Radyoterapi Bölümü Taban Puanları ve Çalışma Alanları

Üniversitelerde 2 yıllık ön lisans bölümü olan radyoterapi bölümü kanser hastalarının tedavisinde doktorun yardımcısı olarak çalışırlar.

Radyoterapi Bölümü

Radyoterapi kanser hastalarının tedavisi amacıyla uygulanacak olan bir tedavi yöntemi olmaktadır. X-ışınlarının yardımı sonucunda kişilerin kanserli hücrelerinin yok olmasını sağlamaktadır. Üniversitelerin ön lisans bölümü olan radyoterapi bölümü ise bölümü kazanarak okuyan öğrencilerin onkoloji doktoruna yardımcı olmak için gerekli bilgi ve donanımı kazandıracak öğrenciler yetiştirmek amacıyla kurulan bir bölüm olmaktadır. Ön lisans bölümünden başarılı bir şekilde mezun olacak kişilere radyoterapi teknikeri denmektedir. İki sene boyunca kazandıkları okul içerisinde eğitim görerek mezun olan bir teknikerin iş bulma imkanı her zaman için onkoloji bölümü olan hastanelerde mümkün olmaktadır.

Radyoterapi Bölümü Taban Puanları

Sağlık sektörü ülkemizde çok hızla gelişmekte olduğundan, birçok özel hastane açıldığından dolayı sağlık sektöründe iş bulma imkanı çok yüksek olması nedeniyle öğrenciler okul hayatı bittikten sonra boşta kalmak istemedikleri için sağlık bölümünü okumak istemektedirler. Normal bir şekilde üniversite sınavına girecek olan öğrencilerin YGS barajı geçmeleri durumunda hesaplanacak olan puanları YGS-1 olacaktır. Bu konuda başarılı olmuş öğrenciler tercih yaptıkları zaman puanlarının yetmesi sonucunda kazanacaklardır. Ayrıca sağlık meslek liselerinin ilgili bölümünden mezun olan öğrencilerin radyoterapi ön lisans bölümüne tercih edecekleri üniversiteye geçiş yaparak iki yıllık tamamlamaları söz konusu olacaktır. Bu bölüm 2 yıllık olmaktadır. Birçok özel üniversite, devlet üniversitelerinde ve vakıf üniversitelerinde bölüm açıldığı için okunmaktadır. Sınava giren öğrencilerin YGS-1 türünde en az taban puanı olarak 166 puan ve en yüksek taban puanı olarak ise 335 puan almaları sonucunda tercih yaptıkları üniversitenin sağlık meslek yüksek okullarında ya da normal meslek yüksek okullarında ki açık olan bölümlere girmeleri söz konusu olacaktır. 

Bu bölümü tercih edecek olan kişilerin kesinlikle sağlık sektörü içerisinde çalışmaya kendisini hazır hissetmesi, hasta psikolojisinden anlaması, biyolojiye merakının olması ve sorumluluklarını her zaman için bilmesi gerekmektedir. Ayrıca kişilerin kazandıkları bölümden mezun olmaları durumunda kapalı bir alan içerisinde ve radyasyon tedavisi içerisinde olacaklarını da bilerek tercih yapmaları ve sağlık alanı ile ilgili olmaları da gerekmektedir.

Bölümü okuyup mezun olarak radyasyon onkolojisi teknikeri unvanını kazanmış olan bir teknikerin her zaman için hastalar ile muhatap olarak onların sağlığı konusunda yardımcı olacakları unutulmamalıdır. Hastaların tedavisinde doktorun söylediklerine uyması gerektiği gibi aynı zamanda da işini severek yapması gerekmektedir. Bu bölümü bitirdikten sonra bilgisayarlı tomografi çekebilirsiniz. Bazı hastanelerin onkoloji servisi içerisinde hastaların ışın tedavisi uygulamasında yardımcı olabilirsiniz. Ayrıca bilimsel araştırmalar yapılacağı zaman da hekime yardımcı olmakla görevli olacaklardır.

