Histeroskopi Yöntemiyle Polip Tedavisi Yapma Şartları ve Aşamaları

Histeroskopi yöntemi uzman tercihiyle yapılabilecek bir uygulama olup polip tedavisi amacıyla kullanılabilmesi için gerekli şartlar ve histeroskopi ile polip tedavisi yapma aşamaları hakkında detaylı bilgilendirmeler.

Histeroskopi ile Polip Tedavisi Nasıl Yapılır?

resim-1842

Polip ismi ile anılan küçük oluşumlar halk arasında et parçası olarak ta bilinen çoğunlukla iyi huylu çıkan tümörler olarak bilinmektedir. İnsan vücudunun çeşitli bölgelerinde oluşan poliplerin rahim içinde de oluşmaları ne yazık ki mümkündür. Rahimde oluşan polipler, rahim içini kaplayan zar tabakasında köklenir ve burada normalden fazla büyüyerek yine rahim içinde bulunan boşluğa doğru itilip polip olarak karşımıza çıkmaktadır. Rahim içinde oluşan poliplerin oluşum nedeni tam olarak bilinemiyor olsa da östrojen hızı fazla olduğu zaman polip oluşumun söz konu olduğu bilinmektedir.

Polipler farklılık göstermeksizin her yaş grubunda görülebilmektedir. Genç yaş grubunda görülebiliyor olsa da menopoz sonrası dönemde kadınlarımızın rahim içi polip ile karşı karşıya kalması daha fazla karşımıza çıkmaktadır. Gebe kalmaya engel olmayan poliplerin gebelik halinde düşük olasılığını arttırma gibi olumsuz bir etkisi bulunmaktadır.

Tüp bebek uygulaması sırasında da herhangi bir problem teşkil etmeyen polipler eğer uygulama öncesi tespit edilmiş olur ise polip temizleme işlemi yapılmasının ardından tüp bebek uygulamasının yapılması önerilip tavsiye edilmektedir. Poliplerin varlığı genellikle tesadüfen yapılan kontroller sırasında ortaya çıkmakta ve sonrasında yapılan incelemelerle tespit edilmektedir.

Özellikle rahim içinde küçük küçük ve köşelerde oluşup yerleşmiş halde bulunan poliplerin tespiti ciddi anlamda zor olmaktadır. Bu tür küçük poliplerin rahim ağzına yakın yerlerde daha sık oluştuğu ve rahim ağzının tıkanmasına da neden olduğu görülmektedir. Bu durum düşünüldüğünde, polipler şikayetle belirti göstermediği zaman ne yazık ki kısırlık yaparak gebe kalmaya engel olmaktadır.

Polip tedavisi aşamasına geçilmeden önce oluşan poliplerin tespit edilip doğru tanı konması gerekmektedir. Polip incelemesinde tanı koymak için en fazla tercih edilen yöntem vaginal ultrason yöntemidir. Ancak bazı durumlarda vaginal ultrason yeterli gelemediği için daha kesin sonuç verebilecek yöntemlere başvurulmaktadır. Bu aşamada karşımıza çıkan histeroskopi yöntemi poliplerin teshiş ve tedavi edilmesi konusunda oldukça başarılı bir uygulamadır.

4-5,5 mm çapında olan ince uçlu histeroskopi cihazı ile rahim ağzından girilerek inceleme yapılmaktadır. Histeroskopi cihazının ucunda bulunan kamera ile yapılan görüntüleme ile yerleşen poliplerin teşhis edilip ardından aynı yöntemle temizlenip tedavi edilmesi mümkün olmaktadır.

Histeroskopi yöntemiyle başarılı bir uygulama sonucun çıkarılan polipler, alındıktan sonra patalojik inceleme için gönderilmektedir. Tedavi edilen poliplerin sonrasında yeniden tekrarladığı görülebilmektedir. Bunun için tam olarak bir süre verilmemektedir. Özellikle de yumurtlama ile ilgili sorunlar söz konusu olduğunda poliplerin tekrarlanmış olma olasılığı daha çok düşünülmektedir.

Histeroskopi İle Polip Tedavisi Aşamaları ve Şartları Nelerdir?

  • Histeroskopi ile polip tedavisi öncesinde ilk olarak hastanın iyi şekilde bilgilendirilmesi ve stresli olarak uygulamaya gelmesinin önünün kesilmiş olması gerekmektedir.
  • Histeroskopi uygulaması yaklaşık olarak 10-15 dk aralığında tamamlanmaktadır.
  • Hasta kısa süreye uygun anestezi altına alınarak işleme başlanmaktadır.
  • Tedavi süreci kısa sürede tamamlandığı için hastaya verilen anestezi için nefes borusuna tüp yerleştirilmeye gerek duyulmamaktadır.
  • Hasta polip çıkarma işlemi bittikten yaklaşık 30 dk sonra kendisine gelebilmektedir. Çıkarılan polip sayısı ve büyüklüğüne göre değişiklik gösterse de hastalar yine 30 dk gibi bir süre sonunda yiyip içmeye başlayabilmektedir.
  • Tedavi sonrası hastalarda iş ve güç kaybı yaşanmamaktadır.
  • Hasta uygulama sırasında herhangi bir ağrı ya da acı hissetmemektedir. Ancak uygulama sonrasında duyulabilen ağrılar için ağrı kesiciler ve koruyucu antibiyotikler verilmektedir.
  • Uygulama işlemi sonrasında cinsel yaşam oluşabilen kanamaların bitmesini takiben 7-10 gün gibi bir süre sonrasında eskiye dönebilmektedir. Bu konuda sabırlı olmak gerekliliği kesinlikle unutulmamalıdır.

Polip tedavisine geçilebilmesi için teşhisin yapılmış olması önemlidir. Rahim içi kanama bozuklukları, kanser şüphesini akla getiren polip oluşumları, üreme ile ilgili sorun yaşatan polip oluşumları gibi durumların ve beraberinde şikayetlerinin ortaya çıkması tedavi şartlarının oluşması için yeterli görülmektedir.

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5
(1 Oy, Ortalama: 5,00 Toplam 5, Oy)
Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...