Beyin tomografisi hangi zararları verir ve nasıl korunmalıyız

Beyin tomografisi, gerekli ve faydalı olabildiği gibi çoğu zaman zararlı bir işlem de olabilir. Yazıda tomografinin zararlarıyla ilgili detaylı bilgi bulunuyor.

Beyin Tomografisinin Zararları

Tomografi, birçok tedavide gerekli olabilen bir işlemdir. Başlı başına bir tedavi yöntemi olmasa da, tedavi sürecinde veri alabilmek için gerekli olabilir. Ancak uzmanlar sık sık tomografi çektirmenin ciddi zararları olduğu konusuna dikkat çekmektedir. Tomografi ne kadar gerekli olursa olsun bu işlemi gören kişilerin yan etkilere karşı dikkatli olmaları son derece önemlidir.

Beyin tomografisinin zararları inceleme

Beyin tomografisinin zararları inceleme

Tomografi hücre ve doku bazında görüntüleme sağlayan bir yöntemdir. Hastadan ultraviyole ışınları yardımıyla veri alınır. Bu veriler tedavi sürecinde verimli bir biçimde kullanılabilir. Ancak dikkat edilmediği takdirde tomografi işlemi hastaya ciddi zararlar verebilir. Özellikle beyin tomografisinin kansere kadar yol açabildiği ve ciddi zararlara sahip olduğu uzmanlar tarafından sıklıkla dile getirilmektedir.

Neden Zararlıdır

Beyin hastalıklarında genellikle tomografi işlemi kullanılır. Beyin hücre ve dokularının görüntülenebilmesi için bu işlem oldukça önemlidir. Ancak beyin tomografisi yaptıran kişilerin birçok farklı rahatsızlık ile doktora başvurdukları gözlemlenmiştir. Nitekim bu tomografinin bazı zararları bulunmaktadır. Öyle ki çocuklarda yapılan beyin tomografisi işlemlerinin kansere kadar yol açabildiği bilinmektedir.

Her şeyden önce tomografinin radyasyon ile çalışan bir sistem olduğunu unutmamak gerekir. Beyin bölgesine aşırı radyasyon verildiğinde beynin bundan kötü etkilenmesi olasıdır. Beynin çeşitli kısımları radyasyondan etkilendiğinde konuşma, hareket gibi motor becerilerde bazı sorunlar yaşanabilir. Ayrıca radyasyona maruz kalan beyinde hafıza kaybı gibi problemlerin görülmesi de olasıdır.

Tomografi sırasında maruz kalınan radyasyon, günlük hayatta 8 ayda maruz kalınan radyasyona eşittir. Bu sebeple beyin tomografisi başta olmak üzere tomografi işlemlerinin ciddi zararları olabilir. Beyin tomografisi çektiren kişilerin daha sonra denge sorunu yaşadıkları dahi görülebilmektedir. Bu durumlarla karşılaşmamak için tomografi çekilecek hasta işlemden önce detaylı bir biçimde tetkik edilmelidir.

Bununla birlikte beyin tomografisi işlemi hamile ve yeni doğum yapmış kadınlar için oldukça risklere sahiptir. Özellikle yeni doğum yapmış annelerin tomografi işleminden sonra 24 saat süreyle emzirme yapmamaları gerekir. Nitekim vücutta maruz kalınan radyasyon anne sütünü de kötü etkileyebilir. Böyle risk durumuna sahip kişiler tomografi işleminden sonra doktorla görüşmeye devam etmelidir.

Zararlarından Nasıl Korunulur

  • Tomografinin standart bir kontrol işlemi olmadığı unutulmamalıdır. Kesinlikle mecbur olunduğundan emin olunmadıkça tomografi yöntemi uygulanmaması gerekir. Herhangi bir sebep yokken tomografi çektirmek beyin kanserine kadar geniş bir riske sahiptir. Dolayısıyla tomografi çektirilirken bunun tedavi süreci için bir zaruriyet olduğundan emin olunmalı aksi takdirde çekilmemelidir.
  • Beyin tomografisinin süresi iyi belirlenmelidir. Ortalama bir tomografi işleminin süresi 15 dakikadır. Elbette bu süre doktor kontrolünde arttırılabilir ve azaltılabilir. Ancak hastanın tomografi cihazıyla oldukça az zaman geçirdiğinden emin olmak gerekir. Nitekim bu cihazda maruz kalınan radyasyonun hastayı kötü etkileyeceği ve kısa süre içinde ciddi rahatsızlıkları tetikleyeceği kesinlikle göz ardı edilmemelidir.
  • Bazı  şahıslarda radyasyon hassasiyeti bulunmaktadır. Bu hassasiyete sahip kişiler kesinlikle tomografi çektirmemelidir.
  • Beyin tomografisi çekildikten sonra, tomografinin yan etkilerine karşı önlemler alınmalıdır. Örneğin hastaya radyasyondan arındırıcı yöntemler uygulanabilir. Bununla birlikte ilaçlı tomografi çekildiyse, ilacın vücuttan çıkması için uğraşılmalıdır. Aksi takdirde radyasyon vücutta kötü bir etki yapabilir ve başta kanser olmak üzere çeşitli rahatsızlıklara yol açabilir.
  • Tomografi kesinlikle yüksek sıklıkta yapılabilecek bir işlem değildir. Bir tomografi işlemi yaptıktan uzun bir süre sonra başkası yapılabilir. Aksi takdirde vücudun yoğun bir radyasyona maruz kalacağı unutulmamalıdır. Tomografi için gün verilirken daha önce çekilen tomografiler göz önüne alınmalı ve tedavi planı bu periyotlara göre detaylı bir biçimde uygulanmalıdır.

