Volumetrik Dental Diş Tomografisi nasıl çekilir

Diş tomografisi diş ve çene ile alakalı tüm sorunları, implant uygulaması için gerekli olan tüm detayları ayrıntılı şekilde ortaya çıkartmaktadır.

Diş tomografi özellikleri

Diş tomografisi hatayı en aza indirmek, en düzgün şekilde tedavi planlaması yapmak ve başarıyı en üst düzeye çıkartmak adına kullanılan görüntüleme yöntemidir. Panoramik olan radioğrafiler ile sadece ama sadece kemiklerin yükseklik ile genişliği ile alakalı olan yaklaşık değerler elde edilmektedir.

Diş tomografi filmi

Diş tomografi filmi

Diş tomografisi ile yapılacak olan görüntülemeler de ise yükseklik ve genişliği ile birlikte derinliği ile alakalı bilgiler de alınmaktadır. Derinlik ile alakalı olan bilgiler birebir aynı şekilde alınır. Bu görüntüleme şeklinde dental volumetrik tomografi ve 3 boyutlu diş tomografisi kullanılır.

Dental Volumetrik Tomografi Nedir?

Dental volumetrik tomografi X ışınlarının yardımı ile incelenmek istenilen bölgelerin kesitsel şekilde görüntülerini oluşturan bir teşhis yöntemidir. Diş tomografisinde röntgen ile görüntülenemeyen kemik ile yumuşak doku ayrıntılı bir şekilde görüntülenebilmektedir.

Dental Volumetrik Tomografisi

Dental Volumetrik Tomografisi

Dental volumetrik tomografi cihazları belli başlı planlar doğrultusunda, farklı şekillerde ve birçok sayıda kesitler ile görüntü almaktadır. Alınmış olan bu kesitler ileri düzeyde gelişmiş olan yazılımlar yolu ile yeniden yapılandırılarak çekim yapılması istenilen bölgenin ya da bölgelerin her türlü açıdan görüntülenmesini sağlamaktadır. İleri düzeyde ve detaylı şekilde alınan görüntüler sayesinde her tedavi şeklinde yol gösterici olan tomografi ayriyeten insanların kafataslarının hacimsel şekilde görüntülerini de meydana getirerek kemik yapısının da incelenmesine olanak sağlamaktadır. Dental volumetrik tomografi en az dozda radyoysan vererek en iyi görüntüyü elde etme şeklidir. Dental volumetrik tomografi çekimi yapılırken;

Hasta olan kişi cihaza göre konumlandıktan sonra 1 ile 5 saniyeye sürecek olan ve hasta olan kişinin baş kısmında 360 derecenin her derecesinde 1 kesiti alır ve bu kesitlerden fantom yaratır.

Tomografi cihazı her saniye toplamda 10 tane görüntü alır. Dental volumetrik tomografi ile alınmış olan görüntüler her türlü detayı içinde barındırmaktadır. Alınmış olan görüntüler bu iş için özel olarak hazırlanan yazılımlar ve bu iş için eğitilmiş olan kişiler tarafından işlenir ve kesitler oluşturulur.

Acısal olarak alınan kesitler 0.25 mm, koronal ve sagital olarak alınan kesitler 0.25 mm, aksiyal olarak alınan kesitlerde 100 mm detayı ile inceleme yapılır. Yapılacak olan incelemelerin hepsi birebir şekilde ölçümlendirildikten sonra gerekli olan rapor hazırlanır. Ayriyeten planı yapılmış olan implant uygulamaları için de çekilecek olan tomografi ile hasta olan kişiye uyumlu olabilecek implant hazırlığı ve tedavisi yapılmaktadır. Bu şekilde ortodonti, implantoloji, periodontoloji, cerrahi ve klinik alanda gerekli olan ölçümler ve birebir gerçekleştirmeler yapılmaktadır.

Diş Hekimliğinde Tomografinin Kullanım Alanları Nelerdir?

  • Kemik ile alakalı operasyonlarda
  • Anatomik oluşumların incelenmesi işlemlerinde
  • Kemiğin hacminin ölçümünde
  • Kemiğin derinlik hacminin ölçümünde
  • 20’lik dişlerin çekim işlemlerinde
  • Gömülü dişlerin operasyonunda
  • Tümör teşhislerinde
  • Kist teşhislerinde
  • İmplant uygulamalarında

3D Dental Tomografi Nedir?

