Tiroid Biyopsisi Yapıldıktan Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler

Tiroid biyopsisi on dokuzun yüzyılın sonlarına doğru yapılmaya başlamış; damardan kan alınması kadar kolay bir müdahale şeklidir. Hasta operasyondan sonra günlük hayatına dönebilmektedir.

Tiroid Biyopsisi

Günümüzde oldukça yaygın olarak rastlanılan tiroid beziyle ilgili düğüm, genişleme, kütle gibi sorunlarla ilgili gerekli kontrollerin yapılması amacıyla; ince iğne aspirasonu kullanılarak yapılan bir çeşit minimal invaziv yöntemine; trioid biyopsisi ismi verilmektedir. On dokuzun yüzyılın sonlarında ortaya çıkan bu müdahale nodüllerin incelenmesi konusunda en güvenilir yöntemdir. Bu bölümde bulunan nodüller bazı durumlarda habis olabilmektedir. Tiroidlere iğne biyopsisi ve ultrasonografi kullanılarak yapılan bu tetkiklerde, söz konusu olan nodüllere ince veya kalın uçlu iğne yardımıyla hücrelerin çekilerek, aynı anda hazır durumda bulunan patoloji uzmanları tarafından mikroskop altında detaylı incelenmesi işlemidir.  Ortaya çıkan nodüllerin iyi veya kötü huylu olup olmadığı konusunda kesin tanı tiroid biyopsisiyle konulmaktadır.

Yaklaşık olarak on dakika otuz dakika arasında gerçekleşen bu biyopsi sonrasında hasta bir veya iki gün ağrı hissedebilmektedir. Genel olarak; bu müdahale hasta sağlığı açısından ciddi bir risk oluşturmamaktadır. Uygulama ağrıya sebep olmadığı için anestezi yapılmadan gerçekleştirilir. Nadir durumlarda hastalarda uygulama sonrasında hafif oranda bir ağrı oluşur. Bu ağrılar yapılan işlemden sonra kesilir.

Yapılması Gerekenler

Tiriod beziyle ilgili meydana gelen rahatsızlıklar; vücudun bütün mekanizmasını, işleyişini ve düzenini olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Tiroid biyopsisi yapıldıktan sonra, iğnenin büyük olması durumunda, dokya yerleştirildiği yer preslenerek bandalanr. Hasta tiroid biopsisi yaptırıp eve döndükten sonra iyileşme sürecini kısaltmak amacıyla bir takım kurallara uymak zorundadır.

Tiroid Bıyopsisi

Tiroid Bıyopsisi

Yüksek kalitede teknolojik cihazlar ve konusunda uzman, yeterli tıbbi deneyime sahip doktorlar tarafından uygulanan tiroid biyopsiside risk minimum oranda olmaktadır. Uygulamadan sonra tansiyon sorunu bulunan hastalarda hafif oranda baş dönmesi oluşabilmektedir. Nadir durumlarda hastada ilk operasyon takip eden ilk gün öksürük oluşabilir. Bunun dışında uyuşukluk, yorgunluk gibi doğal belirtilerin de baş göstermesi beklenen etkiler arasında gelmektedir. Dikkat etmesi gereken kurallardan en önemlilerini şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Eğer biyopsi ince bir iğne kullanarak yapıldıysa hasta bandajı iki üç saat içinde çıkarabilir.
  • Biyopsinin kalın bir iğne kullanılarak yapılması durumunda bandaj; doktorun tavsiye ettiği şekilde iki üç kalmak zorundadır.
  • Varfarin, aspirin gibi kanı sulandıran ve incelten ilaçlar kanamayı arttıracağından alınmaması konusunda bilinçli olmak
  • Hasta uygulama sonrasında sıvı içebilir. Su içerken mide bulantısı veya kusma gibi sorunlar yaşamazsa istediği sıvıyı tüketebilir.
  • Müdahaleden dört saat sonra yemek yemeye başlayabilir.
  • Hastanın eve döndükten sonra ortalama olarak yirmi dört saat efor gerektiren, zorlayıcı fiziksel hareketlerden kaçınarak dinlenmesi gerekmektedir.
  • Müdahale sonrası hasta yirmi dört saat içinde zorlanmadan gülük aktivitelerine geri dönebilir.
  • Anestezik bir ilaç veya ağrı kesici kullanma ihtiyacında doktorun tavsiyelerinden dışarı çıkmamak gerekmektedir.
  • Tiroid biyopsisinde enfeksiyon riski oldukça az orandadır Buna rağmen hasta iğne bölgesinin mikrop kapmaması konusunda azami oranda dikkatli olmalıdır.
  • Hastanın müdahale sonrasında duş alma veya operasyon bölgesini temizleme konusunda doktorun belirttiği süre sonunda, tavsiyelerine uygun olarak davranmak gerekmektedir.
  • Bu tür uygulamalardan sonra; hastanın sağlığına destek konusunda faydalı özellikleri blunan dereotu, turp, lahana karnabahar, ceviz, brokoli badem gibi besinler tüketilmesi önerilmekedir

Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yapılan işlemden sonra hasta beş gün içinde tamamen normal yaşamına geri dönebilmektedir Genel olarak bu müdahale sırasında steril edilmiş, tek kullanımlık aletler kullanıldığı için enfeksiyon oluşma ihtimali oldukça zayıftır.

Genel olarak hastaların kafasında tiroid biyopsisinden sonra nasıl davranacakları konusunda birçok soru bulunmaktadır. Bu sorular içinde en önemlisi de yemek yeme süreci hakkındadır. Yapılan bu müdahalelerde; damardan kan alınmasında olduğu gibi herhangi bir ciddi kısıtlamalar bulunmamaktadır. Hasta yutkunmada problem yaşamadığı takdirde dört saat sonra rahatlıkla yemek yiyebilir. Hastanın operasyondan sonra yarım saat beklemesi yeterli olmaktadır. Hasta tiroid biyopsisi yaptırıp eve döndükten sonra kendisine ve yara yerine dikkat etmek zorundadır.  Aşağıda verilen belirtilerin ortaya çıkması durumunda zaman kaybetmeden doktoruyla iletişime geçmesi gerekmektedir:

  • Yara yerinde kanama oluşması
  • Titreme ve ateşlenme gibi ortaya çıkan enfeksiyon belirtileri
  • İlk kırk sekiz saatten sonra hastada yutkunma sorunu yaşanması
  • Soluk alıp verirken zorlanma
  • Baş dönmesi
  • Ses kısıklığı
  • Boyun bölgesinde dikkat çekecek kadar şişlik meydana gelmesi
  • Kist formasyonu
  • Acının ve ağrının şiddetli olması ve uzun sürmesi
  • Ses kısıklığı

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Oyunuz ilk olacak)

Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...