Meme Biyopsisi Nedir? Meme Biyopsisi Nasıl Yapılır?

Meme biyopsini nedir, nasıl yapılır. İşlemin nasıl, ne şekilde yapılacağı ve işlemle ilgili bilinmesi gereken tüm detayları yazının içerisinde bulabilirsiniz.

Meme Biyopsisi Nedir?

Sağlık alanında yapılan özel çalışmalar ile birlikte erken tanı koyma ihtimali günümüzde çok daha kolay oluyor. Bu ön tanının kesin hale gelmesi içinse biyopsi uygulanmaktadır. Bu işlem sadece meme için değil farklı alanlar içinde uygulanıp, özel laboratuarlar da test için uygun madde alınmaktadır. Bu sayede o maddenin patolojik incelemesi daha net bir sonuç ortaya çıkaracak ve hastalığın varlığı, durumu ve geleceği hakkında uzmanların gerekli bilgiye ulaşmasına yardımcı olacaktır. Meme için yapılan bu işlem ile bölgeden alınacak bir doku ya da hücre ile o bölgede herhangi bir tehlikeli hastalığın varlığının olup olmadığına bakılmaktadır. Bu işlem ortalama olarak 1000 TL ile 2000 TL arasında değişmektedir. İşlemin kendisi ve patoloji sonuçları bu fiyata dahildir. 

Meme Biyopsisi Nedir?

Meme Biyopsisi Neden Yapılır?

Meme bölgesinde yapılan bu işlem sıklıkla kadınlarda uygulanmaktadır. Bildiğiniz gibi yani çevrenizden duyacağınız gibi birçok kadın bu sorun nedeniyle göğüslerini kaybetmektedir. Genelde hastalık meme kanseri olarak dikkat çekmektedir. Bu işlem o bölgede ki kanserin var olup olmadığını uzmanların kesin olarak sonuç almasını garantileyen tek yöntemdir. Korkulacak ve bir işlem olmasa da dikkatli ve hızlı bir şekilde yapılmasında büyük bir önem vardır. Sadece kanser tanısı için değil bu bölgede oluşabilecek farklı hastalıklarında varlığını öğrenmek için uygulanacak olan bir işlemdir.

Meme Biyopsisi Nasıl Yapılır?

Küçük bir doku parçasının mikroskop altında görebilmesi için yapılan bir işlemdir. Bu işlem 4 farklı şekilde yapılabilmektedir. Hepsinin ortak amacı hastalığın varlığını tespit edilmesini sağlamak olacaktır. Tabi bu işlemlerden hangisinin uygulanacağı uzman kişiler tarafından belirlenmelidir. Her işlemin kendine has özel detayları bulunmaktadır.

  • İğne Biyopsisi

En basit işlem diyebiliriz. İşlem bir uzman tarafından dakikalar içerisinde tamamlanmaktadır. Yapılacak işlem ile ince bir iğne ucu memenin gerekli bölgesine sokulup, buradan doku örneği alınması sağlanır. Kanser olup olmadığını anlamak için ilk tercih edilen yöntem olarak görülür.

  • Kesici İğne Biyopsisi

Tru Cut olarak da bilinen kesici iğne biyopsi işlem direk olarak memenin dokusunda örnek almak için kullanılır. Alınacak parça çok küçük olsa da işlemin yapılacağı o bölgeye lokal bir şekilde anestezi uygulanmaktadır. Bu işlemin ağrı yaşanmadan atlatılmasını sağlar. Bu işlemde uzman tarafından birkaç dakika da tamamlanmaktadır. Sık kullanılan yöntemlerden birisidir.

  • Cerrahi Biyopsi

Bu yöntem cerrah tarafından tanı için son çare olarak uygulanmaktadır. Diğer yöntemler ile gerekli bilgiyi ulaşamadığı durumlarda memenin gerekli görülen bölgesinden ameliyat ile parça alınması işlemidir.

  • Vakumlu Biyopsi

Bu sistem sıklıkla uygulanan yöntemlerden bir tanesi değildir. Genelde şüpheli bulguların tanısını kanıtlamak için kullanılan bir sistemdir. Genelde bu yöntem ile iyi huylu kitleler başarılı bir MR sonucunun ardından herhangi bir kesin oluşturulmadan kitlenin çıkarılması için tercih edilmektedir. Bu işlem özel bir masa üzerinde gerçekleştirilmektedir. Yüz üstü yatan hasta streotaksik biyopsi masası adı verilen sistem üzerinden yapılmaktadır. Bir gün dinlenmenin ardından hasta taburcu edilmektedir.

Meme Biyopsi İşleminde Bilinmesi Gerekenler

Biyopsi işlemi yapılmadan önce ön hazırlık gerçekleştirilmektedir. İlk olarak doktor hastanın kullandığı ilaçlara bakar ve onların işlemden önce kullanılmasını kesmesini ister. Genelde bir kan örneği alarak kanda ki maddeler ve işleme engel olacak durumların var olup olmadığına bakılmaktadır. O gün için dar kıyafetlerin giyilmemesi ve bölgeye herhangi bir şekilde merhem ya da pudra sürülmemesi istenir. Hafif aç kalmak işlem için yeterlidir. Vakum biyopsini haricinde diğer üç işlem genelde 15 ile 20 dakika içerisinde uzman tarafından gerçekleştirilir. Vakum ile yapılacak işlem yarım saatin biraz üzerinde sürebilmektedir. İşlemin yapıldığı bölgede hafif morluklar dikkat çekebilir. Bu kısa süre içerisinde ortadan kalkacak durumlardır. Biyopsi işleminin sonuçları 1-2 gün içerisinde çıkmaktadır. 

Meme Biyopsisinde Oluşabilecek Riskler

Bu işlemlerde nadir olarak görülebilen bazı riskler mevcuttur. Bu riskler arasında ilk sırada kanama görülebilir. Çok nadir görünse de kesilen bölgede bu durum yaşanabilmektedir. Ancak önemli müdahalelerin gerekeceği şiddette ki kanamalar çok nadir olarak görülmektedir. Enfeksiyon riski iğne ile yapılan işlemlerde bir risk olarak görülse de artık tek kullanımlık malzemeler kullanıldığından bu da bir risk olarak görülmeyebilir. Yanlış tanı riski en çok korkulan durumlardan birisidir. Tabi bunun için yanlış bir noktadan biyopsi yapılmalıdır. Bundan önce yapılacak olan işlemler ile dokunun alınacağı bölge doğru şekilde işaretleneceğinden buda yaşanması düşük bir olasılıktır.

Biyopsi işlemi genelde radyologlar tarafından yapılmaktadır. Kitle kötü ya da iyi huylu olup olmadığına karar vermeden cerrahi müdahale gerektirmez. Halk arasında genelde ilk işlemin cerrahi müdahale yöntemi ile bölgenin alınması sonuçlanacağı düşünülmektedir. Ancak teşhis için ameliyat gerektirmeyen biyopsi işlemi sayesinde teşhis rahatça konulmaktadır. Günümüzde gelişen sağlık çalışmaları sayesinde hastada çok nadir yara izleri oluşmakta ve işlem doğru şekilde uygulanmaktadır.

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5
(1 Oy, Ortalama: 5,00 Toplam 5, Oy)
Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...