3D diş ve çene tomografisinde bir bölgenin iç yapısı ve çoklu şekildeki yapısı projeksiyonda gösterilmektedir. Çekilecek olan 3 D tomografi ile hasta olan kişiler daha az radyasyona maruz kalırlar ve tedavi şekillerinde planlama daha doğru biçimde ayarlanabilir. 3D dental tomografi; 20’lik dişlerin kemik yapılarını, anatomik bölgelerde bulunan yapıların değerlendirilmesini, implant yapımınında tomografi ile çenenin yapısını değerlendirmek amacı ile çekilmektedir. Çene içinde görülebilecek ola sıkıntıların ve patolojik sorunların tedavi edilmesinde bir yardımcı olarak kullanılır. Ayrıca bu dental tomografi detaylı olarak bilgilenme sağlamaktadır.

3 Boyutlu Diş Tomografisi Kullanmanın Avantaları

Hasta olan kişilerde çekilecek olan 3 boyutlu diş tomografisi ile ileri düzeyde tedavi yöntemi kullanma avantajı yakalar ve tedavi şekli büyük bir başarı sağlar. Bu tomografi ile tedavi aşamasındaki karar verme süreci kolaylaşır, daha net ve daha hızlı karar verileceğinden dolayı kısa sürede tedaviye başlanılmaktadır.

Diş Tomografisi Nasıl Çekilir?

Diş tomografisi çektirmek için hastalardan ekstra bir hazırlık istenmemektedir. Hastanın hazırlanması ile diş tomografisi çeki işlemine hemen başlanabilir. İlk olarak 2 yönlü olan ve rehber olabilecek bir görüntü alınır. Hasta olan kişiyi tomografi cihazından çıkarmadan ekrana alınmış olan görüntünün üstünden çekimi yapılacak olan hedef belirlenir.

Belirlenen bölgeden görüntü alınır ve bilgisayara aktarımı sağlanır. alınan görüntüler rapor haline kısa süre içinde dönüştürülür ve kişilere teslim edilir.

Diş Tomografisi Fiyatları

 Teşhisi Yapılacak Planlama Kdv’li Fiyat
 Bilgisayarlı Tomografi – Tek Çene

 195,00.- TL

 Bilgisayarlı Tomografi – Çift Taraflı 309,00.- TL

Diş Tomografisi Nerede Çekilir?

Diş tomografisi hem 3 boyutlu hem de dental volumetrik tomografi olarak özel diş kliniklerinde, diş hastanelerinde ve özel hastanelerin diş ile alakalı olan kısımlarında çekilebilmektedir. Buralardan önceden randevu almak gerekebilir ama genelde diş hekimi ile anlaşmalı çalışan bu kuruluşlarda kısa sürede diş tomografisi çekimi yaptırarak gerekli olan sonuçları alabilirsiniz.

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 vote, average: 1,00 out of 51 vote, average: 1,00 out of 51 vote, average: 1,00 out of 51 vote, average: 1,00 out of 51 vote, average: 1,00 out of 5
(1 Oy, Ortalama: 1,00 Toplam 5, Oy)
Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...

Soru - Cevap

Elif04.03.2017

Hocam merhaba
Ben 3 sene önce sağ üst 2 azı dişime implant yaptırdım hiç ağrım yoktu. 3 ay öncesine kadar sağ taraftaki tüm üst dişlerim daha doğrusu kemiklerim ağrıyor ve implant yapılan diş etinde pirinç tanesinden biraz daha büyük bir kemik sertliğinde bir şey var. Daha öncesinden var mıydı bilmiyorum hiç inceleyip bakmamıştım. Ağrım olunca diş etime bakınca gördüm bu sizce ne olabilir kemik grefti yapılmadı

Makale Editörü Ayşe Korkmaz

Elif hanım merhaba,


Röntgen çekilmeden verdiğiniz bilgiler doğrultusunda bir şey söylemek mümkün değildir. Bunun diş hekiminize gitmeniz gerekir. Gerekli tetkikler yapıldıktan sonra o bölgede var olan sıkıntının ne olduğu meydana çıkacaktır.

Yilmaz10.01.2017

Merhabalar implant yaptırdım ama daha sonra iyileştirme başlığını yapacakları gün implantı yutmuş olduğumu söylediler fakat bir süre sonra yutkunurken ve uyurken küçük dilimin üstünde bir çişim olduğunu hissediyorum acaba implant sinüsten içerim kaçtı nasıl anlarım yardımcı olursanız sevinirim.

Makale Editörü Ayşe Korkmaz

Yılmaz bey merhaba,


Bu konuda size buradan yardımcı olabileceğim ve verebileceğim detay bulunmamaktadır. Vakit kaybetmeden gerekli olan uzmana başvurmanız ve gerekli olan tedaviyi olmanız gerekir. Aksi olan durumda size zora sokacak olan farklı durumlar meydana gelebilir. Bunun içinde vakit kaybetmemeniz gerekmektedir.


Sağlıklı günler dilerim.

Soru ekle

Sorunuz: