Prostat Biyopsisi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Prostat biyopsisi işlemi sonrasında oldukça düşük de olsa komplikasyon meydana gelebilmektedir. Bu nedenle kişinin işlem sonrasında belirli noktalara dikkat etmesi gerekir.

Prostat Biyopsisi

prostat biyopsisiErkeklerde görülme oranı epey yüksek olan prostat kanseri ve prostat büyümesi gibi rahatsızlıklar, ilerleyen evrelerde ne yazık epey zor bir süreci beraberinde getiriyor. Tedavinin zorlaşması ve kişinin tedaviye yanıt vermesi düşük olasılık dahiline girebilir. Bu duruma karşı alınabilecek olan en büyük önlem, elbette erken teşhis yolundan geçiyor. Mutlaka bir hastalığınızın veya rahatsızlık belirtisinin olmasına gerek yok. Düzenli bir şekilde yaptıracağınız kontroller neticesinde sağlığınızı koruyabilirsiniz. Prostat açısından risk grubunda yer alan ve çeşitli belirtiler gözlemleyen kişilerde rahatsızlığın teşhisi için prostat biyopsisi işlemi uygulanmaktadır. Boşaltım kanalına yakın yol üzerinden ulaşılan ve kanal boyunca dikkatli bir inceleme yapmayı sağlayan biyopsi süreci, böylelikle yüksek oranda tanı şansı sunuyor. 

Her biyolojik işlemde olduğu gibi biyopsi işleminde de belli başlı yan etkilerden bahsetmek mümkün. Özellikle uygulama esnasında oluşabilecek bir komplikasyon, kişinin iltihap kapmasına kaynaklık edebilir. Aynı zamanda işlem sonrasında da çeşitli belirtilerin gözlemlenmesi mümkündür. Bu nedenle kişinin prostat biyopsisi sonrasında dikkat etmesi gereken noktalardan söz edebiliriz.

Prostat Biyopsisi Yan Etkileri

Kanama

İşlem sonrasındaki ilk idrar boşaltma işleminde kan görebilirsiniz. Kanamaya neden olan tahribat, sağlığınızı büyük ölçüde etkileyecek türden değildir. Ayrıca kanama kaynaklık edebilecek faktör iltihaplanma da olabilir. Bölgenin temiz tutulması son derece önem teşkil ettiğinden dolayı hijyene dikkat edilmesi gerekiyor. Eğer hastada iltihaplanma söz konusu ise antibiyotik tedavisi devreye alınabilir. Nitekim bunun için doktorunuza danışmanız ve işlem sonrasında gördüğünüz etkileri bildirmeniz önem arz ediyor.

Eğer geniş çaplı bir iltihaplanmadan çok, daha ufak bir olumsuzluk yaşanır ise yine kanama görülmesi mümkündür. 1 – 2 gün içerisinde geçen bu kanama, daha çok idrarda pembe ve kırmızı tonlarda görülür. Ufak zedelenmeye bağlı bir biçimde meydana gelebilecek olan kanama, daha farklı bir durumun da sonucu olabilir. Bundan dolayı kişinin idrarını izlemesi ve kanamayı takip etmesi önemlidir. Eğer birkaç gün geçmesine rağmen kanama devam ediyorsa uzman bir hekime danışılmalıdır.

Cinsel İlişki

Genellikle prostat biyopsisi olan kişilerin aynı gün içerisinde cinsel ilişkiye girmesi tavsiye edilmez. Oluşabilecek olan herhangi bir kanama, partnerinizin etkilenmesine yol açabilir. Benzer şekilde partnerinizden size daha kolay hastalık da bulaşabilir. Bunun yerine birkaç gün beklenilmesi ve doktorunuzun da onayını almanız, cinsel ilişki için daha uygun olacaktır.

Enfeksiyon Riski

Prostat biyopsisi, beraberinde enfeksiyon riski getirir. Hatta bazı doktorlar, işlem öncesinde veya sonrasında antibiyotik sürecini devreye alabilmektedir. İşlem esnasında etkilenen bölge, dışarıdan gelebilecek olan etkilere karşı daha açıktır. Bu nedenle savunmasız kalabilen vücut, çok daha kolay iltihap kapabilir. Eğer uzun bir süre boyunca kanama gözlemlenir ise daha fazla vakit kaybetmeden enfeksiyona karşı ilaç tedavisine başvurulmalıdır.

Prostat biyopsisi işleminin yan etkileri dahilinde yer alan enfeksiyon, yüksek ateş oluşumuna yol açabilir. İşlemin yapıldığı akşam veya ertesi gün yüksek ateş ile karşılaşmanız mümkün. Buna eşlik edebilecek herhangi bir ağrı veya kanama, ciddiye alınmalıdır. Etkilerin geçmesi beklenmemeli, profesyonel desteğe başvurulmalıdır.

Diğer Yan Etkiler

Kişinin menisinde kan görmesi prostat biyopsisi sonrasında oluşabilen yan etkiler grubunda görülmektedir. Benzer biçimde dışkıda da yine pembe ve kırmızılı kan görülmesi mümkündür. Bunların tümü, diğer yan etkiler olarak değerlendirildiği gibi oluşma ihtimali oldukça düşük olarak nitelendirilir.

Dikkat Edilmesi Gerekenler

Eğer prostat biyopsisi olduysanız alkolden bir süre uzak durmanız gerektiğini unutmayın. İnsan bünyesinin zararlara çok daha açık hale gelmesine neden olan alkol, ayrıca bağışıklık sistemini de olumsuz yönde etkiler. İşlem sonrasında iltihaplanma oluşur ise alkolden dolayı iyileşme gözlemlemeniz gecikir ve zorlaşır. Benzer durum sigara için de geçerlidir. Hali hazırda prostat ile ilgili bir hastalığınız var ise sigara içmeniz durumu çok daha kötüleştirebilir.

Bünyenizi çok fazla yormamaya ve yeterli miktarda sıvı tüketmeye özen gösterin. Aynı şekilde ilaçlarınızı zamanında ve düzenli bir şekilde almanız da son derece önemlidir. Doktorunuzun verdiği direktiflere uymak, hem işlem sonrasında hem de tedavi sürecinde etkin bir fayda oluşturacaktır.

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Oyunuz ilk olacak)

Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...