Endeskopi sonrasında gerek kullanılan cihazın boğazın içinde bulunan duvarları tahriş etmesi, gerek rahat bir inceleme yapılabilmesi amacı ile sıkılan havanın verdiği tahribat yüzünden boğazda yanma, ağrı ya da yutkunma zorluğu olabilmektedir. Kırk sekiz saat içinde azalmayan hatta giderek artmaya başlayan boğaz ağrısında vakit kaybetmeden endeskopiyi yapan ekip ile iletişime geçilmesi gerekmektedir.
Endoskopi ve Boğaz Ağrısı
Endoskopi işlemi sonunda; cihazın görüntüyü net olarak alabilmesi için boğazdan mideye doğru verilen hava ya da endoskopi cihazının boğazın iç duvarlarına verme olasılı olan zararlar yüzünden hastada çeşitli sıkıntılar oluşabilmektedir. ilk bir iki gün normal sayılan bu sıkıntıların kırk sekiz saat içinde geçmesi gerekmektedir. Bu sıkıntılara örnek olarak şunları verebiliriz:
- Ateş yükselmesi
- Boğaz ağrısı
- Yutkunma güçlüğü
- Ağrılı yutkunma
- Nefes darlığı
- Bayılma hissi
- Baş dönmesi
- Boğazda oluşan şiddetli ağrı
- Midede oluşan şiddetli ağrı
- Midede oluşan yanma
- Kusma
- Ses Kısıklığı
- Koyu renk dışkı
- Karında şişlik
Endoskopi Sonrası Boğazda Oluşan Ağrı Nasıl Geçer?
Endoskopi sırasında boğaz yoluyla geçen skop cihazı ya da boğazdan sıkılan hava nedeni ile boğazda ağrı oluşabilmesi normaldir. Normal koşullarda oluşan bu belirtiler giderek azalarak yok olması gerekmektedir.
Endoskopi işlemi sonunda kırk sekiz saat geçmesine rağmen düzelmeyen ya da azalacağına artan bir boğaz ağrısı, yutkunma zorluğu, yutkunma sırasında ağrı, nefes alamama gibi sorunlarla karşılaşmanız halinde; zaman kaybetmeden; operasyonunuzu yapan ekip ile görüşmeniz ve bu durum hakkında bilgiler vermeniz gerekmektedir.
Endeskopi sonrasında hastaların bir miktar boğaz ağrısı yaşamaları normal sayılabilmektedir. Bu durumda bol miktarda su tüketilmesi ve hastanın sıvı gıdalarla beslenmesi önerilmektedir. Endoskopi sonrası katı gıdalar, boğazınızı tahriş edeceğinden; operasyon sonrasında ilk birkaç gün dikkatli olmanız gerekmektedir.
Endoskopi sırasında tahriş olan boğazınızı bir an önce toparlayarak ağrıdan kurtulmak için ilaç tedavisi yanında alternatif olarak uygulayabileceğiniz yöntemleri şu şekilde sıralayabiliriz:
- Tuzlu su ile gargara yapabilirsiniz.
- Boğaz ağrılarının toparlanmasında en sık kullanılan doğal yöntemler; spreyler, pastiller ya da bitki çayları olmaktadır.
- Papatya çayı, ada çayı, okaliptüs çayları boğaz ağrısında; boğaz kaslarını gevşetip rahatlatmaktadır.
- Bitki çayları; boğaz içinde tahriş olan bölgede tahriş olan kısmın üzerinde mukozaya benzeyen bir tabaka oluşturarak daha çok tahrişin oluşmasını engellemektedir.
- Aynı zamanda bitki çayları vücut direncinizi arttırır. Boğaz içinde oluşan hastalığı azaltarak ağrının neden olmasını sağlayan tahribatın kısa sürede azalarak yok olmasına neden olmaktadır.
- Bol su içebilirsiniz. ( içeceğiniz bu suyu; içmeden önce kaynatıp soğutmakta yarar var)
- Katı gıdalarla bir süre beslenmeyi kesin.
- Bitki çayları bu operasyonlardan sonra oluşan boğaz ağrısında işe yaramaktadır.
- Doktorunuzla ile iletişime geçip onun tarafından önerilen gargara ya da ilaçları kullanabilirsiniz.
- Doktorunuz tarafından verilen uygulama sırasında ya da uygulamaya geçmende önce alternatif tedavi yöntemleri de kullanılabilir.
- Kırk sekiz saat geçmeyen ya da hafiflemeyen boğaz ağrılarında mutlak suretle doktora kontrole gitmeniz gerekmektedir.
- Antibiyotik tedavisi uygulamanız hem boğaz ağrınızı toparlayacak hem de tahriş olan bölgede bakteri ve mikrop üremesine engel olacaktır
Soru - Cevap