Radyoterapi Teknikeri Eğitimi ve İş Hayatı

Ön lisans mezunu olarak üniversitelerin Radyoterapi bölümünden mezun olan kişilerin onkoloji doktorlarına yardımcı olmak için eğitim alırlar.

Radyoterapi Teknikeri

Kanserin tedavisinde kullanılmakta olan radyoterapi tedavi yöntemi kişilerin kanser hastalığını iyileştirmek amacıyla var olan bir bölüm olmaktadır. Devlet ya da özel üniversitelerin 2 yıllık bölümlerinden oluşarak radyoterapi teknikeri eğitimini almaktadırlar. Radyoterapi teknikeri mezun olduktan sonra hastanelerin onkoloji bölümünde iş imkanı bulmaktadırlar. Bu kişiler aldıkları eğitim sonucunda onkoloji doktorlarına yardımcı olarak çalışacaklardır. Bu bölümün amacı radyoterapi teknikeri yetiştirmek, onkoloji doktorlarına ve diğer uzmanlara yardımcı olmasıdır. Tomografi çekme, hastanın ışın tedavisi alması ile görevli olmaktadır.

Radyoterapi Teknikeri Eğitimi

Radyoterapi bölümüne YGS tarafından yapılacak sınavın YGS-1 puanı hesaplanarak kazanan kişilerin tercih ettikleri üniversite de okumaları söz konusu olacaktır. Taban puanlar en düşük 166 ile girilirken en yüksek 335 puan ile üniversiteler öğrenci alımı yapabilmektedirler. Sınavı kazanarak üniversite hayatı başlayan kişilerin 2 yıl boyunca sağlık ve daha çok radyoterapi konusunda ayrıca bir doktora nasıl yardımcı olabilecekleri konusunda eğitim alacaklardır. Bunların yanında kişilerin Matematik, İngilizce, Tarih ve Türk Dili gibi derslerden de mezun olabilmesi için geçmesi zorunlu olmaktadır. Öğrenciler mezun olmadan önce bir süre hastanelerin onkoloji bölümlerinde staj yapma zorunluluğu bulunmaktadır. Bunun nedenleri mezun olduktan sonra çalışma hayatına daha hızlı uyum sağlamaları ve çalışma ortamına yabancılık çekmemesi içindir. Hastalarla ve diğer sağlık personelleri ile iletişim kurma konusunda da eğitim verilmektedir. Hem teorik olarak eğitim verileceği gibi aynı zamanda da pratik olarak da eğitim verilecektir. Kişilerin bilgisayarlı cihazları nasıl kullanması gerektiği, fizyoloji ya da biyokimya gibi dersleri de alması gerekmektedir.

YGS puanına göre üniversitelerin Radyoterapi bölümünü kazanacak bir kişinin iki yıl boyunca alacağı eğitim 4 dönemden oluşacaktır. Lise bölümü olarak radyoterapi bölümü bitiren bir kişinin daha düşük puan ile ön lisans bölümüne girmesi daha mümkün olmaktadır. Fakat sağlık meslek liselerinden mezun olmayıp, düz liselerden mezun olan bir kişinin radyoterapi bölümüne girebilmesi için alacağı puan çok önemli olmaktadır.

Birçok özel üniversitenin ya da Devlet üniversitelerin Meslek Yüksek Okullarında ya da Sağlık Hizmetleri Yüksek Okulunda okunacaktır.

