Karın Tomografisi İle Erken Tanı

Karın tomografisi sayesinde yaşamınızda oluşacak olan kanser riskini tanısı erken şekilde yapılır. Ayrıca tedavi planması da en doğru şekilde yapılmaktadır.

Karın Tomografisi Nedir

Karın Tomografisi filmi

Karın Tomografisi filmi

Karın tomografisi röntgen ışınlarının vasıtası ile vücudun ince dilim şekilde araştırılmasına ve görüntülenmesine olanak sağlayarak erken tanı konulmasına yardımcı olur. Karın tomografisi insan vücudunda var olan hastalıklı organın araştırılması için sık şekilde çekilmektedir. Karın tomografisi bilgisayar desteği ile çekim sağlar ve gelişen teknoloji sayesinde bu cihazlar oldukça olumlu olan sonuçlar ortaya koymaktadır. Kısa bir zaman içinde hasta olan kişinin vücudundan ince olan kesitler hızlı bir şekilde alınmaktadır. Tomografi işlemleri bilgisayarlı yapıldığından dolayı ve inceleneceği organa göre isim almaktadır.  Karın tomografisi de ismini bu şekilde almıştır. Bilgisayarlı tomografiden alınacak olan görüntüler röntgenden daha ayrıntılı ve detaylı şekilde doktorun eline geçer. Bu sayede karın ile alakalı olan tedavi planlaması detaylı yapılır. Bu tarz cihazlar erken tanı konması ve planlı tedavi açısından hem hasta olan kişiye hem de doktora büyük bir katkı sağlamaktadır. Karın ya da farklı bir organ olsun fark etmeden tomografi cihazından X ışınları ile görüntü alınır ve görüntüler 3 boyutlu şekilde de çıkartılabilir.

Neden Çekilir

Karın tomografisi bu bölgede bulunan rahatsızlıklara tanı koymak, var olan rahatsızlığın ne düzeyde yayıldığını öğrenmek ve diğer organlara verdiği zararları öğrenmek adına çekilir. Çekilen görüntüler ve alınan bulgular doğrultusunda doktorlar en doğru ve en planlı tedavi yöntemini ortaya çıkartırlar. Karın tomografisi ile erken teşhis olanağı mümkündür ve bu şekilde birçok kişi hastalığını atlatabilir.

Nasıl Çekilir

Kadın tomografisinin çekilebilmesi için hastanın çekim saatinden en az 1 saat önce gelmesi gerekmektedir. Bu zaman gerekli olan kayıt işlemlerin tamamlanabilmesi için yeterli bir süredir. Hastanın üzerinde metal takı bile kalmaması gerekir. Bunun içinde tamamen soyunması istenen hastaya önlük giydirilir. Hastadan alınacak görüntünün net şekilde olabilmesi adına kontrast madde içilmesi gerekmektedir. Bu kontrast madde karın bölgesinin ve bağırsakların net şekilde görüntülenmesine olanak sağlamaktadır.

Hasta olan kişi karın tomografisi çektirmek için cihazın içine girdiğinde hareketsiz bir şekilde masanın üstünde uzanmalı ve karın tomografisi çekimi için gerekli olan duruş ile durmalıdır. Yapılacak olan çekim esnasında hastanın radyasyonun çok fazla maruz kalmaması adına görevli olan kişiler ellerinden geleni yaparlar.

Karın tomografisi çekimi doktorun istekleri doğrultusundan ve hastanın klinik bulguları da göz önüne alınarak 15 dakika ya da daha uzun sürebilmektedir. Bundan kaynaklı olarak yapılacak olan tomografi incelemesi daha önce çekilen tomografi incelemesinden farklı ise korkmamak ve endişeye kapılmamak gerekmektedir. Doktor ek görüntülere ya da diğer organlara da bakmak istemiş olabilir. Çekim yapan radyologlar incelemesi yapılan hasta ile alakalı yeterli düzeyde ve net sonuçları elde ettikten sonra yapılan incelemeyi sona erdirir ve hastanın tomografi cihazından çıkması istenir.

Hasta olan kişi üzerini giyindikten sonra ve kendini iyi hissediyorsa günlük olan yaşamına hemen geri dönebilir. Kontrast madde içiminde sonra hasta kendisinde uyuşukluk hissetse bile bu gelip geçici bir durumdur. Yani bu konuda endişeye kapılmaya ve korkmaya gerek yoktur. Karın tomografisi ile kısa zaman içinde oluşabilecek olan hastalıklar, bunların ne kadar yayıldığı, tutunma oranları ve diğer organlara verdiği zarar ortaya çıkar. Bu sayede erken tanı ve erken tedavi başlanır.

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 vote, average: 1,00 out of 51 vote, average: 1,00 out of 51 vote, average: 1,00 out of 51 vote, average: 1,00 out of 51 vote, average: 1,00 out of 5
(1 Oy, Ortalama: 1,00 Toplam 5, Oy)
Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...