Her müdahalede olduğu gibi Kolonoskopi yoluyla yapılan müdahale sırasında da riskler bulunmaktadır. Bağırsak delinmesi ya da kanama gibi oluşabilme ihtimalı olan riskler çok az da olsa bulunmaktadır. Bu riskleri minimuma indirmek için, bu müdahaleye doktorunuzun önerdiği şekilde hazırlanmanız gerekmektedir.
Kolonoskopinin Zararları
Günümüzde oldukça gelişen tıp sayesinde pek çok müdahalelerde risk faktörü azalmıştır. Kolonoskopi de uzman doktorlar sayesinde gelişen tıbbında etkisi ile başar oranı yüksek müdahaleler arasında yer almaktadır. Buna rağmen kolonoskopi uygulaması sırasında zararlı olacak ve sağlık konusunda bazı riskler oluşturacak sorunlar olabilmektedir. Bu sebeple müdahale öncesi bazı zararlar konusunda bilgi sahibi olmanız gerekmektedir
Kolonoskopinin Risk Oluşturabileceği Durumlar
Kolonoskopi yaptıracak hastaların tümünün kafalarında bu müdahalenin zararları olup olmayacağı konusunda sorular belirmektedir. Yapılan ya da yapılacak tüm Kolonoskopi uygulamasının zarar verebileceği bazı faktörleri şu şekilde sıralamak mümkün olmaktadır. Aşağıda belirtilen sorunlara sahip olan hastalarda Kolonoskopi yapılması uygun görülmemektedir.
- Hamilelik döneminde bulunan kadınlar
- Kalp hastalığı bulunanlar
- Bağırsak tıkanması sorunu olanlar
- Aort damarında şişme bulunan hastalar
- Karın boşluğunda iltihaplanma sorunu olanlar
- Sık sık karın ağrısı yaşayanlar
- Kan sayımı düzeyinde sorun olanlar
- Kan hastalığı olanlar
- Böbrek hastaları
- Midesinde sorun yaşayanlar
- Mide hastalıkları bulunanlar
Kolonoskopi Sırasında Oluşabilecek Zararlar
Kolonoskopi işlemi sırasında, uygulamayı yapan uzman doktorun çok dikkatli ve titiz davranması gerekmektedir. Aksi halde bazı sorunlar yaşanabilmektedir. Bu sorunlara örnek olarak şunları verebiliriz:
Kolonoskopi sırasında oluşabilecek riskleri şu şekilde sıralayabiliriz:
- Bütün müdahalelerde olduğu gibi kanama riski kolonoskopide de olabilmektedir. Yapılan müdahale sırasında kanama başlaması durumunda, tehlike olup olmadığına dair kararı uzman doktorunuz vermektedir. Gerektiği durumlarda kan takviyesine ihtiyaç duyulabilmektedir.
- Kolonoskopi sırasında nadiren de olsa yapılan bir hata yüzünden bağırsak duvarınızda delinme oluşabilir. Küçük olan delinmeler ilaçla tedavi edilse de büyük delinmeler ciddi sorunlara yol açabilmektedir.
- Müdahale sırasında verilen sakinleştirici ilaçlar ya da anesteziye karşı hastanın alerjisi olabilmektedir. Bu alerjiye bağlı olarak hastada mide bulantısı, deride dökülme, baş dönmesi ya da kusma görülebilmektedir.
- Kolonoskopi sırasında hastanın bağırsak zarının büyümesi sağlanmaktadır. Bağırsak zarında meydana gelebilmesi mümkün olan polipektomi sendromu; müdahalede sorunlar yaşanmasına neden olmaktadır.
- Kolonoskopi sonrasında yüzde dört oranında geçici de olsa bakteri artışı görülebilmektedir.
Gerek kolonoskopi sırasında gerek ise yapılan müdahale sonrasında oluşabilecek riskler; doktorunuz tarafından önerildiği şekilde bu müdahaleye hazırlanmanız sayesinde minimuma inecektir. Yapılan araştırılmalar müdahale sonrası risk faktörününü binde üç olduğunu göstermektedir. Kolonoskopi işlemine bağlı olarak ölüm oranı ise on binde üç olmaktadır.
Soru - Cevap