Karaciğer Biyopsisi Nasıl Yapılır? Neden Yapılır?

Karaciğer biyopsisi nasıl, neden yapılır sorularının cevaplarını, ayrıca bu işlem ile alakalı merak ettiğiniz tüm soruların cevaplarını yazımızda bulabilirsiniz.

Karaciğer Biyopsisi Nedir?

Vücudumuzun içinde yer alan birçok organın önemli görevleri bulunmaktadır. İç organlarımız arasında en büyüğü olan karaciğer’de önemli görevleri yerine getiren bir organdır. Görevleri arasında tükettiğimiz tüm besinlerin vücudumuz için protein, yağ ve şeker olarak ayrıştırılmasını ve bununla birlikte hastalıklardan korunmamız için antikor üretimi görevini yerine getirmektedir. Ancak bu organda istenmese de hastalıklar olmaktadır. Bunların belirlenmesi ve hastalığın kötü huylu olup olmadığını anlamak için biyopsi yapılmaktadır. Bu işlem sayesinde alkol nedeniyle oluşan hastalıklar, organda yağlanma, siroz ve hepatit gibi hastalıklar için kontrol yapılabilir.

Karaciğer Biyopsisi Neden Yapılır?

Fiziksel olarak birçok işaretin görüldüğü hastalıkların net bir şekilde tespit edilmesini sağlamak ve doğru tanıyı koyabilmek için bu işlem yapılmalıdır. Halk arasında bu işlemi yaptırmak isteyen kişilerin sayısı azdır. Korkuları arasında karaciğer’de parça alınması nedeniyle ciddi sorunların yaşanacağıdır. Ancak bu tamamen bir yanılgıdan başka bir şey değildir. Bu işlemin yapılmasının getireceği en önemli bilgi organ içerisinde oluştuğu tahmin edilen sorunun tam olarak nedenini bulmaya yaraması ve seviyesi hakkında net bir bilgiye ulaşmaktır. Yukarıda saydığımız hastalıklar için değil daha birçok sorun için bu işlem yapılabilir.

Karaciğer Biyopsisi İçin Nasıl Hazırlıklar Yapılır?

Bu işlem basit gibi gözükse de başlamadan önce mutlaka dikkat edilmesi gereken önemli noktalar bulunmaktadır. Doktorun öncelikle hastanın bu işlem esnasında heyecan duymamasını ve korkmaması için damardan ilaç vermesi gerekmektedir. Bununla birlikte son 24 saat içerisinde herhangi bir hap kullanmaması da gerekmektedir. İşleme başlamadan önce en az 6 saat kadar aç kalmanız gerekmektedir. Yani işlem sabah yapılacaksa geceden aç kalmak gerekir. İşleme başlamadan önce kan sayımı yapılmalıdır. Bu işlem ile hastada bir pıhtılaşma ihtimali ya da kanama olup olmadığı kontrol edilmiş olur. Bu biyopsiden en az 15 gün önce dahi yapılsa yeterli olmaktadır. Yukarıda saydığımız kontrolleri yaparak işlem için hasta hazır duruma getirilebilir.

Karaciğer Biyopsisi Nasıl Yapılır?

Karaciğer biyopsi yöntemi de diğer biyopsi işlemleri ile aynı şekilde yapılmaktadır. En çok tercih edilen yöntem iğne yoluyla yapılandır. Ancak farklı birkaç yöntem daha duruma göre uygulanabilmektedir. İlk olarak hasta işlem için hazır hale getirilmelidir. Ardından basamaklar sıra ile uygulanmalıdır.

  • İlk olarak sağ kaburgaların olduğu noktada iğnenin giriş yapacağı alan tespit edilir.
  • Bu bölge dikkatli bir şekilde temizlenir ve hastanın acı duymaması, işlemin rahat bir şekilde yapılabilmesi için lokal olarak anestezi yapılır.
  • İşlemden önce devreye ultrason aletleri de alınır. Nokta olarak işlem yapabilmek için bu aletler ile bölge tespit edilir. Genelde tespit edilen bölge kist ya da tümör’ün olduğu alanlardır.
  • Cerrahlar için özel olarak hazırlanan aletler yardımı ile karaciğere girilir, parça alınır ve dikkatli bir şekilde geri çıkılır.
  • Parça alındıktan sonra yara oluşabilecek bölgeyi kapatmadan içeride ki kanama kontrol edilmelidir. Kanama belirtileri varsa gerekli müdahale yapılmalı, ardından bölge dikkatli bir şekilde kapatılmalıdır.

