Kolposkopik Biyopsi Nasıl Yapılır?

Rahim ağzı kanserinin erken tanısı için uygulanmakta olan kolposkopik biyopsi neden ve kimlere yapılır ve aşamaları hakkında bilgiyi bulabilirsiniz.

Kolposkopik Biyopsi Neden İstenir?

resimServikal hücrelerinin anormal olup olmadığını anlamak amacıyla Kolposkop adı verilen cerrahi bir alet yardımıyla kadınların rahim ağzı, vajina ve vulva bölgesinin incelenmesidir. Kolposkop isimli alet sayesinde serviks daha net görünecek ve parlak bir ışık sayesinde doktor tarafından incelenmesi sonrasında anormal bir durumun farkına varılması ile birlikte kolposkopik biyopsi yapılmaktadır. Şu durumlarda gerçekleştirilecektir:

  • Pap smear sonucunun anormal olması;
  • Cinsel ilişki sonrası kanama meydana gelmesi;
  • Vajina ve rahim ağzında anormal boyutlarda büyümenin olması;
  • Genital siğiller;
  • Rahim ağzı iltihabı.

Smear sonucuna göre bayanlarda anormal hücrelerin olduğu anlaşılması durumunda istenildiği için uygulanmaktadır. Jinekoloji uzmanı tarafından yapılmakta olup, alınan parçanın daha sonradan patoloji uzmanı tarafından mikroskop altında incelenerek hücrelerin ne olduğu anlaşılacaktır. 

Aşamaları

Biyopsi yapılacağı zaman bayanlar tarafından bir gerginlik oluşmaktadır. Kaygının oluşması sebebiyle tedirginlik yaşanmaktadır. Bu nedenle gerekmesi durumunda psikolojik destek alınmalıdır.

Herhangi aklınıza takılan bir soru olması durumunda bu sorularınızı doktorunuza sormalısınız.

Öncesinde Hazırlık

Hastaların biyopsinin yapılacağı gün doktor tarafından belirlenmelidir. Öncesinde doktor tarafından söylenenler dikkate alınması gerekmektedir. Hazırlık aşamasında hastaların dikkat etmesi gereken ve uygulamaması ile birlikte patoloji sonucu etkilenecektir. Bu nedenle şu durumlar dikkate alınması hasta açısından çok önemlidir:

  • 2 gün boyunca cinsel ilişkiye girmemeli;
  • 3 gün öncesinde tampon uygulamamalı;
  • Kullandığı vajinal ilaçlar alınmamalıdır.

5 saat boyunca karnının tam olarak tok olmaması gerekmektedir. Ayrıca işlem öncesinde mesanenin boş olması gerektiğinden idrarını yapmalıdır. Aynı şekilde bağırsaklarının da boş olması gerektiğinden gerekirse lavman yapılması gerekecektir.

Nasıl Yapılır?

Yaklaşık olarak 20 dakika sürecektir. Hastanın önlem rahat kıyafetler giyinmesi gerekiyor. Özel bir hastane kıyafeti giyecek ve özel jinekoloji masasına ayaklarını açarak yatması gerekmektedir. İşlem sırasında bölgenin sadece uyuşturulmasıyla yapılacaktır. Fakat buna rağmen hastaların ağrısının olmaması için ağrı kesici ilaç alabilir. İşlem şu şekilde gerçekleşmektedir.

  • Vajinaya özel spekulum aleti yerleştirilerek vajina duvarları açılacaktır;
  • Işık ve mercekli olan kolposkop aleti yerleştirilerek serviks büyütülecektir.
  • Dürbün gibi olan bu mercekle bakara anormal durumun olduğu anlaşıldığında doktor tarafından çok küçük bir parçanın alınma işlemi gerçekleştirilecektir.
  • Doktor tarafından özel bir bezle birlikte vajina sıvısı alınacağı için bu sırada biraz yanma hissedilebilir.

Servikal biyopsi: Rahim ağzından alınan parçanın ismidir. Ağrı hissedilmemektedir. Parçanın alınması sırasında biraz baskı hissedilebilir.

Vajinal biyopsi: Vajina ya da vulva alt bölgesinden alınan parçadır. Bölgenin uyuşturulması ile birlikte yapılacak olduğundan ağrı hissedilebilir.

Kanama olmasını engellemek için öncesinde kanamayı durduracak solüsyon kullanılmaktadır. Çok küçük parça alınarak, özel bir kutuya konularak laboratuvara gönderilecek ve burada doktor tarafından incelenecektir.

Sonrası

İşlem sonrasında hasta gündelik hayatına hemen devam edebilir. Fakat sonrasında hastanın ağrısının olması görülmektedir. Bu sebeple doktorun reçete etmiş olduğu ağrı kesici ilaç kullanılması gerekiyor. Birkaç gün boyunca bu ağrı görülebilir. Sonrasında normal bir durum olacağından akıntının görülmesi, kahverengi renkli bir akıntı gelebilir. Bu akıntının iç çamaşırınıza bulaşmaması, mikrop kapmanıza neden olmaması için ped kullanılmalıdır. İşlem sonrasında bir hafta boyunca tampon kullanılmaması önemlidir. Cinsel ilişkiye girilmemesi de önemli bir önlem olacaktır.

Riskleri

Çok az komplikasyonları olmasına rağmen güvenilir bir prosedür olmaktadır. Biyopsi sonrasında hastalarda nadiren görülmekte olan riskler arasında şunlar bulunmaktadır.

  • Fazla kanama;
  • Enfeksiyon;
  • Pelvik bölgesinde ağrı.

İlk bir hafta boyunca hastanın çok dikkatli olması gerekmektedir. Birçok hastanın dayanamayacağı derecede şiddetli ağrısının olması durumunda ya da yüksek ateş yaşaması sonucunda bu durumda hemen doktoruna başvurması gerekmektedir.

Sonuçları

Sonuçları 5 gün ile 1 hafta içerisinde patoloji hekimi tarafından rapor hazırlanacaktır. Sizden biyopsi alınmasını isteyen doktorun görmesi ve herhangi bir olumsuz sonuç olması durumunda da tedavisi başlanması gerekmektedir. Servikal hücrelerin, prekanser ya da kanser olması görülmektedir. Ayrıca genital bölge içerisinde siğil varsa bunun da anlaşılacaktır. Hastaların şikayetlerinin neden kaynaklandığı biyopsi sonucunda ortaya çıkacaktır. Sonuca uygun olarak hekiminiz tarafından tedavi başlanmalıdır. İlaç tedavisi ya da cerrahi tedavi uygulanmaktadır. Kanserli hücrelerin görünmesi sonucunda ise cerrahi tedavi öncesinde ya da sonrasında kemoterapi uygulanabilmektedir.

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5
(1 Oy, Ortalama: 5,00 Toplam 5, Oy)
Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...