Röntgen Filmi Çektiren Kişilerde Ortaya Çıkan Zararlar Nelerdir?

Röntgen filmi çekim işlemleri sonucunda ortaya çıkacak olan sorunlar kişilerin sağlık durumuna, yaşına ve dokularına göre farklılıklar gösterir.

Röntgen Filmi Çektirmenin Zararları Nelerdir?

Tıp alanında çok eski dönemlerden bu yana kullanılan yöntemler arasında röntgen yer alır. Röntgen cihazının kullandığı ışınlar insanların dokularından geçer. Dokuların sertliği ve yumuşaklığı bu anlamda etkilidir.

Yumuşaklık ve sertlik eşliğinde gölgeler verir, göz ile gözükmeyen dokularda bulunan sorunların ortaya çıkması adına ve tanı koymak adına kullanılır. Tanı koymak için kullanılan bu uygulama adına birçok cihaz geliştirilmiştir. Hasta kişi için röntgen ışınlarının kullanımı yapılır. Işınların sorunları belirlemesi adına röntgen filmi kullanılır. Röntgenin filmi üzerinde çıkan siyah beyaz gölgeli dokuların hepsinin uzman tarafından incelenmesi ve yorumlanması gerekir. Röntgen cihazının zararları ışınları yaydığı radyasyonun etkisi ile ortaya çıkmaktadır. Bu ışınlar X ışını olarak da adlandırılır. X dümdüz ilerleyen ışınlardır, bu ışınlar dokulardan geçer.

Dokulardan geçen ışınlar görüntü plağının üstüne düşer ve röntgen filmi üstüne kayıt altına alınır. X ışınları temas halinde bulundukları maddelerin iyonize hale gelmesi ile radyasyona sahip olur. Yüksek radyasyonun etkisi ile zararları meydana çıkabilir. Röntgen filmi yüksek dozda radyasyonun etkisiyle hücrelerin parçalanmasına ve genetik anlamda bozukluklara sebep olabilir.  Özellikle zararı fetüse vermektedir. Fetüs dokuları en büyük zararı görecek dokulardır. Fetüs dokuları üzerinde meydana getirdiği zararları konusunda birçok araştırma yapılmıştır. Bu araştırmalar neticesinde radyasyonun zararların 5 Rad olduğu ortaya çıkmıştır. 5 Rad radyasyon ve üzerinde etkiye maruz kalan fetusların zarar görme olasılığı oldukça yüksektir. Altında radyasyona maruz kalmada ise zararın oluşması ve meydana gelen riskler düşüktür.

Röntgen ışınlarının yüksek miktarlarda olması DNA’yı parçalayacak kadar etkiye sahiptir. DNA yapısının zarar uğraması sonucunda vücutta bulunan hücreler ölür. Hücrelerin ölmesi ile dokularda zararlar oluşmaya başlar. DNA yapısında oluşabilecek olan her türlü sorun kansere yol açabilir ve kansere yol açabilecek olan farklılıklara sebep olur. Röntgenlerdeki ışınların var olan etkileri kişilerin yaşlarına, sağlık sorunlarına, organlarının durumlarına ve bağışıklık sistemine göre değişkenlik göstermektedir. Doktor gerekli görürse çekim yapmadan önce hastayı fiziki anlamda muayene edecektir. Yapılacak olan çekim işleminden en çok ve kötü anlamda gözler etkilenir.

Gözlerde görme bozuklukları, katarakt ve göz uyumlarının yavaşlamasına sebep olmaktadır. Işınlara karşı em dayanıklı olan organ deridir. Işınların meydana getirdiği riskler ve sorunlar zaman içinde kendini belli eder ve ortaya çıkar. Bu anlamda dikkatli olmak doktorlardan detaylı şekilde bilgi almak gerekir. Hasta film çektirmenin sonucunda aklına takılan her türlü soruyu doktora sorması ve cevabını alması gerekir.

Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Özellikle hamile olan ve hamilelik ile alakalı olarak şüphesi olan kişilerin çekimleri ertelemesi gerekir. Var olan ya da olabilecek olan durum için kişinin doktoru ile detaylı şekilde konuşması ve durumu netleştirmesi gerekir.
  • Kemik ve akciğer yapılarında yapılacak olan uygulama için önceden farklı bir hazırlık gerekmez.
  • Uygulama yapılan bölgede bulunan metal objeler, takılar ve gözlükler çıkartılmalıdır.
  • Üriner sistem adına yapılacak olan her türlü uygulama için mutlaka doktorun söylediği hazırlıklar yapılmalıdır.

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 vote, average: 1,00 out of 51 vote, average: 1,00 out of 51 vote, average: 1,00 out of 51 vote, average: 1,00 out of 51 vote, average: 1,00 out of 5
(1 Oy, Ortalama: 1,00 Toplam 5, Oy)
Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...