Kalp Tomografisi neden çekilir ve nasıl hazırlanmalıyız

Kalp tomografisi ile alınacak olan görüntüler sayesinde erken tanı koymak mümkündür. Ayrıca erken tanı erken tedavi de anlamına gelir.

KT Nedir?

Kalp tomografisi filmi

Kalp tomografisi filmi

Kalp tomografisi bilgisayarlı tomografi ile damar içinin görüntülenmesine yardımcı olan anjiografinin birleştirilmesi ile insan vücuda bulunan damarlar ile alakalı detaylı ve ayrıntılı bilgi veren bir yöntemdir. Geleneksel olan bilgisayarlı tomografi cihazlarında insan vücudundan dilimler ya da kesitsel şekilde görüntüler alınmaktadır. Alınan bu görüntüler tüm organlar ve çekilen damarlar da dilim halinde oluşmaktadır.

Çekilen bölge dilimleri belli aralıklar ile kesildiğinden dolayı onlarca dilim şeklinde meydana gelir ve bu şekilde değerlendirilir. Elde edilen bu görüntüler içinde damarlarda çok küçük yapılar ile karşınıza çıkmaktadır. Bilgisayar desteği elde edilmiş olan bu dilimleri birleştirerek 3 boyutlu görüntü elde edilmesine olanak sağlamaktadır. İnsan vücudunda bulunan bir atardamar görüntülemesi yapılacaksa toplardamardan verilmiş olan kontrast maddenin damar içinde oluşan akışının takibi yapılır ve ortaya çıkacak olan dilimlerin birleştirme işlemi yapıldıktan sonra 3 boyutlu olan kalp tomografisi elde edilir.

Yapılacak olan inceleme kalpte bulunan toplardamarlar için yapılacaksa bu incelemeye BT venografi ismi verilmektedir. Çekilecek olan bu kalp tomografisi esnasında damar yolu açılır ve kontrast madde verilir. Kontrast maddenin atardamar sistemine karışması ile kalp tomografisi elde edilir.

KT Neden Çekilir?

BT anjiyo çekimi ( kalp tomografisi ) damar hastalıklarının, pulmoner emboli, derin ven trombozu, vrizmalar, tıkanıklık ve damar tıkanıklıklarının ortaya çıkmasına yardımcı olmaktadır. Damarlarda bulunan daralma, daralmalarda manyetik rezonans görüntüleme hakkında da detaylı şekilde değerlendirme yapılmaktadır. Yapılacak olan bu uygulama sayesinde damarlara daha az rahatsızlık verilir ve damarlar ile alakalı olarak doğru bilgi elde edilir. Kalp tomografisi ayrıca;

  • Kalp anjiyografisinde kesin kararın verilememesinde
  • Kalp ile alakalı yapılan işlemlerin başarısız olmasında
  • Kalp anjiyografisi açısından risk taşıyan durumlarda
  • Stent takılan damarların kontrol edilmesinde
  • Kalsiyum ile alakalı olan skorların yapılmasında
  • Kalp damarlarında bulunan sertliklerin tespitinde ve darlığın derecelendirilmesi işlemlerinde kullanılmaktadır.

KT Çekim yöntemleri

Kalp tomografisi çektirmeden bir gün önce kalp ritminin artmasına olanak sağlayacak olan viagra, enerji verecek olan içecekleri, uyarıcı olan maddeler, alkol, çay, kahve ve sigara tarzındaki maddeler ve ilaçlar kullanılmamalıdır. Çekim esnasında elde edilecek olan tüm görüntüler ve kalp hareketleri eş zamanlı şekilde alınmaktadır. Kalp hızının yaklaşık olarak 65/ dak düşük seviyede olması görüntü kalitesinin en üst düzeye çıkmasına olanak sağlar.

Bunu elde edebilmek adına çekim öncesinde kalp hızının düşmesine olanak sağlayacak olan ilaçlar doktor tarafından hasta olan kişiye en uygun dozda ve şekilde verilir. Kalp tomografisi çekilecek olan kişilerin çekim işlemine gitmeden 4 saat kadar öncesinden yemeyi ve içmeyi bırakması gerekmektedir. Kalp tomografisi için kişilerin üzerinde bulunan kıyafetler ve takılar çıkartılır. Bunların yerine elbise gibi olan bir önlük giydirilmektedir.

