Toraks Tomografisi Hayat Kurtarıyor

Toraks tomografisi gögüs tomografisi olarak da bilinmektedir. Akciğerde oluşabilecek olan kanser ile alakalı detaylı tüm bilgileri vermektedir.

Toraks Tomografisi Nedir

Toraks tomografisi, röntgen ışınları sayesinde vücudu 3 ila 10 mm ince dilimler şeklinde kesitler ile inceleme olanağı sunan bir tekniktir. Bu şekilde organların hastalıklarına tanı koymada ve farkına varmada yardımcı olur. Gelişen teknoloji sayesinde kesitli şekilde çekim yapan cihazlarında hızları artmış ve alabilecekleri kesit kalınlıklarında azalma olmuştur. Tek bir nefes ile tüm vücudu dilimler şeklinde görüntülemekte, aralıksız şekilde alınan kesitler bilgisayarlara işlenmekte ve bu şekilde insan anatomisinin daha net anlaşılması sağlanmaktadır. Bilgisayar yardımı ile çekim yapılan bu cihazlarda çekim yapılacak organa göre isim verilir.

Örneğin; kişilerin bağırsak kısmından inceleme yapılacaksa bağırsak tomografisi, göğüs kafesi kısmından çekim yapılacaksa da toraks BT ya da toraks tomografisi ismi verilmektedir.

Göğüs ile alakalı olan rahatsızlıklarda hekimler batın tomografi, toraks tomografi, akciğer röntgeni, beyin tomografi, kemik taraması istemektedir. Toraks tomografi bunlar içinde yapılması gerekli olan en büyük detaydır. Çekilecek olan bu tomografisi görüntüsü doktora yardımcı olacak olan en büyük ek kaynaktır. Kısa süre içinde insanı bunalmasına olanak sağlamadan biten çekimde esnasında alınan kesitler 3 boyutlu da radyologlar tarafından düzenlenebilmektedir.

Toraks Tomografisi filmi

Neden Çekilir

Toraks tomografisi oluşan akciğer kanserinin teşhis edilmesine olanak sağlamaktadır. Akciğer ile alakalı yaşanan sıkıntılarda ilk olarak doktor tarafından akciğer radyografileri istenmektedir. Bunların çekiminden sonra torak tomografisi istenir. Torak tomografisine göğüs tomografisi adı da verilmektedir. Alınan görüntüler doktorlar için önemli ve detaylı bir sunum gibidir. Çünkü akciğer kanseri ortaya çıkınca ilk olarak akkan bezlerine yayılım yapmaktadır. Bu yayılım ile beraber ya da sonrasında uzakta olan diğer organlara metastaz yapmaktadır. Bundan dolayı akciğer kanseri ile karşılaşıldığında göğüs kafesi içinde sınırlı düzeyde kaldığından, göğüs kafesi dışına yayıldığından, tutunduğu organa ne tarz zararlar vereceğini ve insan vücudunda ne kadar yayılım yaptığını öğrenmek amaçlı olarak toraks tomografisi çekilmektedir. Yapılacak olan inceleme sırasında böbreküstü bezlere ve karaciğere tutulup tutulmadığına da bakılır. Ayrıca çok minik olan urlar da görüntülenebilmektedir.

Nasıl Çekilir

Akciğer ile alakalı yaşanan sıkıntılarda ilk olarak doktor tarafından akciğer radyografileri istenmektedir. Bunların çekiminden sonra toraks tomografisi istenir. Toraks tomografisi ile hastalığın durumuna, diğer organlara tutulup tutulmadığına ve akken bezleri ile alakalı olan kontroller sağlanmaktadır. Tomografi çekim saatinden önce 6 saat bir açlık gerekmektedir.  Bu açlık hastanın çekim öncesi ve sonrasında kendisini daha iyi hissetmesine de olanak sağlar. Hastanın hazırlanmasından sonra damar yolu ile şekerli olan özel bir ilaç enjekte edilir.

Vücut içinde var olan tümör hücreleri enerji sağlamak adına şeker kullanır ve enjekte edilecek olan şekerli ilacı kolay bir şekilde tutarlar. Bu sayede vücutta bulunan tümörün yapısal olarak radyografik şekilde görünür bir hale gelir. Bazı durumlarda iyi olan bazı durumlarda kötü olan tümörlerin ayrıştırılmasında da kullanılır. Doktorun isteklerine göre damar yolundan özel renkli olan bir boya verilerek hastanın damarsal yapıları da kolay bir şekilde görüntülenebilmektedir. Yapılacak olan bu uygulama esnasında baş dönmesi, nefes alıp vermede sorun ve sıcak basması gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Damar yolu ile boya enjekte alan kişi bu belirtileri muhakkak söylemelidir. Toroks tomografisi için masaya yatırılan kişi cihaz içine alınır ve kısa sürede tomografi çekimi tamamlanır.

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5
(1 Oy, Ortalama: 5,00 Toplam 5, Oy)
Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...