Pankreas Biyopsi Nasıl Yapılır?

Pankreas organından küçük bir parça alınarak patoloji laboratuvarında incelenmesinin nedenleri, biyopsi aşamaları ve riskleri hakkında genel bilgiler.

Pankreas Biyopsisi Neden Alınır?

resimSindirim sisteminin ve endokrin hormonlarının salgılanmasında önemli yer tutan pankreas bezinde oluşan kanserli hücrelerin olup olmadığını anlayabilmek amacıyla biyopsi yapılmaktadır. Doku örneği alınarak mikroskop altında incelenmesiyle birlikte pankreas kanseri tanısının konulmasında en güvenilir yöntem olmaktadır. Pankreas organından doku alınarak hücrelerin incelenmesi hayati önem taşımaktadır. Şu sebeplerden kaynaklı olarak yapılması söz konusu olacaktır;

  • İyileşmeyen yaraların olması;
  • Ülserler;
  • Polipler;
  • Tümörler.

Cerrahi yöntem ile birlikte pankreastan çok küçük bir parça alınmasıyla hastanın şikayetinin neden kaynaklandığı anlaşılacaktır. Kişinin şikayetlerine bağlı olarak spesifik hastalık olup olmadığının yanıtını vermektedir. Daha öncesinde hastada yapılan MR, bilgisayarlı tomografi ya da ultrason görüntülemesi ile birlikte tümör görünmesi halinde hücrelerin incelenmesi gerekmektedir.

Parçanın alınmasıyla birlikte hücrelerin jenerasyonu incelenecek ve iyi ya da kötü huylu olduğu anlaşılacaktır.

Biyopsinin Yapım Aşamaları

Pankreasın biyopsisi için farklı yöntemler uygulanmaktadır. Karın boşluğunda bulunan organdan parça alınması için hangi yöntem kullanılacağına doktor karar verecektir. Ülkemizde en sıklıkla şu yöntemlerle doku örneği alınmaktadır:

  • İğne aspirasyonu;
  • Perkütan;
  • Laparoskopi ;
  • Ameliyat;
  • Endoskopi.

İşlemin gerçekleşmesi her zaman için steril bir ortamda gerçekleştirilmeli ve uzman hekim gözetiminde yapılmalıdır. SGK güvencesi olan hastaların herhangi bir ücret ödemeden yaptıracağı ve SGK güvencesi olmayanların ise ücretini kendisi karşılamalıdır.

Öncesinde Hazırlık

Hastanın şikayetleri doğrultusunda parça alınmasına karar verildiğinde randevu tarihinden 3 gün önce bazı durumlara dikkat etmesi gerekmektedir. Dikkat etmemesi durumunda komplikasyonların gelişimine neden olur. Yan etkilerin olmaması için 3 gün öncesinde diyet yapmalıdır. İşlemin gerçekleşeceği gün ise 8 saat öncesinde herhangi bir şey yememeli ve içmemelidir. Bütün kan tahlilleri, ultrason görüntülemesi ve anestezi onayı da alınmalıdır.

Hastaların ameliyathane ortamında gerçekleşecek olduğundan, vücudunda herhangi bir takı, aksesuar bulundurmamalı ve sürekli kullanmakta olduğu ilaçlar alınmamalıdır.

Yapım Aşamaları

İğne aspirasyonu: Kalın ya da ince iğne kullanılarak gerçekleştirilmektedir. Doku numunesi alınması için çapı 1 milimetreden daha küçük olan iğnenin ultrason cihazı eşliğinde karın boşluğundan girerek, organa ulaşacak ve çok küçük bir parça alınacaktır. İşlem ortalama 20 dakika sürmektedir.

Endoskopik biyopsi: Bazı hastalarda endoskopi yöntemiyle organdan doku örneği alınabilmektedir. Bunun için özel endoskopi cihazı kullanılarak ucunda iğne tarzında bir hortumun ince bağırsaklarından geçerek pankreasa ulaşır ve burada çok küçük bir parça alınmaktadır. işlem 10 ile 20 dakika arasında sürmektedir.

Cerrahi yöntem: Laparokopi ya da açık ameliyat altında gerçekleşmektedir. Hastaların genel anestezi altında uyutulması ile birlikte, karın boşluğundan çok küçük kesi yapılmasının ardından pankreasa ulaşılmasıyla gerçekleşecektir. Metastaz gerçekleşmesi durumunda tercih edilen bir yöntem olmaktadır.

Sonrası

Doku örneği alınması sonrasında hastaya uygulanan işlem ile birlikte dikkat etmesi gerekmektedir. Cerrahi yöntem kullanılarak parçanın alınması sonrasında hastanın gözlem altında kalması için birkaç gün hastanede yatışı gerçekleşecek ve taburcu olmasıyla birlikte 15 ile 20 gün arasında doktor raporu verilmektedir.

İğne yöntemiyle doku örneği alınması ile birlikte hastaların birkaç saat boyunca hastanede yatması ve herhangi bir komplikasyon gelişmemesi durumunda taburcu edilmektedir.

Hastanın enfeksiyon riskine karşı hijyenine dikkat etmesi ve ayrıca doktorun reçete ettiği ilaçları aksatmadan almalıdır. Sonuçların çıkması 5 gün ile 1 hafta arasında kendi doktorunuza gönderilecektir. Uygun tedavinin başlaması için sonuçların çıkması beklenmektedir.

Riskleri

Nadiren bir takım komplikasyonlar ortaya çıkmaktadır. Hastalarda görülen riskler arasında yanlış bölgeye girilmesi, kanamanın gerçekleşmesi ya da enfeksiyon kapılması sonrasında iltihaplanma görülmektedir. Yüksek ateş ve dikiş bölgesinden akıntı geliyorsa doktor bilgilendirilmelidir. İğneli biyopsi alma işlemi sırasında ise hastalarda cilt altı kanamaları sonucunda bazen morarma ve ağrı görülmektedir.

Sonuçları

Biyopsi sonrasında hastanın şikayetlerinin neden kaynaklandığı anlaşılacaktır. Doku örneğinin mikroskop altında patoloji hekimi tarafından incelenmesi sonucunda safra kanallarında ya da anatomik gelişiminde ki sorunlar ortaya çıkacaktır. İyi huylu ya da kötü huylu olarak ortaya çıkan tümörlerin incelenmesi sonrasında tanısı konulmaktadır. İnceleme sonrasında hücrelerin anormal gelişimi sonucunda şu hastalıklar konulabilir:

  • Adenokarsinom;
  • Karsinom;
  • Müsinöz kistik;
  • Dev hücreli tümör.

Şikayetlerin artması ile birlikte metastaz gelişimi gibi durumlar incelenmesi amacıyla uygulanmaktadır. Kan damarlarının yetersiz beslenmesi gibi bir durum ya da radyasyona maruz kalınması halinde riskli olan kişilerde uygulanarak sonuçlar rapor olarak yazılacaktır.

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Oyunuz ilk olacak)

Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...