Servikal biyopsi; kadınlarda prekanseröz durumları, kanser gibi durumları gibi rahatsızlıklara kesin teşhis konulabilmesi amacıylagerekli olan tetkiklerin yapılması için servikal doku örneğini almayı içerir.
Servikal Bıyopsi
Serviksden bir doku örneği alınarak elde edilen doku örneğinin detaylı olarak incelenmesi işlemine servikal biyopsi ismi verilmektedir. Jinekolojide kullanılan bu modern teknik etkili bir operasyondur. Bu işlem sonrasında hastanın hastanede yatması gerekmemektedir. Yapılan operasyon sırasında servikal dokuya ait bir bölümün doktorun ön gördüğü şekilde kesilmesi veya sıkıştırılmasını kapsamaktadır. On veya on beş dakika süren kısa süreli bir müdahaledir. Servikal Biopsinin çeşitli yöntemleri bulunmaktadır. Bunlar:
- İğne biyopsisi; ince bir iğne yardımıyla hastadan doku örneğinin alınıp incelenmesidir.
- Servisin kontamine yapılması yönteminde sorunlu olan doku lazer, bisturi ve koniye benzeyen bez kestile cerrahi bir şekilde çıkarılır.
- Biyopsi yönteminde atiptik hücrelerin doğu olarak belirlenmesi amacıyla yapılır.
- Döngü biopsisi en güvenli ve en kolay tetkik yöntemi olmaktadır. Uygulama sırasında amaçlanan parça ince bir tel döngü yardımıyla çekilir. Hedeflenen alan düşük devre sahip olan ve içinden elektrik akımı geçen tel yardımıyla çekilir.
- Endoservikal biyopsi; bir küret kullanılarak gerçekleştirilen bu yöntemde bütünlük bozulmaz.
- Radyo dalgası biyopsisi; Surgidron ismi verilen özel bir cihazla yapılır. Dokuların radyo dalgalarından etkilenmesiyle yapılan bu uygulamada skar oluşmadığından bilhassa ilerleyen dönemde hamile kalmayı düşünen bayanlar için tercih edilen bir tekniktir.
Aşamaları
Servikal biyopsi yapılmadan önce aşağıda belirtilen türdeki ilaçları; kanama riski oluşturmasını önlemek amacıyla kullanmamak gerekmektedir.
- Aspirın
- Narproksen
- İbufen
- Warfarin
Biyopsi yapılmadan ortalama olarak bir gün önce vajına kremleri, tampon gibi şeylerin kullanımının kesilmesi gerekmektedir. Bunun yanında bıyopsi yapılmadan önceki yirmi dört saatlik dilimde hastaların cinsel ilişkide bulunmaması gerekmektedir. Eğer hasta; konik biyopsi tarzında veya genel anestezi yapılması gereken herhangi bir servikal biyopsiye girecekse; operasyondan en az sekiz saat evvel yemek yemeyi bırakmalıdır. Yaranın bir sonraki adet dönemine kadar iyileşmesini sağlaak amacıyla bu müdahale döngünün beş ile yedinci günleri arasında yapılmaktadır.
Servikal biyopsi yapılmadan önce vajinanın incelenmesi gerekmektedir. Eğer hastada herhangibir enfeksiyona rastlanılırsa hastaya ilk olarak gereken tedavi yapılır. Hasta tamamen iyileştikten ve enfeksiyondan arındıktan sonra biyopsi yapılır. Servikal Biyopsinin yapım aşamalarını şu şekilde sıralayabiliriz:
- Hasta jinekolojik sandalyeye sanki sıradan bir muayene olacakmış gibi yatırılır.
- Genital bölgenin dış kısmı antiseptik madde ile temizlenir.
- Rahim ağzı temizlenir
- Vajinaya jinekolojik bir ayna yerleştirilir
- Genişletici bir alet konulur.
- Hastaya ilk olarak kolposkopi yapılarak; şüpheli olan bölgenin sınırları, histolojisi için kapsamlı doku örnekleri alınır.
- Servikal biyopsi yapılırken cerrahi aletler ve radyo dalgaları kullanılır.
- Operasyon; Surgitro veya Fotek adı verilen cerrahı aparatlar ve radyo dalgasıyla gerçekleşir.
- Hastadan alınan örnek; içinde sabitleme solüsyonu bulunan bir kaba konularak inceleme ve tetkik için laboratuvara yollanır.
- Bu operasyon sırasında spinal, epidural, intrvenöz veya epıdural gibi anestezi yöntemleri kullanılmaz.
- Antiseptik bir madde ile müdahale edilen alanlar temizlenir.
- Müdahale yerine komplikasyon veya kanama gibi sorunların önlenmesi amacıyla koagülasyon yapılır
- Dikiş atılır.
Amacı
Jinekolojik bir tetkik olan servikal biyopsinin amacı uygulana yönteme göre çeşitlilik göstermektedir. Yapılan uygulama sırasında seçilecek olan teknik yöntem hastaya yapılan ön muayene sonrasında doktor tarafından belirlenir.
Bayanlarda jinekolojik rahatsızlıkların saptanması için muayene ve alınan smear sonuçları yeterli olmamaktadır. Serviks patolojisini kadınların son aşamaya kadar ağrı hissetmemesi nedeniyle tam olarak teşhis etmek kolay değildir. Bu nedenle hastanın durumunu tam olarak anlayabilmek için servikal biyopsi uygulanır.
Sonuçları
Yapılan servikal biyopsi sonrasında hasta birkaç gün ağrı çekebilmektedir. İyileşme süresi ise bir iki gün veya bir ir kaç hafta sürebilmektedir. Hastada uygulama sonrasında kahverengi akıntılar oluşabilmektedir. Bunun yanında yapılan servikal biyopsi sonuçları eğer temiz ise hastada herhangi bir sorun olmadığı belli olmaktadır. Eğer sonuçlar normal değerlerden farklıysa hastada şiddetli displazı, dokulardaki olumsuz gelişmeler veya kanser gibi ciddi sorunlar gündeme gelebilmektedir.
Doktor tarafından yapılan bu müdahale sonrasında hastanın doku yapısı, organın yüzeyinin üstünde değişen hücrelerin olup olmadığı belirlenir. Bu ciddi bir tehdit teşvik etmeyebilir veya tam tersi olarak prekanser veya malign tümörünün bir belirtisi olabilir. Servikal biyopsi sonuçlarında eğer zayıf bir sistoloji söz konusuysa:
- kolposkopun incelenmesi sırasında iyot-negatif sitelerin, büyümüş damarların ve diğer anormalliklerin belirlenmesi
- Siğiller
- lökoplaki;
- erozyon ve polipler
Yapılan biyopsi sonucu eğer negatifse; bu hastada her şeyin normal düzeyde olduğu anlamına gelmektedir. Bunun tam tersi hastanın biyopsi sonucu eğer pozitifse prekanseröz veya kanser hücrelerinin bulunduğu ve hastanın tedaviye alınması gerekmektedir.
Soru - Cevap