Mide Biyopsi Sonucu Kaç Günde Çıkar?

Mide biyopsisi işlemlerinin yapılması midede ve çevresinde oluşabilecek olan hastalıkların belirlenmesi konusunda yardımcı olur. Tedavi süreci için oldukça gerekli bir işlemdir.

Mide Biyopsisi

resim

Gastrointestinal sistemin ve özoıfagogastrodudenoskopinin endoskpik şekilde yapılan muayenesine mide biyopsisi adı verilir. Endoskop aracılığıyla forsepsle girme, görsel anlamda kontrol etmek ve midenin farklı bölümlerinden mukoza örnekleri almanın mümkün olduğu işlemlerden meydana gelir. Özellikle midede tümör ile alakalı şüpheler mevcutsa biyopsi işlemlerinin yapılması tercih edilir. Çalışmalar tümörlerin hücresel anlamdaki bileşimlerini ve tümörlerin ne türde olduğunu belirleme konusunda detaylar verir. Yapılan işlemlerden kesin veriler elde edilir. Pozitif sonuç sorun olmadığını gösterirken, negatif olarak alınan sonuçlar atipitik hücrelerin ve biyopsi bölgesinin arasında bulunan tutarsızlıklarından kaynaklı ortaya çıkabilir. Tümörün sonucunda elde edilen bulguların ne durumda olduğunun belirlenmesi adına da biyopsi işlemi yapılır biyopsinin muayene yapılması esnasında atipik hücre kompozisyonunda doğrulaması oluşmadan cerrahi şekilde tedaviler yapılmaz. Mideden yapılacak olan biyopsi işlemleri spessifig gastrit, granülomatöz, eozinofilik, lenfosittik durumların belirlenmesi konusunda da destek olur.

Mide biyopsisi yapılması aşamasında mideden mukoza almak adına ekstradan anestezi kullanımı yapılmasına gerek yoktur. Midenin iç yüzeyinden yapılan işlemler küçücük bir yaralanmaya sebep olur. Bundan dolayı iz kalmaz ve ciddi düzeyde komplikasyonların oluşmasına sebebiyet vermez. Nadir olan zamanlarda iltihaplı olan dokuların biyopsi işlemleri, özellikle kanama durumuna eğilimi varsa kendi kendine durabilecek şekilde kanamaların oluşmasına sebep olabilir. Hastalık durumunun resmi anlamda sonuçlarının tam olarak güvenli şekilde ele alınması adına mideden alınan mukozanın örnekleri, gözle görülecek odakların yanında farklı alanlardan da alınır. Endoskopik şekilde yapılacak muayeneler sırasında mukozal örneklerin hepsi konusunda uzman olan doktor tarafından alınmalıdır. Alınacak olan numuneler parafinin içine gömülme işlemi yapılır ve boyanma işlemi yapılır. Ardından mikroskop altında detaylı şekilde incelemeler yapılır. Biyopsi alındıktan sonra gerekli incelemeler morfolog ya da patolog tarafından yapılır.

Sonuçları

Mideden yapılacak olan biyopsi işlemleri hastalığın tanısını koymak adına hemen hemen kesin şekilde doğruluk ortaya çıkartır. Gastrit için biyopsi işlemleri yapılmışsa yapılan uygulamalar sorunun tipinin ortaya çıkmasına olanak sağlar. Ülser konusunda bu işlem uygulanacaksa meydana çıkan ülser ile alakalı olarak açıklık ya da yara izi olup olmadığı ile alakalı detaylarda ortaya çıkar. Ariyeten biyopsinin yapılması peptik ülserin meydana getirdiği malignitenin doğrulanmasına da olanak sağlamaktadır. Bu durum malign bir tümörden kaynaklı olarak ülserin meydana gelmesi halidir. Mukusta polip çalışması yapılacaksa durumun derecesinin oluşturulması adına doğrulanmada sağlayacaktır. Bu sayede atipik hücrelerin varlığında ve sağlıklı olan hücrelerde farklılaşma konularını da incelenir. Mide biyopsisiyle kanserin ne tipte olduğu ve patalojik seviyesinin belirlenmesi de yapılır. Yapılan biyopsinin sonucu pozitif şekilde çıkmışsa kesinlikle ikinci kez biyopsi kanser ile alakalı olarak yapılmaz. Ortaya çıkan sonuç negatif şekildeyse, X ışınları kullanımı sonucunda ve muayene yapıldıktan sonra elde edilen veriler malign bir durumun varlığının tespiti şeklindeyse mide duvarının bölümünden mukoza zarı parçası alınarak biyopsi işlemlerinin tekrarlanması uzman tarafından istenir. Yapılan biyopsinin sonucu birkaç içinde alınır. Hasta sonuçları hemen doktora göstermelidir. Hastaların kesinlikle biyopsi sonuçlarını kendileri yorumlamaması gerekir.  Çünkü bazı sonuçların hastaların psikolojik anlamda aşırı düzeyde etkilenmesine neden olur.

Komplikasyonlar

Mideden yapılacak olan uygulamalar tecrübeli ve uzman kişiler tarafından uygulandığı zaman nadir şekilde komplikasyon meydana gelir. Hasta kişi prosedür esnasında istenmedik bir sonuçla karşılaştığı zaman uzmanlar anında müdahale yapar. Oluşabilecek olan komplikasyonlar arasında;

  • Ülser olan bölgede ve mide duvar kısmında perfırasyon
  • Tahrip olan damarda kanama sorunu
  • Tahrip olan damarda kanın pıhtılaşması sorunu
  • Biyopsi işleminin yapılmasından sonra ağrı oluşumu
  • Alerjik sorunlarla karşılaşma
  • Özofagus mukozasında yanma
  • Özofagusta konstrisiyonu
  • Ruhsal açıdan bozukluklar
  • Koagülasyon sisteminde patalojik sorunlar
  • Epileptik sendrom meydana gelmesi
  • Akut şekilde enfeksiyon oluşumu
  • Aort anevrizması oluşumu
  • Kardiyovasküler sistemde oldukça ciddi düzeyde patolojiler

Mideden yapılacak olan işlemler oldukça güvenli şekilde yapılan verilerin elde edilmesini sağlar. Uzman tarafından şüpheli durumlar fark edildiği zamanda bu işlemin uygulanması istenir. Alınan veriler sonucunda uzman gerekli olan tedavi planını oluşturmak adına kendine ve hastaya bir yol çizer.

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5
(1 Oy, Ortalama: 5,00 Toplam 5, Oy)
Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...