Laparoskopi ile Miyom Ameliyatı Nasıl Yaplır?

Göbek deliğine yakın kısımlarda kesi açılması sureti ile yapılan Laparoskopi ile miyom ameliyatı yapılarak genel olarak otuz beş yaş üzerinde bulunan kadınlarda bulunan bu tümör temizlenmektedir.

Laparoskopi 

Laparoskopi sayesinde miyomlara kesin çözüm bulunabiliyor. Bilhassa menopoza yakın olanlar ya da sistemik hastalıkları bulunan kişilerde cerrahi müdahale yerine östrojeni baskılamaya yarayan ilaçlar kullanılabilmektedir. Fakat bu ilaçlar; miyomları kesin olarak tedavi etmediği gibi uzun süreli kullanımlarda adetten kesilme, kemiklerde erime, ateş basması gibi sorunlara neden olabilmektedir.

resim-1889

Miyomlar otuz beş yaşın üzerinde bulunan kadınların rahminde görülebilen bir tümürdür. Miyom tedavisine karar vermeden önce mutlaka MR çekilmesi gerekmektedir.

resim-1890

Miyom tedavisinde en kesin sonucu veren müdahale yöntemi Laparoskopi olmaktadır. Miyom tedavisinde; miyomların beslenmesinde yardımcı olan damarların tıkanmasını ve beslenemediği için giderek küçülmesi konusunda önerilen ilaçların rahim iç zarı ve yumurtalıklara zarar vereceği ihtimaline bağlı olarak genç hastaların kullanması sakıncalı bulunmaktadır.

resim-1891

Laparoski ile Miyon Ameliyatı

resim-1892

Doktorunuz tarafından miyomun alınması gerekli olduğu durumlarda; Laparoskopi myomektomi uygulaması yapılmaktadır. 5 mm civarında ufacık bir dikiş izi, daha az kan kaybı ve daha çabuk gündelik hayata geçmeyi sağlayan Laparoski ile miyom ameliyatı üç ana bölümden oluşmaktadır:

resim-1893

  • Göbek deliğine yakın bir bölgeye beş milimetre kesik açılır
  • Açılan bu kesikten içeri abdonmen karbondioksit gazı verilerek şişirilir.
  • Oluşan boşluğa laparoskop yerleştirilir
  • Rahmin, yumurtalıkların ve etrafında bulunan organların görüntüsü alınır.
  • Abdominal duvara diğer kesiler açılır.
  • Miyom rahim duvarına açılan kesiklerden çıkarılır. (kolpotomi)

Histeroskopik myomektomi sırasında hastaya genel ya da spinal anestezi verilmektedir. Vajinadan içeri doğru rezektoskop adı verilen küçük ve ışıklı bir alet sokulur.  Ekinde tüp bulunan bu alet dokuları kesebilir. Bu tüp sayesinde rahme temiz su verilerek rahimde bulunan boşluğun genişlemesi sağlanır. Bu şekilde rahim duvarı incelmiş olmaktadır.

resim-1894

Myomektomi sonrasında hasta aşırı kanama, ağrı ve baskı gibi hastalıkla ilgili semptomlardan kurtulur. Fakat myomektomi kesin bir sonuç vermeyebilir. Yeni miyomlar oluşabilir ve tekrar bir tedavi gerekebilir.  Myomektomi operasyonundan sonra hastanın en az üç ay hamile kalmaması gerekmektedir.

 Miyomun ayrılması

Miyoma ulaşmak amacı ile; rahim duvarına kesi atılır ve miyom hattı bulunur. Miyom bulunduğu yataktan traksiyon-kontraksiyon yani diğer adı ile mekanik çekme ya da karşı çekme yöntemi uygulanarak çıkarılmaktadır.   

resim-1895

Miyom Yatağının Onarılması

Miyom çıkarılınca rahmin duvarında açılmış olan kesi hattı, iki kat ya da ihtiyaç görüldüğünde üç kat olmak üzere onarılır.

resim-1896

Miyomun Parçalanmak Sureti İle Batın Dışına Alınması

Morselasyon adı verilen bu işlem; karın boşluğundan çıkarılan miyom, karın duvarına trokar yerlerinden içeri doğru sokulan morselasyon adı verilen cihazlar ile küçültülmek sureti ile rahmin dışına doğru alınmasıdır.  Vajenin arkasında bulunan duvardan itibaren karın boşluğuna doğru girilip tek parça olmak üzere miyomun çıkarılmasının sağlanma yöntemidir.

resim-1897

Laparoskopi myomektomi yöntemi karın üzerine beşer mili metre boyunda birkaç küçük kesik atılarak özel aletler ve cihazlar sayesinde miyomların alınması yöntemidir.

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 vote, average: 4,00 out of 51 vote, average: 4,00 out of 51 vote, average: 4,00 out of 51 vote, average: 4,00 out of 51 vote, average: 4,00 out of 5
(1 Oy, Ortalama: 4,00 Toplam 5, Oy)
Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...