Akciğer Kanseri Röntgende Belli Olur Mu?

Akciğer kanserinde erken teşhis önemlidir. Kanser belirtileri gördüğünüzde mutlaka uzman bir hekime başvurmalı ve röntgen çekimi yaptırmalısınız.

Akciğer Kanseri Hakkında

Hiç birimizin yaşamak hatta duymak bile istemeyeceği hastalıklardandır akciğer kanseri. Amerika Ulusal Kanser Enstitüsünün yapmış olduğu yeni çalışmanın sonuçları Ulusal Kanser Enstitüsü Aralık sayısında yayınlandı. Buna göre akciğer kanserini erken teşhis etmenin en kolay ve hızlı yolu akciğer röntgen grafisi çektirmek olduğu açıklandı. Lakin dikkat edilmesi gereken şey yanlış pozitif -tümör sonuçları olduğu belirtildi.

Yani akciğer kanseri olmadığınız halde kanser sonucu verilebilir. Röntgen grafisi hiçte az olmayan bir oranla yanlış tümör teşhisine de neden olabiliyor. Bu sebepten dolayı akciğer kanseri taramasında akciğer grafisinin vazgeçilmez bir tetkik olduğu da özellikle belirtilmiştir. Tüm kanser vakalarının hemen hemen % 25-30 unu oluşturan akciğer kanseri, ülkemizde de sık görülen en öldürücü kanser türlerinden biridir. Yılda yaklaşık 35-40.000 yeni akciğer kanseri tespit edilmektedir. Akciğer kanserinde tüm kanser tiplerinde olduğu gibi erken teşhis çok önemlidir. Çeşitli yöntem ve tedavilerle erken teşhis mümkündür.

Röntgen çektirmekte erken teşhiste önemli bir yardımcıdır akciğer röntgeninde eğer varsa kanserli hücre büyük oranda tespit edilebilmektedir.

Akciğer Kanseri Röntgen De Belli Olur Mu?

Günlük yaşantımızda özellikle de şehir hayatında kansere sebep olan birçok faktör var elbette. İş stresi, okul stresi, aile içi geçimsizlikler, maddi kaygılar, kirli hava, düzensiz uyku, yanlış beslenme, paketlenmiş ve işlenmiş gıdalar, alkol tüketimi, sigara tüketimi, yanlış ilaçlar, lirli sular gibi daha birçok faktör var kanseri tetikleyen şeyler arasında yer alır. Erken tanı için yukarıda belirtmiş olduğumuz tetikleyici faktörlerin birçoğundan uzak durmak zor olabilir.

Ama yılda en az bir kez dahi olsa hekiminize giderek genel sağlık kontrollerinizi yaptırdığınızda birçok hastalıkta olduğu gibi akciğer kanserinde de erken tanı ile  hayatınızı kurtarabilirsiniz.  Röntgen, akciğer grafisi, ciğer filmi gibi birçok yöntemle erken tanı mevcuttur. Ve erken tanı ile tedavi çok daha kısa sürede iyi sonuçlar verebilir.

Akciğer (röntgen’inde) filminde  de kanserli hücreler eğer varsa tespit edilebilir. Tıptaki yenilikler sayesinde ülkemizde de çok fazla imkana sahip durumdayız kanserli hücreleri tespit etmek eskiye nazaran gerek gelişmiş tomografi cihazları gerek röntgen cihazları ile çok fazla zaman kaybetmeden yapılabilmektedir.

Akciğer Kanserine Yakalanma Riskini En Aza Nasıl İndirebiliriz?

Günlük yaşantımızda yapacağımız ufak tefek değişiklikler ile tüm kanser tipleri için geçerli olmakta beraber akciğer kanserine kakalanma riskini de en aza indirebiliriz elbette. Sigara tüketiyorsak sigarayı bırakmakla yada ilk etapta azaltmakla başlayabiliriz aslında.  Aynı şey alkol tüketen kişiler içinde geçerli akciğer kanserinin başlıca sebeplerinden olan alkol tüketimi de en aza indirildiğinde veya bırakıldığında Akciğer kanserine yakalanma riskimizi en aza indirebiliriz.

Stres faktörü var birde evet biraz zor stresten uzak durmak çoğu zaman bizim dışımızda gelişen olaylardan ötürü strese gireriz ama hiçbir şey imkansız değil sonuçta stresten de kurtulmanın yolu bakış açımızı değiştirmekten geçiyor. Olayları daha oluruna bırakmak, her işin üstesinden tek başımıza gelemeyeceğimizi kabullenmek ve taktiri ilahi faktörünü unutmamak ile işe başlarsak her şeyi kafaya takıp stres yapmamış oluruz.

Günlük hayatımıza sporu katmak ta hem sağlığımız hem psikolojimiz için çok önemli bir faktör her ne kadar organik beslenmeye çalışsak ta günümüzde gelişen sanayileşme buna pek te olanak vermiyor sağlıksız beslenip birde hareketsiz kaldığımızda obezite çıkıyor karşımıza ve bu da akciğerlerde yağlanmalara kadar gidebiliyor kimi zaman. Yukarıda da belirttiğimiz gibi akciğer kanseri sağlıklı yaşam ve erken tanı ile kabusumuz olmaktan çıkabiliyor.

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 vote, average: 1,00 out of 51 vote, average: 1,00 out of 51 vote, average: 1,00 out of 51 vote, average: 1,00 out of 51 vote, average: 1,00 out of 5
(1 Oy, Ortalama: 1,00 Toplam 5, Oy)
Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...