Endoskopi Hortumu Nedir, Büyüklüğü ve Fonksiyonları Nelerdir?

Endoskopi hortumu, ucundaki özel bir ışık cihazı yardımı ile ağızdan mideye gönderilen ve mide rahatsızlıkların tespiti için kullanılan bir aygıttır. Bazen mide rahatsızlıkları ön plana çıkar ve bu durumda hayat çekilmez hale gelir ve uzman tavsiyesi üzerine kamera ile kontrolü gerçekleşmektedir.

Endoskopi Hortumu Nedir ve Ne İşe Yarar?

resim-2046

Çekilmez hale gelen bu durumdan kurtulmak için endoskopi yöntemleri kullanılmaktadır. Temel mantığı midenin görüntülenmesi olan endoskopi cihazları denilince akla gelen ilk alet endoskopi hortumu olmaktadır. Kamera ile midedeki hasarlı bölgelerin görüntülenmesini sağlayan bu alet sayesinde tam olarak midenin hangi çeperinde bozulma ve tahrip olduğu görülmektedir. Ağızdan mideye bükülebilen bir yapıya sahip olduğundan dolayı kolaylıkla sokularak tedavi imkanı sağlayan endoskopi hortumu sayesinde mide rahatsızlıklarının tedavisi gerçekleştirilebilmektedir.

Bu alet ağızdan mideye ve diğer sindirim sistemi organlarına ulaşan bir tüp olduğundan hastalar bunun kullanımı hakkında tereddütlere sahiptir. Belirtmek gerekir ki endoskopi hortumları 40 yıldır kullanılmakta olup, günümüzde görüntüleme teknolojileri ve mide bulandırmayan kullanım imkanları ile bu tereddütler ortadan kalkmaktadır.

Endoskopi yöntemleri yutma ve çiğneme problemlerinin tedavisinde, mide ekşimelerinin ve mide yanmalarının tedavisinde, midenin ve diğer sindirim sistemi organlarının ağrılarının tedavisinde rahatlıkla kullanılmaktadır. Bu tür rahatsızlıkları olan hastalar rahatlıkla bu tedavi yöntemini tercih edebilirler.

Endoskopi Hortumlarının Boyutları

Endoskopi cihazları yapı olarak elastik ve esnek bir yapıya sahip olduğundan dolayı kolaylıkla mideden aşağıya ilerlemektedir. Endoskopi hortumu kaç cm şeklinde bir soru hastaların cevabını merak ettikleri bir sorudur.

Endoskopi hortumu ağızdan bağırsaklara kadar ilerleyen bir hortum olduğundan dolayı uzunluğu 110 ile 120 cm arasında değişen. 8 ile 10 milimetre bir kalınlığa sahip olduğundan dolayı hem tatbiki kolaydır hem de uygulama sırasında hastanın midesinde bulantı meydana gelmemektedir. Çeşitli hastalıkların tedavisinde boyu kaç cm olursa olsun kullanılan endoskopi cihazları sayesinde 15 ya da 20 dakikada tedavi olmak mümkündür.  bir uzunluğa sahiptir. Bu uzunluk ve ucundaki kamera sayesinde cihaz mideyi, bağırsakları ve sindirim sistemini rahatlıkla görüntüleyebilmektedir.  Ayrıca kaç cm olursa olsun bu aletler oldukça ince olduğundan tatbiki de zor değildir.

Endoskopi hortumu ile alınan görüntüler bir ekrana yansıtılarak doktorun hastanın sindirim sistemini incelemesi mümkün olur. Hastalığın türüne göre kalın bağırsak hastalıklarının tespiti de yapılabilmektedir.

resim-2047

Endoskopi Hortumunun Fonksiyonları Nelerdir?

Endoskopi hortumu resmi çizilecek olursa eğri büğrü yılanımsı bir şekil ortaya çıkar. Bu farklı cihaz yani endoskopi hortumu nasıl çalışır diye soracak olursak temel mantığın kamera yardımı ile iç organların görüntülenmesi olduğu cevabı verilebilir. Aslında endoskopi sadece görüntüleme işlemini kapsamaz. İstenirse hastalıklı bölgeden tanı amacıyla parça alınması işlemi de yapılabilmektedir. Bu tedaviye karar verildiğinde 6-8 saat aç kalması oldukça önemlidir. Ayrıca bazı hastalıklarda tedavi öncesinden iki gün önceden çeşitli ilaçların kullanılması icap eder.

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Oyunuz ilk olacak)

Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...