Endoskopi Kaç Yılda Bir Yapılmalı?

En çok merak edilen sorulardan biri olan `endoskopi kaç yılda bir yapılmalı?` sorusu, günümüzde ortaya çıkan endoskopik muayenelerinin ve gastroentoloji alanındaki uzmanların sayısını arttırmıştır.

resim-2049

Endoskopi Ne Sıklıkla Yapılır?

Mide, oniki parmak bağırsağı ve yemek borusu endoskopisi, organlar içerisine, ucunda çok küçük bir kamera bulunan kıvrak ve ince bir hortum yardımıyla, hemşire ve uzman gastroentolog tarafından yapılan bir endoskopik muayene yada inceleme  olarak tanımlanır. Özellikle mide kanseri teşhisi için oldukça sık kullanılan endoskopik incelemeler, erken tanı ve teşhis için çok önemlidir. 40 yaşını aşmış herkesin, hekim önerisi dahilinde bir kez endoskopi yaptırması gerekir. Mide kanseri, dünyada gerçekleşen ilk üç ölüm nedeni arasında yer almaktadır. Bu sebeple, ailesinde mide kanseri öyküsü bulunan kişiler, 2 ya da 3 yılda bir mutlaka endoskopik inceleme yaptırmalıdır. Bu sıklıkla kontrol muayenesini yaptıran kişilerde, erken tanı ve tedavi ile olumlu sonuç veren müdahaleler olduğu gözlenmiştir. Mide endoskopisi aynı zamanda, mideden bir parça alınarak, gerekli incelemeler yapılmasına da olanak sağlamaktadır.

 Hekimler arasında, endoskopi ne kadar sıklıkla yapılır? Endoskopi kaç yılda bir yapılmalı? gibi sorular tartışma konusu olmuştur. Özellikle bir kaç yıldır, çocuklarda artan reflü sorunlarına karşı yapılan endoskopik muayenelerin, çoğu çocukta gereksiz yapıldığını savunan hekimler vardır. Fakat karşılaşılan çoğu şikâyet ve belirtiler, reflü gibi bir hastalığın varlığından söz ettireceği için, endoskopi bu konuda önemli bir muayene yöntemidir.

Endoskopi Kaç Ayda Bir Yapılır?

  • Yapılan mide, oniki parmak bağırsağı ve yemek borusu endoskopisi;
  • Kontrol amaçlı yapılıyorsa, 40 yaşını aşmış kişilerde bir kez
  • Ailede kanser öyküsü varsa 2-3 yılda bir kez
  • Hastalık durumlarında hekimin önerdiği bir zaman aralığında yapılması uygundur.

Endoskopi kaç senede bir yapılır? sorusu, kişinin yukarıda bahsedilen özel durumları için farklılık göstermektedir. Mide, oniki parmak bapırsağı ve yemek borusu endoskopisi, yapılan kişi için bir zarar oluşturmaz. Fakat, hasta ve ailesi için oldukça hoş olmayan bir durumdur. Bu nedenle, endoskopi kaç yılda bir yapılır? gibi soruların cevaplarını, hastalığın önceden bilinebilmesi ve hiç bir ihtimale yer verilmemesi açısından önemsemeyen hekimler de vardır. Çünkü mide endoskopisi sırasında ağızdan geçirilen hortum sadece boğaz ağrısı gibi basit bir duruma neden olabilmektedir. Bu da geçici bir durumdur. Nedeni saptanan hastalıklarla, gelişen bu durum karşılaştırıldığında, mide endoskopisi önemli bir yer tutmaktadır. Bu yüzden endoskopi ne kadar sıklıkla yapılmalı? tartışmaları hiç bir  zaman net bir sonuca ulaşamayacak gibi gözükmektedir.

Mide Endoskopisi Kaç Yılda Bir Yapılır? Nasıl Uygulanır?

 Hekim ve hastanın öyküsüne göre karar verilen mide endoskopisi, kısa süreli anestezi altında yapılabildiği gibi, anesteziye gerek duyulmadan da uygulanabilen bir durumdur. Bunun kararı daha çok mide endoskopisi yaptıracak hastanın tercihine bağlıdır. Çünkü endoskopi, acılı bir işlem değildir. Sadece bu durumdan rahatsız olan yada bu işlemi bir kaç kez yaptırmak zorunda olan kişilerin, işlem sırasında uyutulmak istemesinden kaynaklanır. Gerekli organlardan ( mide, bağırsak gibi) parça alınması sırasında da, hasta hiç bir şekilde acı duymaz. Mide endoskopisi aynı zamanda, mide kanamaları gibi ameliyat gerektiren durumlara, ameliyata gerek kalmadan müdahale etme şansını sağlamaktadır. Hemşire tarafından hastaya sol yan pozisyon verilir ve gastroentolog tarafından mide endoskopisi işlemi başlatılır. Hekim, hastanın ağzından ince kıvrak olan kameralı hortumu içeriye sokar ve burada gerekli incelemeleri ve buna göre varsa yapılacak olan işlemleri yerine getirir. Mide endoskopisi, maksimum 10 dakika süren kısa bir işlemdir.  Endoskopi öncesinde açlık gereklidir ve bu yüzden ameliyat hazırlığında uygulanan  8 saatlik açlık süresi uygulaması yapılmalıdır. Mide kanamasına yol açabileceği için, ağrı kesici ve kan sulandırıcı gibi ilaçların kullanımı iki hafta önceden durdurulmalıdır.

Endoskopi Hangi Sıklıkla Yapılmalı ve Kimlere Uygulanmalıdır?

  • Yutma güçlüğü yaşayan kişilere,
  • Mide rahatsızlıkları ile ilgili gerekli ilaç tedavisini almış fakat fayda bulamamış kişilere,
  • Ani kilo kaybı olan kişilere,
  • Yoğun ve kanlı kusması olan kişilere,
  • Gaitasını katran gibi koyu siyah bir renkte yapan kişilere,
  • Sürekli olarak ağzına acı su gelen kişilere, hekim önerisi dahilinde gerekli sıklıkta uygulanmalıdır.

 

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5
(1 Oy, Ortalama: 5,00 Toplam 5, Oy)
Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...