Hamile olan kişilere ve hamilelik şüphesi olan kişilere kesinlikle kalp tomografisi çekilmez. Hasta olan kişi tomografi cihazının masasına yatırılır ve cihazın içine sokulur. Doktorun istekleri doğrultusunda kalp tomografisi çekimi 60 dakikaya kadar sürebilmektedir.

Bilgisayarlı Kalp Tomografisinin Sağladığı Yararlar

Kalp tomografisi erken tanı konulması açısından oldukça önemlidir ve kalp krizi geçirmeden tedavi olma imkânı vermektedir. Tomografi işlemlerinin bu uygulamasının teknoloji ile geliştirilmesi ve giderek yaygın hale gelmesi kalp damar hastalarına erken şekilde tanı konmasına ve erken şekilde tedaviye başlamasına olanak sağlanmaktadır.

Kalp için çekilen BT anjiyografisi sayesinde damarların duvar yapıları, kabin, oluşan plak özelliklerinin tamamı, akciğer ve kalbin ana atardamarlarının yapısal anlamdaki bozuklukları ve kalbin ana atardamarlarının anatomileri incelenmektedir.

Ayrıca kalbin çalışma şekli ve yapmış olduğu iş ile alakalı olarak hemen hemen gerçek zamanlı olarak görüntülerde alınabilir. Kalp bolluğunun normal seviyedeki çalışma hareketleri ile kalp kapağının işlevleri de kalp tomografisi ile gerçek zamanlı değerlendirilir.

Bilgisayarlı Kalp Tomografisi Sonrası Hastanede Kalınır mı?

Kalp tomografisi çekimi sonrasında kontrast madde sonrasında oluşabilecek olan alerji gelişimi ve tansiyonun çıkıp çıkmadığına dair hastanın takibi yapılır.

Bunun için belli bir zaman hastanede gözetim altında tutulur. Bu takibin sonrasında hasta olan kişiler aktif bir şekilde günlük yaşamına ve aktivitelerine devan edebilmektedir. Kap tomografisinin çekildiği gün hasta olan kişilerin hastanede kalmasına kesinlikle gerek yoktur.

Kalp Tomografisi Fiyatları

Kalp tomografisi özel hastanelerde, kliniklerde, görüntüleme merkezlerinde ve SGK bağlı olan hastanelerde çekilmektedir. Kalp tomografisi işlemlerinde fiyatlar cihaza göre değişkenlik gösterirken, hastane, klinik ve görüntüleme merkezinin verdiği hizmete göre de farklılıklar göstermektedir.

Fiyatların değişkenliği arasında çok fazla fiyat farkı bulunmaz. Devlete bağlı olan hastanelerde bu tarz çekim işlemlerinde kullanılan cihazların özel olmasından kaynaklı olarak ilave ücret alımı yapılabilmektedir.

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5
(1 Oy, Ortalama: 5,00 Toplam 5, Oy)
Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...

Soru - Cevap

Büşra11.01.2017

Hocam sinüs taşikardi ve ani tansiyon yükselip düşmesi sebebi ile vazoxen yarım kullanıyorum. 20 gündür ancak kalp grafiklerim bozuk. Göğsümde şiddetli ağrı sebebi ile bugün tomografiye karar verdi ve beloc 50mg günde iki defa verdi 5 gün için için rahatlasın diye çekelim dedi. Beloc fazla değil mi ben 2.5 gram kullanırken yardımcı olursanız sevinirim

Makale Editörü Ayşe Korkmaz

Büşra hanım merhaba,


Verilen ilaçlar tamamen çıkan raporların ve tetkik sonuçlarınız göz önünde alınarak verilmiştir. Bunun için en doğru ilaç dozu ayarlamasını yine uzmanınız yapacaktır. Sizi rahatlatmak amacı ile gerekli doz ayarlamasını yapmıştır. Zaten doz yüksekliği mevcut olsa sizde sağlıksal açıdan farklı sorunlar karşınıza çıkar. Uzmanınıza güvenmenizi tavsiye ederim. Tomografi çekim işlemleri için vücudun sağlık düzeyinin yerinde olması gerekir. Bence uzmanınız vücudunuzun buna hazır olması için uğraşmıştır.


Sağlıklı günler, geçmiş olsun

Soru ekle

Sorunuz: