Röntgen filmi icat edilmeden önce özellikle omurga kırıkları insanlar felç geçirinceye kadar anklaşılmazdı. İcad ile birlikte anlaşılmaya başlandı.
Röntgen Filminin İcadından Önceki Durumu
Röntgen filmi kısaca X ışınlarının kullanımı ile yapılan görüntülemedir. X ışınlarının kullanılması ile çekilir ve insanların organları ile kemikleri hakkında detaylı bilgi verir. İç kemiklerde bulunan kırıklar ve kemiklerin durumu nasıl, ne tarz sorunlar var gibi ince detaylara ulaşmayı sağlar.
Röntgen icadı ortaya çıkmadan önce insan vücudunda ve omurgasında bulunan kırıklar felç olmadan anlaşılmazdı. İcadın ortaya çıkması ile kırıklar ve diğer sorunların durumu kesin ve kolay şekilde anlaşılmaya başlandı. Bu uygulama icadı ile doktorlar hastanın durumu ile daha net bilgilerde elde eder hale geldir. Doktorların iş anlamındaki yükünü önemli şekilde azaltan uygulama, yine doktorların doğru ve net teşhisler koymasına da olanak sağlar. Eskiden bu durum mümkün değilken röntgen filmi çekimi ile mümkün hale gelerek doğru tedavi uygulaması da yapılmaktadır.
Eskiden özellikle kırıklarda kırık ve çıkıkçılar kullanılıyordu. Hatta özellikle çıkıklar insanlar tarafından çekilirdi. 1895 yılından X ışınlarının bulunması ile bu yöntemler yerine farklı uygulamalar kullanılmaya zaman içinde başlandı. Röntgen X ışınlarını bir doğrunun boyunca yansıtır, kırılmaya ya da yansımaya uğramaz ve yön değiştirmez. Bu detayların nasıl olduğu da yine 1895 yılında ispatlandı. Işınların cisim içinden nasıl geçtiği incelendir ve ışınların havayı nasıl iyonlaştırdığı meydana çıkarıldı. Eskiden bu yana ve gelişen teknoloji ile röntgen filmi şimdiki halini almıştır.
Eskiden büyük olan röntgen filmi cihazları kullanılırdı. Zaman içinde bu cihazlar yerine modernleşmiş seyyar röntgen cihazları kullanılmaya başlandı. Kişilerde bulunan hastalıkların ne düzeyde olduğunu anlamak, tanı koymak, hastalığın hangi organda olduğunu bulmak, kırıkların ne durumda olduğunu bulmak adına organ filmi çekilir. Eski dönemlerde ise bu organ filmi cihazları sadece kırıklar için kullanılırdı.
İcadı ve Gelişmesi
Tıp alanında röntgenin kullanılması X ışınlarının dokular tarafından eşit miktarlarda olmayacak şekilde emilmesi mantığına dayanır. Bu geçiş işlemleri kısa süre içinde radyolojik anlamda gölgelerin oluşmasını sağlar. Bu gölgeler flüoresan bir ekran üzerinde ya da radyografi ile değerlendirilir.
Bu arada organların da görüntü anlamında çekilir. İncelemesi yapılacak organ ile çevresindeki organların arasından X ışınlarının geçme miktarlarında farklar bulunmuyorsa kontrast madde kullanımı yapılır. X ışınları cisimlerden geçme zamanında yavaş bir şekilde var olan enerjisini bırakır. Bırakılan enerji kalınlığı ile eşit orantıda azalır ya da artar. Bu görüntülerin elde edilmesini de desteklemektedir. Dokuların ve organların röntgenleri çekim işlemi 1895 yılında Wilhelm Conrad Röntgen tarafından gerçekleştirilmiştir. Zaman içinde iskelet sistemi ve organlar çekilir duruma gelmiş ve detaylar elde edilmiştir. Günümüzde de birçok detayı elde etmek adına çekilir ve kullanılır.
Soru - Cevap