmektedir.

Sonrası

Hasta birkaç gün boyunca ağız kuruluğu yaşayabilir. Hafif boğaz ağrısının olması ya da ses kısıklığı oluşabilir. Yutkunmakta da güçlük çekebilir. Hastanın birkaç gün boyunca uyumakta zorlanması, öksürme ve ağrısı oluşabilir. Yoğun bir yorgunluk hissedileceği gibi kas ağrıları da görülecektir. Sık sık ağzınızı tuzlu suyla gargara yapmalısınız.

Riskleri

İşlem sonrasında akciğerlerin sönmesi adı verilen pnömotoraks yaşanması ortaya çıkabilir. Bu nedenle işlem sonrasında belirli aralıklarla röntgen çekilmelidir. Deri solması, şiddetli göğüs ağrısı, yüksek nabız ve nefes darlığı oluşabilecek komplikasyonlar arasında olmaktadır. Kanama oluşabilir. Bu nedenle de mutlaka tecrübeli bir doktor tarafından gerçekleştirilmesi önemlidir. Enfeksiyon riskinin oluşma ihtimalini ortadan kaldırmak amacıyla kişilerin hijyenine dikkat etmeleri önemlidir.

Sonuçlar

Sonuçların her zaman için patoloji hekimi tarafından mikroskop altında incelenmesi sonrasında rapor yazılmalıdır. Rapor işlemi gerçekleştirmiş olan hekime gönderilerek, hekim tarafından tanı konulmalıdır. Raporda şunlar yazabilir.

Norm: Akciğer dokularının normal olması, bakterilerin ve virüslerin olmadığı, herhangi bir enfeksiyon belirtisinin bulunmadığı ve iltihap ya da kanserli hücrelerin olmadığı incelenmiş doku raporu.

Anormal: İncelenmiş dokunun hücrelerinde kanserli hücrelerin olduğu, iyi huylu neoplazmaların ve bakterilerin bulunduğu fungal ya da viral enfeksiyon varlığı şeklinde rapor yazılabilir.

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5
(1 Oy, Ortalama: 5,00 Toplam 5, Oy)
Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...