Bağırsak Tomografisi çekimi ve teknikleri

Bağırsak tomografisi çekiminde doktorun istediği detaylara kontrast madde kullanılır. Bu madde ağız, makat ya da damar yolu ile hastaya verilir.

Bağırsak Tomografisi Nedir?

Bağırsak Tomografisi çekimi

Bağırsak Tomografisi çekimi

Bağırsak tomografisinin çalışma prensibi ve temel amacı vücudun incelenmekte olan bölgesinin kesitsel şekilde görüntüsünün alınmasına yönelik olan radyolojik teşhis yöntemidir. Kullanılan bu yöntem sayesinde klasik olan ve röntgende oluşan üst üste düşme ortadan kaldırılmıştır.

Bağırsak tomografisinde görüntüler röntgenden daha ayrıntılı şekilde alınır. Çekilecek olan bağırsak tomografisi bilgisayara teknolojisi ile kullanılan X ışınlarının birleşmesinden oluşur. Bağırsak tomografisi hastaların kendilerinin direk çektirebilecekleri bir görüntüleme sistemi değildir. Hastaların kendilerinde görülen belirtiler için doktora başvursa gerekir. Çünkü kanser ile alakalı olan belirtiler aslında normal bir belirti bile olabilir.

Doktora gidilmesi tanı maksatlı belli başlı tetkikler istenir. Bunlardan bir tanesi de bağırsak tomografisidir. Bağırsak ile alakalı olan tomografi de ince bağırsak görüntülenecekse kontrast madde içilmelidir. Kontrast madde ilaç ile dolmayan yerlerin görüntülenmesine olanak sağlar. Bağırsak tomografisi sayesinde bağırsağın damarlarının dağılımlarını, kontrast maddenin zayıf şekilde birikimini, tümörlü bölgeyi, bu bölgenin ne durumda olduğunu ve diğer organlara ne kadar etki ettiğini görüntülemek mümkündür. Alınacak olan her görüntü doktorun tedaviyi en doğru şekilde planlaması açısından oldukça önemlidir.

Nasıl Çekilir?

Bağırsak tomografisi çektirmek için hastaların hastaneye randevu saatinden en azından 15 dakika öncesinden gelmesi gerekmektedir. Bu süre hastane işlemleri için yeterli bir süredir. Hasta olan kişilerin bağırsak bölgesinin daha net şekilde görüntülenmesi için ve radyoloğun alınan görüntüleri daha net değerlendirmesine olanak sağlayacak olan kontrast maddenin içilmesi şarttır.

Alınacak olan kontrast madde incelemenin istenilen özelliklerine göre damardan, ağız yolu ile ya da makattan verilebilir. Kontrast madde damar yolu ile verilecekse enjeksiyon işlemi mekanik bir enjektör yardımı ile işlem esnasında yapılır. Hasta olan kişilerden alınacak olan ön tanılara göre bazı durumlarda randevu saatinden çok daha önce gelmesi talep edilebilir. Bu kontrast maddenin daha önce içilmesi ile alakalı bir durumdur.

Tomografi çekimine başlamadan önce teknisyen yapılacak olan işlemler ile alakalı olarak detayları vermelidir. Bu detaylar çekim yapılacak olan kişinin kafasında oluşan sorularında yanıtlanmasını sağlar.

Hasta olan kişilerin vücudunda yer alan metal objeler, küpeler, takılar, diş protezi ve kıyafetleri çıkartılması istenir. Kişiye önlük giydirilir. Vücut üstünde yer alan her türlü metal obje alınacak olan görüntünün kalitesini olumsuz şekilde etkiler.

Çekim işlemi esnasında hastalar tomografi odasından tek başına kalırlar ama hastaların herhangi bir sıkıntı olduğunda sesleri çekim odasından hemen duyulur. Yapılacak çekim bir çocuk ile alakalı ise anne ya da babası yanında durabilir ama kurşun önlük giydirilir ve çekim yapılır. Bağırsak tomografi oluşabilecek olan kanser gibi ciddi düzeydeki hastalıklarda erken tanı konulmasına olanak sağlarken en doğru tedavinin de planlanmasını sağlar.

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5
(1 Oy, Ortalama: 5,00 Toplam 5, Oy)
Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...