Karaciğer Biyopsisi Yöntemleri

Karaciğer’den alınacak parça için tercih edilen en bilinen yöntem bu işlem için özel olarak hazırlanan iğne yöntemidir. Yukarıda anlattığımız gibi rahatça giriş yapılacak ve işlem sorunsuz bir şekilde tamamlanacaktır. Günümüzde çok özel bir durum olmadığı sürece tüm cerrahlar bu yöntemi kullanarak hastaya biyopsi uygulamaktadır. Bunun yanında farklı durumlar için uygulanacak yöntemler mevcuttur.

  • Kapalı ameliyat olarak da bilinen laparoskopik yöntemi ile de işlem yapılabilir. Bu işlem tamamıyla genel cerrahinin alanına girmektedir.
  • Eğer kaburgaların yanından karaciğere girilerek parça alınması işleminde yüksek kanama riski varsa bu işlem yapılmamalıdır. Bunun yerine boyun kısmımızda bulunan toplardamarlar kullanılmaktadır. Bu damar üzerinden karaciğere uzman tarafından gidilecek ve sorun yaşamadan, kanama olmadan işlem tamamlanmış olacaktır.

Karaciğer Biyopsisi Yöntemleri

Karaciğer Biyopsisi Yararı ve Zararı Nelerdir?

Sonuçta vücudumuzun içerisine belirli materyaller ile girildiği için bir zarar görme ihtimali de mevcuttur. Ancak bizim gelecekte ki sağlık durumumuzu tespit etmek ve tedavi edilmesini sağlamak açısından önemli bir yöntemdir.

  • Dikkatli uygulandığında herhangi bir zararı olan işlem değildir. Sıklıkla karşılaşılan sorun işlemin ardından kanama olmasıdır. Önceden yapılan testler ile bu durum tespit edilebilmektedir. Kanamanın işlem sırasında yaşanma riski yüzde 1 olmaktadır. Gelişen tıp teknolojisi ile tedavi edilmesi daha kolay olmaktadır.
  • En önemli yararı ise karaciğerde oluştuğu tahmin edilen kitlenin kötü mü ya da iyi huylumu olduğunu net bir şekilde tespit etmektir.

Karaciğer Biyopsisi İşleminin Ardından Sonuç Ne Zaman Çıkar?

Biyopsi işlemi başarılı bir şekilde yapıldıktan ve ortada bir risk olmadığı anlaşıldıktan sonra patolojik sonuçları beklemek gerekmektedir. Bu işlemin ardından yaklaşık 15 gün içerisinde sonuçlar doktorunuzun eline gelecektir. Bundan daha kısa süre içerisinde de sonuçların çıktığı durumlar yaşanabilmektedir. Tabi bu sonuçlar ile tespit edilecek önemli hastalıklar mevcuttur. Tespit edilecek hastalıklar genelde aşağı da ki gibi olmaktadır.

  • Wilson Hastalığı
  • Karaciğerde kronik rahatsızlıklar
  • Yüksek demir nedeniyle karaciğer rahatsızlıkları
  • Karaciğerde ki safra kanallarında ki sorunlar
  • Bağışıklık sisteminde ki sorunlar
  • Hepatit B ve C tespiti
  • Karaciğer Yağlanması

Bunların hangisi olduğu patolojik sonuçlar doktor tarafından incelendikten sonra kesin tanı konacaktır. Büyük ihtimal hastalığınız düşük, orta ve yüksek riske sahip olacaktır. İşlemi yapan doktor size bu konularda gerekli bilgiyi verecektir. Ardından hastalığınız için gerekli tedavi yöntemi uygulanmaya başlanacaktır.

Karaciğer Biyopsisi Ardından Dikkat Edilmesi Gerekenler?

Karaciğer biyopsi işleminizin ardından mutlaka dikkat edilmesi gereken önemli detaylar mevcuttur. Bunlar ilk 24 saat ve daha sonrası olarak ayrılmalıdır. Maddeler halinde dikkat edilmesi gereken noktalardan bahsedelim.

  • Hasta işlemden sonra müsaade altında bekletilmelidir. 2 ile 4 saat ideal sürelerdir.
  • İşlemden 3 saat sonra hastada bir şikayet yoksa su içmesine izin verilebilir.
  • 4 saat sonra gene şikayet yoksa besin tüketimine izin verilir.
  • 24 saat boyunca herhangi bir ağırlık kaldırmamalıdır.
  • Hastada işlem bölgesinde ya da omuzlarında bir ağrı varsa ağrı kesici ilaç kullandırılmaktadır.

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5
(1 Oy, Ortalama: 5,00 Toplam 5, Oy)
Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...