Radyoterapi Bölümü Üniversite Hayatı

Radyoterapi bölümünü kazanarak üniversiteye yerleştirilen öğrencilerin 2 yıl boyunca Yüksek Öğretim Kredi ya da Başbakanlık Bursu gibi eğitim hayatları içerisinde burs alabileceklerdir. Sınav sonucunda başarılı olarak tercih ettiği üniversiteler arasında bir bölüme yerleştirilmekte olan öğrencinin göreceği dersler arasında Türk Dili, Matematik, Yabancı Dil, Tarih gibi genel dersler olacağı gibi aynı zamanda da alan dersleri de bulunmaktadır. Bu derslerden bazıları Anatomi, fizyoloji, biyokimya gibi dersler olmaktadır. Bunun yanı sıra bilgisayarlı cihazları nasıl kullanabilecekleri hakkında da öğrenciye eğitim hayatı içerisinde bilgi verilecektir. 

Meslek alanı içerisinde eğitim göreceklerdir. Okul yaşamları toplamda 4 dönemden oluşmaktadır. Kişilerin eğitim hayatı içerisinde hastalar ile nasıl iletişim kurulması gerektiğini öğrenecekleri gibi sağlık sektörü içerisinde nasıl çalışılacağını öğreneceklerdir. Bu kişiler eğitim hayatı içerisinde hem teorik olarak eğitim görecekleri gibi aynı zamanda da pratik olarak dersler alacaklardır. Başarılı bir tekniker olmak isteyen öğrencinin okul hayatı içerisinde görmekte olduğu derslerden çok başarılı olması gerekmektedir.

Bölüm içerisinde hastane ortamına eğitim süresi içerisinde uyum sağlayabilmeleri amacıyla öğrencilerin mecburi staj yapma zorunluluğu bulunmaktadır.

Ön lisanstan başarılı bir şekilde mezun olan bir öğrencinin okul yaşamından sonra Dikey Geçiş Sınavına girerek lisans mezunu olmaları da mümkün olmaktadır. Bunun için DGS girmeleri ve başarılı olmaları sonucunda ilgili bölümün üstü olan hemşirelik bölümüne girmeleri de mümkün olmaktadır.

Radyoterapi Bölümü İş İmkanı

Radyoterapi bölümünden mezun olan bir kişinin çalışma alanının onkoloji birimleri olduğunu unutmamaları gerekmektedir. Sürekli olarak kanser hastaları ile ilgilenecek oldukları için bunun psikolojisini kaldırabilecek olan kişiler olmaları gerekmektedir. Bu konuda insan hayatı söz konusu olduğundan kendisini hazır hissetmesi gerekmektedir. Her zaman için soğuk kanlı olmaları gerekmektedir. Ayrıca sorumluluk sahibi olan kişilerin ve dikkatli olan kişilerin bu bölümü tercih etmeleri gerekmektedir.

Okuldan başarılı bir şekilde mezun olmayı başaran ve radyoterapi teknikeri olan kişilerin iş imkanı oldukça fazla olmaktadır. Devlet hastanelerinin onkoloji bölümlerinde, Üniversite hastanelerinde ya da özel hastaneler gibi birçok hastane içerisinde çalışmaları mümkün olacaktır. Kamu Personel Seçme Sınavına girerek kazanan öğrenciler devlet memuru olarak çalışacaktır. Fakat günümüz koşullarında devlet memuru olarak KPSS girip en az 90 puan alarak atacak olduklarını da bilmelidir. Kadro çok açılmaması nedeniyle devlet hastanelerinde kadrolu bir şekilde çalışmaları zor olmaktadır.

Fakat mezun olur olmaz birçok kişi özel hastanelerde iş imkanı bularak çalışmaları mümkün olmaktadır. Devlet hastanesinde kadrolu bir şekilde çalışmakta olan bir tekniker normal bir teknikerin aldığı maaşı alacaktır. Yaklaşık olarak 2500 ile 3000 arasında değişen maaşları olmaktadır. Fakat her devlet hastanesinin döner sermayesi farklı olması sebebiyle bu maaş her ay artmakta olacaktır. Ayrıca üniversite hastanelerinde sözleşmeli olarak çalışma imkanı da teknikerlerin bulunmaktadır. Eğer ki özel hastanelerde iş imkanı bularak çalışacak olan ve onkoloji doktoruna yardımcı olacak bir teknikerin alacak olduğu maaş her hastaneye göre değişmektedir. Birçok kişinin alacak olduğu maaş özel hastanelerde 1500 ile 2000 arasında değişmektedir.

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5
(1 Oy, Ortalama: 5,00 Toplam 5, Oy)
Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...