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5
(1 Oy, Ortalama: 5,00 Toplam 5, Oy)
Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...

Soru - Cevap

Necla06.06.2017

Kızım koşarken şiddetli bir şekilde koltuğa çarptı. Röntgeninde bir şey çıkmadı fakat eve getirirken kustu. Bunun için hastaneye tekrar gittik. Çok şükür orda da bir şey çıkmadı. Fakat radyasyona maruz kaldı sonuçta. Uyuyamıyorum artık bu kızımda ilerisi için kanser veya başka bir rahatsızlığa sebep olabilir mi.?

Makale Editörü Ayşe Korkmaz

Hayır, hiç bir rahatsızlığı vermeyecek.

Berkay19.05.2017

Benim yeni doğmuş bir bebeğim var. Check-up yaptırdım. Check-upta tomografide çekiyorlar. 1 gün çocuğumun yanına girmedim. Maruz kaldığım radyasyonun bebeğime zararı var mıdır?

Makale Editörü Ayşe Korkmaz

Değerli okurum merhaba,


Tomografi çekim işlemlerinde alınacak olan radyasyon hem bebeğiniz a hem de çevrenizde bulunan kişilere zarar verebilir. Bu zarar özellikle ilerleyen dönemlerde bebeğinizde ortaya çıkabilir.  Bier gün boyunca değil en az 48 saat boyunca bebeğinizden uzak kalmanız daha uygun olurdur. Birkaç gün boyunca beslenme konusunda da dikkatli olmanız gerekmektedir.  Özellikle doğal beslenmeniz içmemeniz gerekir. Bol bol su içmeniz radyasyonun atılması adına gereklidir. Bol su içmeniz sayesinde sık şekilde tuvalete çıkarsınız. Bu aşamada kesinlikle tuvaleti sıklıkla yıkamanız ve arka arkaya sifonu çekmeniz gerekir. Günlük olarak banyo yapılması ve üzerinizden çıkardığınız çamaşırların bekletilmeden yıkanması gerekir. Bu sayede zararlı olan etken maddelerin de etrafa yayılması önlenmiş olur. Ayrıca evinizde kaktüs bulundurmanız da oldukça uygundur.

Arzu07.01.2017

9 ocak pazartesi nörolojiye randevum var.Başımı kuvvetli bir şekilde duvara çarptım ve şişme oldu.o yüzden kuvvetle muhtemeldir ki tomografi ya da MR çekimi isteyecektir.Çekim gerçekleşti diyelim biz.13ünde ise fiziksel tıp ve rehabilitasyon bölümüne çok önceden randevum vardı boynumdaki,kolumdaki ve ayağımdaki ağrılar yüzünden eğer oradaki dr` da tomografi ya da mr isterse diye endişe etmekteyim.Sorum ise şu : bu tarz güçlü radyasyon veren mekanizmalara en az ne kadar süre sonra girmek doğrudur

Makale Editörü Ayşe KorkmazArzu hanım merhaba,
Emar cihazı yapısı itibari ile dev bir mıknatıstan oluşur ve radyasyon içermez. Bundan dolayı da çekilecek olan birden fazla emar size herhangi bir zarar vermeyecektir. Sgk’ya bağlı devlet hastanesinde çekimi gerçekleştirecekseniz zaten bir ay içinde bir kez emar çektirme olanağınız bulunyor. Bakanlık bu konuda sınırlama ghetirmiştir. Özel hastanelerde ise birden fazla çekimi bir ay içinde yaptırabilirsiniz.  Tomografi ise radyasyon yayan bir cihazdır. Bundan dolayı gereksiz yere girilecek olan tomografi belli bir zamandan sonra sorunlara yol açar. Bu anlamda dikkatli olmak gerekmektedir. Geçmiş olsun.

Soru ekle

Sorunuz: