Polisomnografi uygulamasında uyku esnasında meydana gelen tüm sorunlar hakkında veriler toplanır. Bu sayede kişiye en uygun olan tedavi şeklinin planlaması yapılacaktır.
Polisomnografi Nedir?
Uyku ile alakalı olan hastalıklara tanı koyma işlemleri polisomnografi ismi verilmiş uyku tetkiki ile birlikte konulmaktadır. Bu uygulama solunum, beyin aktivitesi, nabız, kalp ritmi, vücut hareketleri, kanda bulunan oksijen düzeyi ilk sıralarda olmak üzere tüm gece boyunca meydana gelen aktivitelerin kaydedilmesi işlemlerinden oluşur.Polisomnografi tüm gece boyunca kişinin uykuda olduğu esnada vücut ve beyindeki sistemlerin, yüz, kafa ve vücuda konulan sensörlerin yardımı ile yapılır. polisomnografi uyku testi uyku merkezlerinde gece uykusu esnasında yapılır. Uygulama uyku tıbbı konusunda eğitim alan uyku tıbbı teknisyeni tarafından yapılmaktadır. polisomnografi testi işlemlerinde tüm gece boyunca sinyaller alınır, uyku tıbbı teknisyeni tarafından bu sinyaller analiz edilir. Bu sayede değerlendirmeler yapılır ve tanı koyma işlemi gerçekleştirilir. Uyku ile alakalı olan hastalıklar genelde orta yaşlı ve kilolu olan erkeklerde sık şekilde rastlanmaktadır. Bu hastalıkta horlama, gece nefes alma konusunda sorun yaşama ve tıkanma gibi belirtiler ile seyretmektedir. Bu sorunlardan kaynaklı olarak gündüzleri kişilerde uyuklama ve uykulu olma meydana çıkabilmektedir. Polisomnografi cihazı ile değerlendirilecek olan hastalıklar ve uyku esnasında meydana gelen nöbetleri değerlendirmek amacı ile de kullanılır.
Nasıl Yapılır, Amaçları Nedir?
Aşağıda bulunan uygulama çeşitleri standart polsomnografi de sıralanan ölçümler arasında yer alır. Yapılma şekilleri ve ölçümleri;
Elektroensefalografi; saçlı olan derilerin üzerine yerleştirilecek olan en az 3 sensör yardımı ile yapılır. Arka, orta ve ön beyin bölgelerinden alınan ektriksel aktivitelerin tamamı kaydedilir.
Elektrookulografi; sol ile sağ gözün yan kısmına yerleştirilecek olan sensörler sayesinde göz küresinin hareketleri kayıt altına alınır. REM uykusu durumundaki göz hareketleri tespitinde kullanılmaktadır.
Bacak elektromiyografi;sol ile sağ bacak üstüne, dizden aşağı kısımlara yerleştirilecek olan 2 adet sensör uykuda ve uyanıklık durumundaki hareketleri kaydeder. Uzman hekimin gerekli gördüğü durumlarda kollardan kayıtlar alınabilir.
Çene elektromiyografi;çenenin üstünde 2 farklı bölgeye yerleştirilecek olan sensörlerin yardımı ile kas gerginlikleri ölçülür. Özellikle REM,NREM ve uyanıklık uykusunun ayırt edilmesi konusunda kullanılır.
Burun ve ağız hava akımları; burun ile ağızın ön kısmına gelecek şekilde takılan sensörler vasıtası ile uyku esnasında burundan ve ağızdan alınacak ve verilecek hava kayıt altına alınır. Anormal solunum olaylarının tipinin belirlemesinde kullanılmaktadır.
Burun hava basınçları; kişinin burnunun deliklerin tam olarak ön kısmına yerleştirilen 1 adet sensör yardımı ile burundan geçen hava akımları ölçülür. Özellikle uyku esnasında anormal solunum olaylarının tiplerinin belirlenmesi için yapılır. Polisomnografiskorlama ve polisomnografi raporu fazlasıyla rastlanır.
Oksijnsatürasyonu; işaret parmağının üstüne 1 adet sensör yerleştirilmesi yapılır. Bu sensör kişinin kanında bulunan oksijeni ölçer. polisomnografi raporu kapsamında oksijen miktarına bakılır.
Karın ve göğüs hareketleri; karın ve göğüs bölgesine konulacak olan kemer benzeri sensörler vasıtası ile nefes alıp verme esnasındaki karın ile göğüs hareketlerini ölçer. Özellikle polisomnografi testi uyku esnasındaki solunum olayını ölçmeye yarar.
Elektrokardiyografi; göğüs üst kısmına yerleştirilecek olan sensörler aracılığı ile uyku esnasında nabız ve kalp ritminin özelliklerini ölçmek adına yapılır.
Solunum sesi; boyun bölgesinin üstüne yerleştirilecek olan sensör aracılığı ile uyku esnasında konuşma, inleme ve horlama sorunlarının aktivitelerini ölçmek için yapılır.
Polisomnografi testi sensörler aracılığı ile gerekli olan verileri kayıt altında alır.
Polisomnografi (Uyku) Cihazları
Polisomnografi (uyku) cihazlarının özellikleri arasında;
- Full HD Video olanağı
- AASM ile alakalı gereksinimleri karşılaması
- Rutin olan EEG sistemleri tarzında kullanılması
- Abdomen, Horlama, Thorax, CPAP ve vücut pozisyonları genelde cihazlara tümleşik şekildedir. Bu sayede ilerleyen dönemlerde sensörler ile alakalı ek maliyetler meydana getirmez.
- Hastaların yatağa ya da odaya bağlı kalma koşulları bulunmaz. Hatta bazı cihazlarda evde kayıt bile alınabilir.
Soru - Cevap