Radyoterapi bölümü 2 yıllık olduğu için, birçok kişi 4 yıllık ön lisans bölümüne tamamlamak istemektedir. Bu durumda ise tekrardan YGS girmek yerine ÖSYM tarafından yapılmakta olan Dikey Geçiş Sınavına girerek ön lisans bölümünü bitiren bir kişi 4 yıllık lisans eğitimi alabilirler. Radyoterapi ön lisans bölümünden mezun olan kişiler girecek oldukları DGS sınavını kazanmaları durumunda Hemşirelik bölümü ya da Hemşirelik ve sağlık hizmetleri bölümüne dikey olarak geçiş yapmaları ve lisans mezunu olmaları da mümkün olmaktadır. Radyoterapi Teknikerleri devlet hastanelerinde de kadrolu olarak çalışabilmektedir. Bunun için kişilerin KPSS sınavına girip yeterli puanı almaları gerekmektedir. Bu bölümü tercih ederek okuyan kişi sayısı çok fazla olmasına rağmen birçok devlet hastanesinde kadro olmadığından KPSS sınavı sonucunda puanın çok yüksek olması durumunda atamalar gerçekleştirilmektedir. KPSS puanı 90 ve üzerinde olan kişiler daha sıklıkla yerleştirilmektedir. Fakat mezun olmuş olan kişilerin daha çok özel hastanelerde iş bulma imkanının çok yüksek olması sebebi ile kişilerin günümüzde tercih etmekte olduğu bir bölüm olmaktadır.

Radyoterapi Teknikeri İş İmkanları

Bir kişi 2 yıllık ön lisans mezunu olarak Radyoterapi teknikeri unvanını elde etmesi sonucunda özel hastanelerde, devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında, üniversite hastanelerinde çalışma imkanına sahip olacaklardır. Bir radyoterapi teknikerinin, onkoloji bölümü var olan bütün hastane ortamı içerisinde çalışma imkanları bulunmaktadır. Ayrıca sadece kanser hastalarına hizmet vermekte olan onkoloji hastanelerinde de iş bulabilmeleri mümkün olmaktadır. Bu hastanelerin her şehirde olmaması daha sıklıkla İstanbul, İzmir, Ankara, Diyarbakır, Gaziantep, Konya, Adana gibi büyük şehirlerde olduğunu da bilmeniz gerekmektedir.

Radyoterapi mezunlarının çalışacak oldukları hastanenin onkoloji bölümü içerisinde doktor yardımcısı olarak çalışacaklardır. Radyoterapi teknikerinin çalışmakta olduğu hastanede tedavi amacıyla gelen kanser hastalarına radyoterapi uygulamasını yapacaklardır. Kanser hastası olan bir kişinin, kanserin olduğu bölgeye X ışınlarını yönlendirecek ve kanser dokusunun temizlenmesi için radyoterapi cihazını kullanacaklardır. Bunu yapacak olan kişi her zaman doktorun yanında olacak ve söylediklerini yapması gerekmektedir.

Günümüzde sağlık alanında çok büyük bir gelişme yaşandığından, birçok yerde sağlık personeli açığı olması nedeniyle Devlet kurumlarında iş bulamamış olan bir kişinin Özel hastanelerde iş bulma ihtimali her zaman için bulunmaktadır. Okulu bitirdikten sonra KPSS giren kişiler kazanması durumunda, Devlet hastanelerinde çalışabilirler. Ayrıca üniversite hastanelerinde de sözleşmeli bir şekilde çalışılması mümkün olabilir.

Radyoterapi Teknikeri Alacağı Maaş

Okulu bitirdikten sonra KPSS ile tayin olarak Devlet hastanelerinde çalışmaya başlamış olan bir kişi 657’ye tabii devlet memuru olacağı için, alacağı maaş normal bir teknikerin alacağı maaş olmaktadır. Fakat devlet hastanelerinde döner sermayenin sonucunda maaşlarında bir miktar artma görülebilir. Yeni işe başlamış olan bir teknikerin maaşı 2500 ile 3000 arasında değişmektedir. Üniversite hastanesinde sözleşmeli bir şekilde çalışmaya başlamış bir teknikerin alacağı maaş 2000 TL civarında olmaktadır. Eğer ki Özel hastanelerde çalışmaya başlamış bir teknikerin maaşı, çalışmakta olduğu hastaneye göre değişiklik yapılmaktadır. Özel hastanelerde 1500 ile 2000 lira arasında ücret alabilmektedirler.

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 vote, average: 4,00 out of 51 vote, average: 4,00 out of 51 vote, average: 4,00 out of 51 vote, average: 4,00 out of 51 vote, average: 4,00 out of 5
(1 Oy, Ortalama: 4,00 Toplam 5, Oy)
Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...