Kolonoskopi Yapılmasının Zararları Bulunur mu, Bu Zararlar Nelerdir?

Kolonoskopi yapılması sonucunda belli başlı riskler bulunur. Bu riskler arasında neler bulunduğu konusunda uzman hastasına detaylı şekilde açıklamalar yapar ve bilgiler vermektedir.

Kolonoskopi Zararları Risk Faktörleri

resim-1699

Gelişen teknoloji sayesinde son yıllarda kolonoskopi işlemleri yüksek düzeyde başarı ile yapılmaktadır. Hatta bu uygulama rutin bir hale gelmiştir. Başarı oranı yüksek olsa bile belli başlı riskleri bulunmaktadır. Hatta uzmanlar ya da hastane var olan potansiyel riskleri olduğuna dair ve bu konuda bilginizin olduğuna dair anlaşma imzalatır. Kolonoskopi çekilmeden önce etkileri ve riskleri konusunda detayları bilmek gerekir. Meydana gelebilecek olan riskleri arasında;

Belli başlı sağlık sorunları potansiyel kolonoskopinin risklerini önemli düzeyde arttırabilir. Özellikle aşağıda bulunan sorunları yaşayan kişilere kolonoskopi işlemlerinin yapılması uygun görülmez.

  • Kalp hastası olan kişiler
  • Gebelik döneminde olan kadınlar
  • Aort şişmesi olan kişiler
  • Bağırsaklarında tıkanma sorunu olan kişiler
  • Sık şekilde karın bölgesinde ağrılar meydana gelen kişiler
  • Mide sorunları yaşayan kişiler
  • Böbrek hastalıkları bulunan kişiler
  • Kan sayımında sorun olan kişiler
  • Kan ile alakalı hastalığı olan kişiler
  • Karın boşluğu içinde iltihaplanma sorunu yaşayan kişilere yaptırmak zararlı durumları meydana getirebilir.

Kanama; tüm sağlık uygulamalarında olduğu gibi kolonoskopi uygulamasında da kanama riski bulunmaktadır. Uygulama sırasında hastanın vücudunda kanama başlarsa, bu kanamanın ne düzeyde tehlike içerdiğine uzman karar verir. İşlemlerde oldukça düşük düzeyde kan alımlarına ihtiyaç duyulmaktadır. Bu tamamen kanamanın düzeyine bağlıdır.

Bağırsağın delinmesi; uygulamaların yapılması esnasında bağırsak duvarında delinmeler meydana gelebilir. Minik çaplı delinmeler için uzman tarafından verilecek olan antibiyotikler kullanılmalı ve uzmanın söylediği kadar dinlenilmelidir. Yalnız kolonoskopi işlemlerinin yapılması sırasında yapılacak olan uygulamada büyük delinmeler meydana gelirse ciddi düzeyde sorunlar meydana gelebilir.

İlaç etkileri; sakinleştiriciler ve anestezi ilaçlarına karşı alerjisi olan kişiler dikkatli olmalıdır. Baş ağrısı, baş dönmesi, mide bulantısı, mide ağrısı, kusma ve deri döküntüsü bu tarz ilaçlardan kaynaklı meydana gelen alerjiler içinde yer alır.

Enfeksiyonlar; kolonoskopi esnasında hastanın bağırsak zarının en iyi şekilde büyümesi sağlanır. Bağırsak zarında meydana gelecek olan polipektomi sendromları kolonoskopi için sıkıntıların meydana gelmesine sebep olur. Genelde bağırsak zarının çıkartılması ile alakalı işlemlerde enfeksiyonlara ve kanamalara sebep olabileceği için özenle yapılmalıdır.

Yan Etkileri

Kolonoskopinin yapılmasında dikkat edilecek olan detaylar ve sonrasında dikkat edilecek olan detaylar konusunda uzman hastasına bilgi verecektir. Bu bilgilerin tamamının dikkate alınması önemlidir. Yani uzmanın söylediği detaylara uymak ve bunları uygulamak yan etkilerinde azalmasını sağlar. Kolonoskopik incelemelerde hastaya verilecek olan sakinleştirici ilaçların belli başlı yan etkileri dışında bağırsaklarda kanama ve bağırsaklarda delinme meydana gelebilir. Bu sorunların meydana gelmesi genelde nadir şekilde ortaya çıkar. Gerekli olduğunda transfüzyonu ya da cerrahi işlemlerin uygulaması yapılarak tedavi yapılmaktadır. İşlemlerin yapılmasından sonra 72 saat boyunca ateş, karın bölgesinde şiddetli düzeyde ağrı, kanlı dışkılama, titreme ve aşırı düzeyde kusma yakınmaları meydana gelirse muhakkak uzmana başvurulması gerekir. kolonoskopinin bir hastaya yapılmasından sonra kullanılmış olan aletlerin tamamı, , Amerikan Gastroenteroloji Cemiyetinin belirlemiş olduğu kriterlere uygun olması şarttır. Bu aletlerin ilk olarak mekanik temizleme işlemlerinden geçmesi gerekir. Sonra 15 dakikalık bir süre içinde 2 Glutaraldehid solüsyonlarda bekletilmesi ve bu şekilde dezenfekte edilmesi gerekir. Ayriyeten hastaneler kullanılan aletlerin mikrobiyoloji uzmanı tarafından denetim altında tutulması gerekir. Bu denetimlerin her ay düzenli bir şekilde yapılması gerekir. Kullanılmış olan endoskopların muhakkak mikrobiyolojik kültür çalışmaları yapılıp yapılmadığı ve dezenfeksiyon işlemi yeterliliğinin olup olmadığı konusunda incelemeler yapılması gerekmektedir. Kolonoskopinin yapılması ile alakalı olarak detaylı şekilde bilgiler zaten hastaya uzman tarafından verilmektedir. Bu bilgiler ışında her türlü detaya dikkat edilmesi gerekir. Bunlara dikkat edilmesi işlemlerin kolay ve en doğru şekilde yapılmasına olanak sağlarken sonrasında herhangi bir yan etkinin oluşmasının da önüne geçilecektir.

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5
(1 Oy, Ortalama: 5,00 Toplam 5, Oy)
Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...